header image

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 46 ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

08/04/2009

ΟΤΟΕ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 46

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Αθήνα, 7 Απριλίου 2009

ΑΝΟΙΞΗ 2009

Η ΟΤΟΕ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η Γραμματεία Πολιτισμού της ΟΤΟΕ πιστή στο «ραντεβού» της Άνοιξης προετοίμασε και σας προτείνει επισκέψεις σε Μουσεία και Πινακοθήκες, αλλά και Περιπάτους στις ιστορικές γωνιές της Αθήνας.

Επίσης, μην ξεχνάτε ότι η 18η Μαΐου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων, γίνονται πάντα δρώμενα, που μπορείτε να παρακολουθήσετε από τα Μουσεία και τις Γκαλερί της Αθήνας.

Α. ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

1. ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ (Μιχαλακοπούλου 1 & Βασ. Κωνσταντίνου 50, Μετρό Ευαγγελισμός, Τηλ.: 210 7235857, 210 7235937-8)
Έκθεση του Χαράκτη και Ζωγράφου ΑΧΙΛΛΕΑ ΔΡΟΥΓΚΑ.

Οι εικόνες του Αχιλλέα Δρούγκα ξεκινούν από την τάση του φωτορεαλισμού που σάρωσε στην Ευρώπη και την Αμερική μετά το 1965 που πρωτοεμφανίστηκε και την οποία ο καλλιτέχνης έζησε από κοντά εγκατεστημένος στο Λονδίνο. Μια τάση, που υπερσκέλισε πολύ σημαντικά ρεύματα της σκέψης στην τέχνη.


Εκείνη την περίοδο, ο Αχιλλέας Δρούγκας δημιουργεί τις πρωτότυπες σειρές των χαρακτικών που διοχετεύονται μέσω των Christie's σε μεγάλα μουσεία του κόσμου, όπως στο ΜοΜa της Νέας Υόρκης, το Victoria & Albert Museum, το National Museum of Wales, τη Biblioteque Nationale στο Παρίσι, σε σημαντικές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.


ΣΑΒΒΑΤΟ 9 Μαΐου ώρα 11 πμ

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 Μαΐου ώρα 11 πμ

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 Ιουνίου ώρα 11 πμ

Είσοδος 3 € / Διάρκεια περίπου 1,30 ώρα.

Στην έκθεση θα μας ξεναγήσει η Κριτικός και Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κα Αθηνά Σχινά.

2. ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ (κτίριο οδού Πειραιώς) (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου Μετρό Κεραμικός, Τηλ.: 210 3453111)

Συλλογή Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ – Το πορτρέτο ενός Μουσείου.

Η έκθεση αποτελεί ορόσημο για την εικοσάχρονη πορεία της Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο και προβάλλει για πρώτη φορά τα σημαντικότερα έργα της Μόνιμης Συλλογής της Πινακοθήκης Αβέρωφ στην Αθήνα. πολλά από τα οποία δεν έχουν εκτεθεί ποτέ έξω από τους τοίχους του Μουσείου. Στόχος της είναι να φέρει το κοινό σε επαφή με μια από της πληρέστερες συλλογές τέχνης 19ου και 20ου αιώνα, η οποία και αποτυπώνει την πορεία της νεοελληνικής τέχνης μέχρι σήμερα.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 Απριλίου ώρα 5.30 μμ

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 Μαΐου ώρα 11 πμ

Είσοδος 4 € το άτομο / Μαθητές – Φοιτητές Δωρεάν. Διάρκεια περίπου 1 ώρα.

Στην έκθεση θα μας ξεναγήσει η κα Κατερίνα Σταθοπούλου, Επιμελήτρια της Έκθεσης.

3. ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

(Κτίριο Ωδείου Αθηνών, Βασ. Γεωργίου Β 17 -19 & Ρηγίλλης,(είσοδος επί της οδού Ρηγίλλης) Μετρό Ευαγγελισμός, Τηλ. 210 9242111-3)


Shrin Nestat, Women without Men (Γυναίκες χωρίς Άνδρες).

Ο νέος μνημειακός κύκλος έργων της Shirin Neshat, με τίτλο Women without Men (Γυναίκες χωρίς άντρες),δημιουργήθηκε μεταξύ 2004-2008 και αποτελείται από 5 βίντεο-ηχητικές εγκαταστάσεις. Βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Ιρανής συγγραφέως Σαρνούς Παρσιπούρ, απαγορευμένο στο Ιράν από το 1989. Οι πέντε βιντεοεγκαταστάσεις παριστάνουν την ιστορία των πέντε γυναικείων χαρακτήρων του μυθιστορήματος: Μαχντόχ, Ζαρίν, Μουνίς, Φαεζέ και Φαρόχ Λαγκά. Στα έργα της η Σιρίν Νεσάτ διατηρεί το μαγικό ρεαλισμό του μυθιστορήματος και αφήνει το μαγικό και το υπερφυσικό να λειτουργήσουν διαδραστικά με τη ρεαλιστική ιστορία. Στα έργα της η Σιρίν Νεσάτ διατηρεί το μαγικό ρεαλισμό του μυθιστορήματος και αφήνει το μαγικό και το υπερφυσικό να λειτουργήσουν διαδραστικά με τη ρεαλιστική ιστορία

Γι’ αυτές τις γυναίκες η ζωή είναι μια πάλη για ελευθερία και επιβίωση σε μία κοινωνία που θέτει αυστηρούς κανόνες σε ό,τι αφορά τη θρησκεία, το σεξ και την κοινωνική συμπεριφορά.


ΠΕΜΠΤΗ 30 Απριλίου ώρα 7 μμ

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 Μαΐου ώρα 12 πμ

Είσοδος 1,5 € / Παιδιά κάτω των 12 ετών Δωρεάν. Διάρκεια περίπου 1,30 ώρα.

Στην έκθεση θα μας ξεναγήσει η Ιστορικός Τέχνης και Επιμελήτρια του Μουσείου, κα Μαρία Τσέκου.

4. ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΜΟΥΣΙΚΗΣ Β. & Μ. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ (Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Τηλ: 210 3611206)

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΓΡΑΦΙΑ 18ος – 21ος αιώνας.

Ένα πανόραμα της νεοελληνικής Τοπιογραφίας (18ος-21ος αι.) θα παρουσιαστεί μέσα από σπάνια και αντιπροσωπευτικά έργα 90 και πλέον καταξιωμένων δημιουργών. Χρονική αφετηρία της έκθεσης είναι η εποχή του ευρωπαϊκού νεοκλασικισμού. Ακολουθεί η περίοδος ακμής της θαλασσογραφίας, του υπαιθρισμού, του οριενταλισμού, της τοπιογραφίας του μεσοπολέμου, καταλήγοντας στις σύγχρονες καλλιτεχνικές τάσεις. Στην πολυπρόσωπη έκθεση συμμετέχουν οι καταξιωμένοι ζωγράφοι: Γεώργιος Άβλιχος, Νικόλαος Γύζης, Κωνσταντίνος Βολανάκης, Σπύρος Παπαλουκάς, Κωνσταντίνος Παρθένης, Κωνσταντίνος Μαλέας, Δημήτριος Γαλάνης, Ιωάννης Αλταμούρας, Μιχαήλ Οικονόμου, Θεόφιλος, Γιάννης Τσαρούχης, Γιώργος Σικελιώτης, Αλέκος Φασιανός, Δημήτρης Μυταράς, Κώστας Τσόκλης, Παύλος, Κώστας Παπανικολάου, Όπυ Ζούνη, Γιάννης Αδαμάκος, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Μιχάλης Αρφαράς, κ.α.


ΠΕΜΠΤΗ 30 Απριλίου ώρα 5 μμ

ΠΕΜΠΤΗ 14 Μαΐου ώρα 5.30 μμ

ΠΕΜΠΤΗ 28 Μαΐου ώρα 6 μμ

Είσοδος 6 € / Μαθητές – Φοιτητές 3 €. Διάρκεια περίπου 1 ώρα.

Στην έκθεση θα μας ξεναγήσει η Κριτικός και Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κα Αθηνά Σχινά.



5. ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ (Ηρακλειδών 16, Θησείο Tηλ: 210 3461981)


M.C. ESCHER (1898 – 1972). «ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ»

Τρίτη Ενότητα: «Ο Άγνωστος Escher».

Ο Άγνωστος Escher σχετίζεται με μια καλλιτεχνική πλευρά του M.C. Escher, την οποία δεν έχει γνωρίσει ποτέ το κοινό. Ελάχιστοι θαυμαστές του γνωρίζουν ότι σχεδίαζε γυμνά, γραμματόσημα, την τοιχογραφία ενός νεκροταφείου, ή σχέδια υφασμάτων όπως επίσης το ότι διακόσμησε ένα Ταχυδρομείο στην Ολλανδία. Τα περισσότερα από τα έργα που θα παρουσιαστούν δεν έχουν ποτέ εξελιχθεί σε τελικά έργα, καθώς είτε ο ίδιος ο καλλιτέχνης έχασε το ενδιαφέρον του γι’ αυτά, είτε διεκόπη το συνολικό εγχείρημα. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πορτρέτα που ζωγράφισε ο Escher, καθώς και οι αυτό-προσωπογραφίες του. Αυτά τα εξαιρετικά σπάνια σχέδια μας δίνουν μια πιο πλήρη αντίληψη του Escher ως καλλιτέχνη.

ΠΕΜΠΤΗ 7 Μαΐου ώρα 5 μμ

ΤΕΤΑΡΤΗ 10 Ιουνίου ώρα 6 μμ

Είσοδος 4 € / Παιδιά κάτω των 12 ετών Δωρεάν. Διάρκεια περίπου 1 ώρα.

Στην έκθεση θα μας ξεναγήσει η Εικαστικός, κα Έφη Φουρίκη.

6. ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ / ΙΔΡΥΜΑ ΒΟΥΡΟΥ – ΕΥΤΑΞΙΑ (Παπαρρηγοπούλου 7, Πλατεία Κλαυθμώνος, Τηλ. 210-3231397)

Ξενάγηση σε ένα από τα παλαιότερα αρχοντικά της Αθήνας του 19ου αιώνα, που δοξάστηκε ως Ανάκτορο του Όθωνα και της Αμαλίας από το 1836 ως το τέλος του 1843. Το Μουσείο εκθέτει μοναδικές απεικονίσεις της Αθήνας του 17ου, 18ου και 19ου αι. με ενθυμήματα ιστορικά της Οθωνικής περιόδου (1833 – 1862). Περιήγηση στο αρχοντικό του Λάμπρου Ευταξία, που πρωταγωνίστησε στα πολιτικά πράγματα της μεταπολεμικής Ελλάδας.

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 Μαΐου ώρα 11 πμ

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 Ιουνίου ώρα 11 πμ

Είσοδος 2 € . Διάρκεια περίπου 2 ώρες.

Στο Μουσείο θα μας ξεναγήσει η κα Άρτεμις Σκουμπουρδή.

B. ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ με την ξεναγό κα Άρτεμη Σκουμπουρδή

1. ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Θα επισκεφθούμε το Λίκνον της Δημοκρατίας, την Αρχαία Αγορά, που υπήρξε η καρδιά της Αθήνας από τον 6ο αιώνα π.Χ. ως το 267 μ.Χ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 Μαΐου, ώρα 11.00 πμ

ΚΥΡΙΑΚΗ 31 Μαΐου, ώρα 11.00 πμ

Σημείο συνάντησης: Αρχή οδού Αδριανού (απέναντι από την Εκκλησία του Αγίου Φιλίππου). Διάρκεια περίπου 2 ώρες.

2. ΠΛΑΚΑ – Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΘΕΩΝ
Χορηγικό Μνημείο Λυσικράτους – οδός Τριπόδων, Πλατεία Αγ. Αικατερίνης – Πλ. Φιλομούσου Εταιρείας (Κυδαθηναίων),Κέκροπος (οικία Finley),Πύργος ΤΣΩΡΤΣ (Τουρκικό ΚΑΡΑΚΟΛ),Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς και Μετόχι Αγίου Τάφου, Αναφιώτικα.

ΔΕΥΤΕΡΑ 1 Ιουνίου, ώρα 6.30 μμ

ΔΕΥΤΕΡΑ 15 Ιουνίου, ώρα 6.30 μμ

Σημείο συνάντησης Πλατεία Λυσικράτους (Πλάκα). Διάρκεια περίπου 2 ώρες.


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,


Για την καλύτερη οργάνωση των επισκέψεων και των περιπάτων, παρακαλούμε να δηλώσετε συμμετοχή μέχρι και την ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009 στη Γραμματεία Πολιτισμού της ΟΤΟΕ, υπόψη κας Σοφίας Κάντα, στο φαξ 210-36.40.429 ή στο email: otoe@otoe.gr, δηλώνοντας Ονοματεπώνυμο / Τράπεζα / Ονομασία και ημερομηνία επίσκεψης / Σύνολο ατόμων / Τηλέφωνα επικοινωνίας (σταθερό, κινητό).


ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Σ. ΚΟΥΚΟΣ Α. ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΣ