header image

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

30/04/2009

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΑΪΟΥ 2009


A΄ Δεκαπενθήμερο Μαΐου 2009


Αναζητώντας τους αρχαίους δρόμους για τους Δελφούς, αλλά και γνωριμία με την «άγνωστη» Άμφισσα.


Εδώ οι φυσικές δυνάμεις, η γεωμετρία της γης, η ποιότητα του φωτός και του αιθέρα,
προσδιορίζουν τούτο τον τόπο για κοιτίδα πολιτισμού.


Έγραφε για το Δελφικό τοπίο ο Δημήτρης Πικιώνης στη "Συναισθηματική Τοπογραφία".
Και είναι το Δελφικό τοπίο το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, ο τόπος που γέννησε θεούς και ενέπνευσε ποιητές.
Στους αρχαίους δρόμους προς τον ιστορικό αυτό τόπο, το φορτισμένο με τις πνευματικές αξίες ενός πολιτισμού που στέκεται απέναντι στον υλιστικό γιγαντισμό και τον κερδοσκοπικό καταναλωτισμό, τη χρεοκοπία των οποίων βιώνει σήμερα ολόκληρος ο πλανήτης, θα βαδίσουμε και εμείς το τριήμερο ...
Παρασκευή-Σάββατο –Κυριακή 8-9 και 10 Μαΐου.



Πρόγραμμα.
Αναχώρηση την Παρασκευή στις 7:30 από την πλ. Καραϊσκάκη για τη Λειβαδιά και το μοναστήρι του Οσίου Λουκά. Από τη Δεσφίνα θα περπατήσουμε την παλιά διαδρομή «Κόχραν» μέχρι το ποταμάκι του Πλειστού και το χωριό Χρισσό (πεζ. 3ωρ).


Το Σάββατο θα αρχίσουμε το περπάτημα στις 7:30 από τους Δελφούς προς το Κορύκειο Άντρο, τόπο λατρείας του θεού Πάνα (πεζ. 4 ωρ. με υψ. διαφορά 750 μ.). Όσοι δεν επιθυμούν την ανάβαση, θα ακολουθήσουν το δασικό δρόμο (5 χλμ.πήγαινε-έλα) από τα Καλύβια της Αράχοβας προς το σπήλαιο.
Στη συνέχεια καφεδάκι στο χιονοδρομικό της Φτερόλακας, και το απόγευμα γνωριμία με την πρωτεύουσα της Φωκίδας. Επίσκεψη του κάστρου των Σαλώνων, τη συνοικία των ταμπάκηδων «Χάρμαινα», το βυζαντινό ναό του Σωτήρος (11ου αι.),τα υπέροχα ψηφιδωτά του Βαπτιστηρίου
(3ος και 4ος μ.Χ αι) και τις, σπάνιας ομορφιάς, τοιχογραφίες του μεγάλου μας ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά, στο Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας.
Η συνάντησή μας με την αχνιστή ψαρόσουπα θα γίνει γύρω στις 9 το βράδυ στο γραφικό Γαλαξείδι.


Το πρωί της Κυριακής θα ξεναγηθούμε στο μουσείο και τον αρχ. χώρο των Δελφών (8-10:30 π.μ. τιμή εισόδου 9 €) και στη συνέχεια θα βαδίσουμε τον αρχαίο δρόμο προς το παραδοσιακό χωριό του Χρισσού, την ακρόπολη της Κρίσας με κατάληξη στα παραλιακά ταβερνάκια της Ιτέας (πεζ. 1 ωρ 30λ.)
Απαραίτητα: Παπούτσια πεζοπορίας, σακίδιο, ψάθα, φαγητό εδάφους για την Παρασκευή το μεσημέρι και καλή φυσική κατάσταση.
Η τιμή των 77 € περιλαμβάνει 2 διανυκτερεύσεις με πρωινό στους Δελφούς, το πούλμαν, την ξενάγηση στους Δελφούς και μία μικρή έκπληξη.


3. Ξενάγηση στον Κεραμεικό.
Κυριακή 10 Μαΐου και ώρα 10:30 π.μ.
Σε αυτόν τον τόσο σημαντικό χώρο της αρχαίας Αθήνας, με το μικρό ρέμα του Ηριδανού, το Πομπείον, το Δίπυλον, που θεωρείται η κύρια Πύλη της πόλης των Αθηνών, τα πολλά άλλα μνημεία, και το μικρό μουσείο, θα’ χουμε την ευκαιρία να περπατήσουμε και να ξεναγηθούμε από τη συγγραφέα ιστορικό κ. Αρτέμιδα Σκουμπουρδή.
Συνάντηση στην είσοδο του Κεραμεικού (Ερμού 148). Τιμή εισόδου 2€
Δηλώσεις συμμετοχής απαραίτητες.



Πληροφορίες στη Γραμματεία Πολιτισμού τηλ.: 210-3210661-2 και 19594.
Β. Βελέντζα, Κ. Ζαρόκωστας. Ηλεκτρονική διεύθυνση:www. syete.gr
Αριθμός λογαριασμού 040-480005-27.