header image

ΝΕΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ

30/04/2009

Heakleidon, Experience in Visual Arts
Ηρακλειδών 16, 118 51 Θησείο / 210 34 61 981
Στάση Μετρό: Θησείο
http://www.herakleidon .com - info@herakleidon-art.gr


ΩΡΑΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟΥ:
Τρίτη - Σάββατο: 13:00 - 21:00
Κυριακή: 11:00 - 19:00
Δευτέρα: κλειστά




ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ
Αρχιτέκτονα - Μηχανικού
Ε.Μ.Π.


Στο πλαίσιο της έκθεσης M.C.Escher (1898-1972) "Από το Προσχέδιο στο Αριστούργημα" , το Μουσείο Herakleidon, Experience in Visual Arts , διοργανώνει διάλεξη με θέμα:

"ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ -
Η ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΤΩΝ ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ M.C.
ESCHER"
Ομιλητής: Παναγιώτης Νικολαΐδης
Αρχιτέκτων - Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Ημερομηνία: Τετάρτη, 6 Μαΐου 2009
Προσέλευση: 18:45
Έναρξη: 19:00

Είσοδος Ελεύθερη


Στην ωριμότερη περίοδο της καλλιτεχνικής του ζωής, μετά το 1936, ο Escher ανέπτυξε με πάθος τις πασίγνωστες συμμετρικές του διατάξεις μορφών, που δυνητικά καλύπτουν το επίπεδο. Δεν μιμήθηκε τους καλλιτέχνες του Ισλάμ, αν και τους θαύμαζε απεριόριστα: απέφυγε τα αφηρημένα γεωμετρικά μοτίβα και προτίμησε αναγνωρίσιμες φιγούρες, που συμπλέκονται και λειτουργούν η καθεμιά ως φόντο των γειτονικών της.

Οι γεωμετρικές κανονικότητες, οι οποίες συνθέτουν το υπόστρωμα αυτών των εμπνευσμένων συμπλεγμάτων, αυτές που ο Escher ονόμαζε «κανονική διαίρεση του επιπέδου», εξακολουθούν και σήμερα να αποτελούν αντικείμενο μελέτης. Στη διάλεξη θα επιχειρηθεί μια ερμηνεία βασισμένη στην έννοια της «πλακόστρωσης» (tessellation),όπως αυτή εφαρμόζεται στους τρεις κλασικούς δισδιάστατους γεωμετρικούς κόσμους: στο ευκλείδειο, στο ελλειπτικό (Riemann) και στο υπερβολικό (Λομπατσιέβσκι) επίπεδο.

Δηλώσεις Συμμετοχής στο 210 34 61 981 - κα Ελένη Μ. Νομικού
από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-17:00 ή στο
enomikou@herakleidon-art.gr


Παναγιώτης Νικολαϊδης
(Αρχιτέκτων - Μηχανικός)

Ο Παναγιώτης Νικολαΐδης γεννήθηκε το 1950 στην Αμπελιώνα Μεσσηνίας. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο .
Πέραν των συνηθισμένων επαγγελματικών του δραστηριοτήτων, ασχολείται με τη Γεωμετρία και την Πληροφορική. Συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα για την ανάπτυξη εφαρμογών Πληροφορικής, σε CAD περιβάλλον, με στόχο τη διδασκαλία κλάδων της Γεωμετρίας σε τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια εκπονεί διδακτορική διατριβή, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. , με αντικείμενο τη γεωμετρική ερμηνεία του έργου του M.C. Escher.