header image

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΟΤΟΕ

04/05/2009

Αθήνα, 4 Μαΐου 2009



ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΟΤΟΕ



Συναδ έλφισσες, Συνάδελφοι,


Ξεκινούν την Παρασκευή 8 Μαΐου 2009 οι παραστάσεις της Θεατρικής Ομάδας της ΟΤΟΕ.


Σε συνέχεια μιας τετραετούς επιτυχημένης πορείας, φέτος, με οδηγό τον μεγαλύτερο Γάλλο κωμωδιογράφο μετά τον Μολιέρο και έναν από τους προδρόμους του θεάτρου του παραλόγου, Ζώρζ Φεντώ, η Θεατρική ομάδα μας, ανεβάζει το έργο «Ράφτης Κυριών».


Ο Ζωρζ Φεντώ, θεωρούνταν στην εποχή του απλώς ένας πνευματώδης συγγραφέας, που τα αστεία του διασκέδαζαν κοινό και δημοσιογράφους, ενώ ήταν μια από τις πιο διάσημες μορφές του βουλεβάρτου.


Σήμερα, συνειδητοποιούμε πως στάθηκε μια μεγαλοφυΐα της δραματικής τέχνης και δικαιούται όντως να χαρακτηριστεί ως ένας από τους μεγαλύτερους κωμωδιογράφους όλων των εποχών.


Ο «Ράφτης Κυριών» είναι ένα καυστικό, αναρχίζον σχόλιο του βαθύτερα κυνικού και αμοραλιστή Φεντώ, πάνω στα διαλυμένα ήθη των μικροαστών, τη σεμνοτυφία και την υποκρισία της εποχής, ενώ ο σημερινός θεατής εκπλήσσεται, όταν διαπιστώνει, ότι δεν διαφέρουν καθόλου από το σήμερα. Ήρωες του έργου είναι ο γιατρός Μουλινώ, η ερωμένη του, ο σύζυγός της και η ερωμένη του, καθώς και ο εραστής της ερωμένης του συζύγου της ερωμένης του Μουλινώ.


Οι παραστάσεις θα γίνουν από 8 έως 24 Μαΐου, στο θέατρο ALTERA PARS (Μεγ. Αλεξάνδρου 123, Κεραμικός, Μετρό στάση Κεραμικός). Οι ώρες των παραστάσεων είναι οι ακόλουθες: Τέταρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.15, το Σάββατο στις 18.30 & 21.15 και τέλος την Κυριακή στις 20.00.


Για κρατήσεις θέσεων, στο τηλέφωνο 210-3647589 (εσωτ. 133) πρωί (υπεύθυνος κ. Γιώργος Ρούσσος) και στο τηλέφωνο του Θεάτρου 210-3410011 το απόγευμα.


Σας περιμένουμε όλους, για να μοιραστούμε μαζί σας αυτήν την όμορφη εμπειρία και να διασκεδάσουμε.


ΣΟΦΙΑ ΚΑΝΤΑ


ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΤΟΕ





ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ


ΡΑΦΤΗΣ ΚΥΡΙΩΝ - George Feydeau


ΠΑΙΖΟΥΝ (με σειρά εμφάνισης)

ΕΤΙΕΝ: Κώστας Πετμεζάς

ΥΒΟΝ ΜΟΥΛΙΝΩ: Λίνα Γιαννουλάκη - Ευαγγελία Χαλκιαδάκη

ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥΛΙΝΩ: Αντώνης Τσέος

Κος ΜΠΑΣΙΝΕ: Παντελής Συρμάνογλου

Κα ΑΙΓΚΡΕΒΙΛ: Αμερινή Γεωργοπούλου

ΣΟΥΖΑΝ ΩΜΠΕΝ: Ιφιγένεια Γιαννοπούλου

Κος ΩΜΠΕΝ: Γιάννης Τζίτζης

ΑΛΓΕΡΙΝΟΣ ΡΑΦΤΗΣ: Ανδρέας Οικονόμου

ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ: Μιχάλης Σκυριανός

Κα ΝΤ' ΕΡΜΠΛΕ: Λίνα Γιαννουλάκη – Ευαγγελία Χαλκιαδάκη

Κα ΝΤΕ ΣΑΙΝΤ ΑΝΙΓΚΡΕΖ: Ελένη Καραγιάννη

Μετάφραση: Ιάκωβος Δρόσος

Σκηνοθεσία: Ελένη Φίλιππα

Σκηνικά - Κοστούμια: Κούλα Γαλιώνη

Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος

Χορογραφίες: Βαλεντίνη Βεργοπούλου

Φωτισμοί: Διονύσης Τσιλιμιδός

Συντονισμός θεατρικής ομάδας: Μιχάλης Σκυριανός

Ηχογράφηση: STUDIO LE CHIEN ANDALOU

Στη θεατρική ομάδα συμμετείχαν και βοήθησαν οι συνάδελφοι: Ελένη Βήττα, Ελένη Γκολεμά και Κώστας Ζαφειρόπουλος.

Οι πρόβες και οι δοκιμές έγιναν σε αίθουσα που παραχώρησε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας (Ακαδημίας 60).

Παραγωγή – Οργάνωση από την ΟΤΟΕ.

Με την υποστήριξη της MARFIN EGNATIA BANK & της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ.

GEORGES FEYDEAU


Ο Georges Leon Jules Marie Feydeau θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους κωμωδιογράφους όλων των εποχών και ένας από τους προδρόμους του θεάτρου του παραλόγου. Γεννήθηκε το 1862 στο Παρίσι. Από πολύ μικρός βρέθηκε μέσα στον κόσμο των γραμμάτων. Έγραψε το πρώτο του θεατρικό έργο σε ηλικία μόλις 7 ετών. Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία ήταν ο "Ράφτης κυριών", που ανέβασε το 1866. Ακολούθησαν κάποια χρόνια αποτυχημένων θεατρικών παραστάσεων, ώσπου το 1892 το έργο του "Ο Κύριος πάει κυνήγι" σπάει τα ταμεία. Αμέσως μετά ξεκινά μια σειρά μεγάλων επιτυχιών, όπως "Ξενοδοχείο ο Παράδεισος", "Κούκου", "Η κυρία του Μαξίμ", "Ψύλλοι στ' αυτιά", "Το νου σου στην Αμέλια", "Το καθάρσιο του μπέμπη" κ.α. Το 1912 εκλέγεται πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων και Συνθετών. Τιμήθηκε με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής. Το 1919 εμφανίζονται οι πρώτες ψυχικές διαταραχές, εξαιτίας της σύφιλης, από την οποία είχε προσβληθεί. Τα παιδιά του τον εγκατέστησαν σε οίκο ευγηρίας, όπου πέθανε το 1921 και ενταφιάστηκε στο νεκροταφείο της Μονμάρτης. Τα έργα του παίζονται συνεχώς και με μεγάλη επιτυχία σε όλες τις σκηνές του κόσμου.



Η ΦΑΡΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ VAUDEVILLE


Στη Γαλλία τον 19ο αιώνα, vaudeville (βοντβίλ) ονομαζόταν η κωμωδία, που ήταν διανθισμένη με γνωστά τραγούδια της εποχής και σατίριζε την ανερχόμενη αστική τάξη. Τις ρίζες του τις βρίσκει κανείς πολύ νωρίτερα, τον 16ο αιώνα, όπου vaudevilles ονόμαζαν τα σατυρικά τραγούδια, που τραγουδούσαν στο δρόμο σε βάρος γνωστών προσώπων της εποχής. Η κωμωδία, από τη φύση της, απαιτεί κλίμα ελευθερίας. Τον 19ο αιώνα δεν υπάρχει ελευθερία λόγου. Ακόμα και ο Μολιέρος παρουσιάζεται σπάνια και σε λογοκριμένες εκδοχές. Απομένει λοιπόν το βοντβίλ, που θα συμβολίσει τις υλιστικές ανησυχίες και τις επιφανειακές αξίες μιας αστικής κουλτούρας, η οποία αποκτά όλο και μεγαλύτερη επιρροή, θα κυριαρχήσει μια ολόκληρη εποχή και θα μετεξελιχθεί στη φάρσα, χάρη στην παράλογη σοφία του Λαμπίς και του Φεντώ. Ο "Ράφτης κυριών" (tailleur pour dames) είναι κι αυτός ένα αναρχίζον σχόλιο του βαθύτερα κυνικού και μοραλιστή Φεντώ, πάνω στα διαλυμένα ήθη των μικροαστών. Ήρωες του έργου είναι ο γιατρός Μουλινώ, η ερωμένη του, ο σύζυγός της και η ερωμένη του, καθώς και ο εραστής της ερωμένης του συζύγου της ερωμένης του Μουλινώ.


Ελένη Φίλιππα


(Θεατρικό λεξικό γαλλο-ελληνικό, Νικολάου Λάσκαρη Leonard Pronko : Eugene Labiche and Georges Feydeau)


-----------------------------------------------


Για τέταρτη συνεχή χρονιά είναι τιμή για την Ομοσπονδία να παρουσιάζει τη δουλειά της θεατρικής της ομάδας. Φέτος, περισσότερο παρά ποτέ, βιώνουμε όλοι μας μια γενικευμένη κρίση στην Οικονομία και μια ολομέτωπη επίθεση στους εργαζόμενους στις Τράπεζες. Ο ίδιος ο θεσμός των συνδικάτων βάλλεται από τους τραπεζίτες. Φέτος, περισσότερο από ποτέ, είναι υποχρέωση, αλλά και χαρά, να στηρίζουμε όλες τις συλλογικότητες που αναπτύσσουν οι αστείρευτες ζωντανές δυνάμεις του χώρου μας. Μια τέτοια συλλογική προσπάθεια είναι και η Θεατρική μας ομάδα. Άξιοι συνάδελφοι και συναδέλφισσες, αφιερώθηκαν "ψυχή τε και σώματι", για να μας παρουσιάσουν τον "Ράφτη Κυριών" του George Feydeau, διασκεδάζοντάς μας, εμπλουτίζοντας την Παιδεία μας, συνεισφέροντας στον Πολιτισμό μας. Όλοι εμείς στη Γραμματεία Πολιτισμού είμαστε περήφανοι για το ταλέντο, το μεράκι και την κοπιαστική δουλειά όλων των μελών της ομάδας και είμαστε χαρούμενοι που μοιραζόμαστε μαζί τους το "παιχνίδι" της δημιουργίας και της απόλαυσης.


ΣΟΦΙΑ ΚΑΝΤΑ

Γραμματέας Πολιτισμού ΟΤΟΕ