header image

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΦΙΛΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ "ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ"

27/05/2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

26-05-2009


Συνεχίζει το Θέατρο "Δόρα Στράτου"




Παρά τον πόλεμο της μικρής ομάδας πρώην χορευτών του, οι παραστάσεις ξεκίνησαν με επιτυχία πριν από 4 μέρες και συνεχίζονται καθημερινά.




Το σχέδιό τους ήταν να πάρουν το Θέατρο στα χέρια τους. Το είχαν ετοιμάσει μεθοδικά από χρόνια διαβρώνοντας τους χορευτές, συκοφαντώντας τη διοίκηση. Η επίθεση ήταν διπλή:




1. Πίστευαν ότι αποσυρόμενοι ομαδικά λίγες μέρες πριν αρχίσουν οι παραστάσεις θα έφερναν τη διοίκηση σε αδιέξοδο και θα την ανάγκαζαν να παραιτηθεί ώστε να βάλουν δικά τους άτομα.


Αυτό απέτυχε παταγωδώς όταν το μισό προσωπικό έμεινε στη θέση του, ενώ πρώην χορευτές και μαθητές της σχολής συμπλήρωσαν τα κενά.




2. Εκμεταλλευόμενοι τη μη χορήγηση της καθιερωμένης από 55ετίας επιχορήγησης λόγω της παγκόσμιας κρίσης, προσπάθησαν να βλάψουν ηθικά και οικονομικά το Θέατρο για να γονατίσουν τη διοίκηση. Να μερικοί από τους ύπουλους τρόπους που χρησιμοποίησαν:




2.1. Εβαλαν βουλευτές του ΛΑΟΣ να κάνουν επερώτηση στη Βουλή με κατηγορίες για κακοδιαχείριση.


2.2. Εκαναν καταγγελίες στο ΙΚΑ, την Επιθεώρηση Εργασίας, το Δήμο Αθηναίων και άγνωστο αριθμό άλλων υπηρεσιών, με σκοπό να επισύρουν πρόστιμα.


2.3. Εστειλαν δελτία τύπου στις εφημερίδες διασύροντας το Θέατρο και τον πρόεδρό του.


2.4. Ανέβασαν στο Facebook και στο web ιστοσελίδες που τις ονομάζουν ψευδώς "επίσημη ιστοσελίδα του Θεάτρου "Δόρα Στράτου" ή άλλα παρόμοια, και διοχέτευσαν μηνύματα με παραπλανητικό ή υβριστικό περιεχόμενο.


2.5. Εκαναν αμέτρητα τηλεφωνήματα σε πρώην και σε νυν χορευτές του Θεάτρου προσπαθώντας να τους εκφοβίσουν για να μη συμμετάσχουν στις παραστάσεις.


2.6. Τρεις εξ αυτών μπήκαν στο Θέατρο με τον προφανή σκοπό να δημιουργήσουν επεισόδια, και απομακρύνθηκαν από την αστυνομία.


2.7. Η "ομάδα διαφωνούντων" μαζί με συγγενείς και φίλους τους στρατοπεδεύει καθημερινά στην είσοδο του Θεάτρου με πανώ, μοιράζοντας φυλλάδια, ενοχλώντας του προσερχόμενους θεατές με συκοφαντίες.


2.8. Προσπαθούν να τραβήξουν τους μαθητές της σχολής χορού στα δικά τους μαθήματα διαβάλλοντας το Θέατρο.


2.9. Συκοφαντούν το Θέατρο ακόμα και στους γονείς που φέρνουν τα παιδάκια τους στο μάθημα χορού.


2.10. Εξύβρισαν χυδαία γονείς που τους επέπληξαν για τις απαράδεκτες ενέργειές τους.






3. Η ζημιά για το Θέατρο είναι σημαντική.




3.1. Η ηθική ζημιά είναι ανυπολόγιστη. Αμαυρώθηκε ένα όνομα που μεσουρανεί στα ελληνικά πολιτιστικά πράγματα επί 56 χρόνια. Το "Δόρα Στράτου" είναι γνωστό παγκόσμια και σεβαστό τόσο από τους ειδικούς του χορού όσο και από το ευρύ κοινό.




3.2. Η υλική ζημιά είναι ανάλογα μεγάλη. Τα έσοδα του Θεάτρου προέρχονται από:


α) Επιχορήγηση από κρατικούς φορείς


β) Οικονομική ενίσχυση από ιδρύματα, επιχειρήσεις, ιδιώτες


γ) Μαθήματα χορού


δ) Εισιτήρια καλοκαιρινών παραστάσεων


ε) Πωλήσεις εκδόσεων (βιβλία, δίσκοι, κ.ά.)


Η συκοφαντική δυσφήμιση και ο διασυρμός που συνεχίζεται από τη μικρή αλλά δυναμική "ομάδα διαμαρτυρόμενων χορευτών" θα έχουν τραγικά αποτελέσματα για πολλά χρόνια.




3.3. Πέραν αυτών υπάρχει ηθική βλάβη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος, μετά από τις δημόσιες κατηγορίες για κακοδιαχείριση. Ατομα με ιδιαίτερο κοινωνικό κύρος (καθηγητές πανεπιστημίων, διευθυντές δημοσίων υπηρεσιών) τα μέλη του Δ.Σ. αναλώνουν καθημερινά τον χρόνο τους και πληρώνουν από την τσέπη τους υπηρετώντας το σωματείο.




4. Στο συκοφαντικό έγγραφο που έστειλαν στις εφημερίδες και σε κάθε άλλη κατεύθυνση δεν διατυπώνεται καμία κατηγορία - μόνο ερωτήματα και υπόνοιες.


Δεν έχουν κανένα αίτημα - μόνο ζητούν να γίνουν έλεγχοι.


Ετσι είναι η λασπολογία: όταν ο άλλος είναι καθαρός τον μετατρέπεις σε ύποπτο με υποννοούμενα.




5. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν γνωρίζουμε τα ονόματα όσων υποτίθεται ότι υπογράφουν το συκοφαντικό έγγραφο. Αν είχαν αγνά κίνητρα δεν θα κρύβονταν.


Ορισμένοι από αυτούς είχαν κάνει παρόμοιες κινητοποιήσεις στο ίδιο θέατρο προ 25 ετών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να κλείσει από τις τεράστιες απώλειες που υπέστη. Χρειάστηκαν 15 χρόνια για να αποσβέσει τα χρέη που δημιουργήθηκαν τότε.




Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τους φίλους του Θεάτρου, προβαίνοντας παράλληλα στις νόμιμες ενέργειες για την υπεράσπισή του. Εντός των ημερών κατατίθεται μήνυση.




Αλκης Ράφτης


Πρόεδρος του Δ.Σ.