header image

forfree.gr : Online οδηγός για τα τζάμπα της πόλης

04/06/2009

forfree.gr : Online οδηγός για τα τζάμπα της πόλης


Γεια σας!


Σε αυτό το newsletter παρουσιάζουμε τις δωρεάν εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών, είτε γιατί έχουν ελεύθερη είσοδο, είτε γιατί το forfree.gr φρόντισε να εξασφαλίσει για εσάς προσκλήσει .


Μείνετε συντονισμένοι και παρακολουθήστε τις παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών....forfree!


Καλές βόλτες!






Κώστας Ορδόλης


Η ποιητική διάσταση της φωτογραφίας διαπερνά τις σχετικές με το θέατρο αποτυπώσεις του γνωστού φωτογράφου Κώστα Ορδόλη.


«Eν αρχή ήν η σκιά: αυτή είναι η αρχή, και έτσι αρχίζει η δημιουργία του εικονογραφικού κόσμου του», όπως τον προλογίζει ο Δημήτρης Δημητριάδης.


Αν η θεατρική πραγματικότητα περιέχει γκλάμουρ, πόζα και τα φώτα των προβολέων, ο Ορδόλης εστιάζει τη ματιά του πέρα από την ωραιοποίηση και τον εντυπωσιασμό. Σώματα και αντικείμενα με αλλοιωμένες προοπτικές, αλληλοεπικαλύψεις, διαμάχες φωτός – σκιάς, έλξη από το παρασκήνιο και το ανολοκλήρωτο. Ένα σταμάτημα του χρόνου που αποκαλύπτει μια άλλη ανάγνωση της πραγματικότητας.


Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών


Πηγή κειμένου: Φεστιβάλ Αθηνών


Χορηγός επικοινωνίας έκθεσης: www.forfree.gr









Γιάννης Μπουρνιάς, "Still(s)"



Αν στη φωτογραφία αιχμαλωτίζεις μια στιγμή, ακινητοποιώντας το χρόνο, ο Γιάννης Μπουρνιάς αποπειράται να εισάγει τη ροή του χρόνου στις εικόνες του. Πρόκειται για ένα παιχνίδι μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας.


Η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο Still() δεν είναι ανθρωποκεντρική, αφήνει ωστόσο έντονη την αίσθηση της ανθρώπινης παρουσίας, σαν κάποιος μόλις να έφυγε ή αναμένεται να έλθει το επόμενο κιόλας λεπτό. Το αιώνιο παιχνίδι του καλλιτέχνη με το κιαροσκούρο είναι που κάνει τις εικόνες του να μοιάζουν με στιγμιότυπα κινηματογραφικής ταινίας η οποία συνεχίζεται στο μυαλό του θεατή.


Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών



Χορηγός επικοινωνίας έκθεσης: www.forfree.gr


Από 16/6 μέχρι 15/7 (μόνο τις ημέρες των παραστάσεων του Φεστιβάλ Αθηνών, από τις 8 μ.μ.)


Πειραιώς 260, Ταύρος


Γιάννης Μπουρνιάς


Aπό 1/7 μέχρι 12/7 (μόνο τις ημέρες των παραστάσεων του Φεστιβάλ Αθηνών, από τις 8 μ.μ.)


Πειραιώς 260, Ταύρος







"Παράδεισος"



Societas Raffaello Sanzio-Romeo Castellucci, "Παράδεισος"


Εγκατάσταση, εμπνευσμένη από τη Θεία Κωμωδία του Δάντη


Σύλληψη: Romeo Castellucci


Με τη συμμετοχή των Dario Boldrini, Michelangelo Miccolis


Σε αντίθεση με την αβάστακτη κίνηση που διατρέχει τον Παράδεισο του Δάντη, ο Ρομέο Καστελλούτσι συλλαμβάνει το τελευταίο μέρος της τριλογίας του στατικά, ως μια οπτική και ηχητική εγκατάσταση. Εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες που του προσφέρει η ευέλικτη αυτή φόρμα, ο Ιταλός δημιουργός συμπυκνώνει τον Παράδεισο σε μία και μόνο εικόνα εκτυφλωτικής φωτεινότητας από όπου έχει εξοριστεί η ανθρώπινη μορφή. Ένα αποκαλυπτικό όραμα εκτός τόπου και χρόνου στο οποίο ο θεατής δεν έχει πρόσβαση παρά για λίγα λεπτά.


Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας, του Διοικητικού Διαμερίσματος της Εμίλια Ρομάνια, του Δήμου της Τσέζενα, και του προγράμματος Cultura (2007-2013) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών



Χορηγός επικοινωνίας: www.forfree.gr



Από 2/6 μέχρι 6/6, 7 μ.μ.


Πειραιώς 260, Ταύρος






Λενιώ Κακλέα, "Μatter – of – act"


Πρότζεκτ για ένα φεστιβάλ και δέκα θεατές του.


Ιδέα – Καλλιτεχνική επιμέλεια: Λενιώ Κακλέα
Ήχος – Καταγραφή σε βίντεο: Φοίβος Μανιατάκος, Sylvia Fredriksson
Βοηθός: Έλσα Καλτσή


Συμμετέχουν:Ξένια Αηδονοπούλου, Θεοδόσης Ησαΐας, Βικτωρία Καρβούνη, Ερμής Μαλκότσης, Γιώργος Παπαγεωργίου, Κατερίνα Σπυροπούλου, Άρτεμις Φλέσσα, Zαΐρα Παπαληγούρα


Τις ανησυχίες και τα ερωτήματα της γενιάς της γύρω από τη λειτουργία της τέχνης σήμερα εκφράζει η 24χρονη Λενιώ Κακλέα –απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Χορού που τα τελευταία τέσσερα χρόνια ζει και εργάζεται στη Γαλλία.


Με το matter-of-act (project για ένα φεστιβάλ και δέκα θεατές του) αμφισβητεί τη λογική του κατασκευασμένου θεάματος και τις εύκολες απαντήσεις, για να καταθέσει μια φόρμα ζωντανή και ανοιχτή που διερευνά τη σχέση του Φεστιβάλ Αθηνών με το κοινό του,
Η προετοιμασία και η έρευνα του Matter-of-act’s preparation and research έγιναν δυνατά, χάρη στο Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν.


Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών


Χορηγός επικοινωνίας παράστασης: www.forfree.gr


14/7 & 15/7, 8.15 μ.μ.


Το Σχολείο, Πειραιώς 52, Μοσχάτο, www.greekestival.gr







Ο Romeo Castellucci συναντά το κοινό του



Με αφορμή την παρουσίαση της τριλογίας του Romeo Castellucci Κόλαση, Καθαρτήριο, Παράδεισος, ελεύθερα εμπνευσμένης από τη Θεία Κωμωδία του Δάντη, το Φεστιβάλ Αθηνών προτείνει μια συνάντηση του Ιταλού καλλιτέχνη με το κοινό την Τρίτη, 9 Ιουνίου, στις 18.30 το απόγευμα, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής.


Η συνάντηση θα ολοκληρωθεί με την προβολή της ταινίας C. #11 Cesena (26’). Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο του κύκλου παραστάσεων Tragedia Endogonidia (2002-2004) του Romeo Castellucci και των Socìetas Raffaello Sanzio, ελεύθερα κινηματογραφημένο από τους Cristiano Carloni και Stefano Franceschetti, με μουσική του Scott Gibbons.


Τη συζήτηση θα συντονίσει η Κάτια Αρφαρά, ιστορικός τέχνης-θεατρολόγος.


Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών


Χορηγός επικοινωνίας εκδήλωσης: www.forfree.gr


9/6, 6.30 μ.μ.


Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, www.megaron.gr