header image

ΝΕΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

18/06/2009

Έκθεση του Τ. Στρουθ στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης


Τρίτη, 16.06.09


Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης φιλοξενεί ως τις 14 Σεπτεμβρίου έκθεση με τη δημοφιλή σειρά φωτογραφιών του Γερμανού Τόμας Στρουθ, από μουσεία στα οποία περιπλανήθηκε και εστίασε με το φακό του ο καλλιτέχνης, προκειμένου να υπογραμμίσει την ειδική σχέση ανάμεσα σε θεατή και έργο τέχνης.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν συνολικά 29 έργα του διεθνώς καταξιωμένου φωτογράφου. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το εύρος του έργου του Τόμας Στρουθ μέσα από τις φωτογραφίες της έκθεσης που χρονολογούνται από το 1997 έως το 2003.

Με αφετηρία το Ντίσελντορφ και άλλες γερμανικές πόλεις, και κατόπιν ταξιδεύοντας σε μεγαλουπόλεις του κόσμου, ο Στρουθ φωτογραφίζει μεμονωμένα κτίρια και συμπλέγματα κτιρίων σε δρόμους που συνήθως μοιάζουν ερημωμένοι. Αργότερα, επικεντρώνεται σε ατομικά και οικογενειακά πορτρέτα και τοπία από τροπικά δάση.

Από το 2003 ο Στρουθ δημιουργεί την πιο συζητημένη σειρά φωτογραφιών του, γνωστή ως «φωτογραφίες μουσείων». Εδώ, το αντικείμενό του είναι δημόσιοι χώροι, κυρίως μουσεία και εκκλησίες. Ο Στρουθ συλλαμβάνει στιγμές κατά τις οποίες η ανθρώπινη παρουσία μέσα σε αυτούς τους χώρους δημιουργεί μία σχέση με έντονη δυναμική.

Ο Τόμας Στρουθ υπήρξε μαθητής του Γκέραρντ Ρίχτερ, και από το 1978 έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία.

Η έκθεση, την οποία επιμελείται ο ίδιος ο καλλιτέχνης, πραγματοποιείται σε συνεργασία με την πρεσβεία της Γερμανίας στην Αθήνα και το Ινστιτούτο Γκαίτε και εντάσσεται στο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων της 2ης Μπιενάλε της Αθήνας Ηeaven, τα εγκαίνια της οποίας θα τελέσει το βράδυ της Τρίτης στις 8 μ.μ, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

ΔΕΣΤΕ 1999 – 2009 - το ίδρυμα / το βραβείο / οι καλλιτέχνες & οι επιμελητές


Κύκλος έξι διαλέξεων στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης


Με αφορμή τη φιλοξενία του Βραβείου ΔΕΣΤΕ 2009 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, οργανώνεται μία σειρά 6 διαλέξεων με την εικαστικό Κατερίνα Ζαχαροπούλου από 14 Μαΐου έως 25 Ιουνίου 2009.

Σκοπός, η καλύτερη γνωριμία του θεσμού του βραβείου που προωθεί τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία αλλά και την προσέγγιση μερικών από τις σημαντικότερες εκθέσεις του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ. Πρόεδρος του Ιδρύματος είναι ο Δάκης Ιωάννου, ένας από τους σημαντικότερους συλλέκτες σύγχρονης τέχνης στον κόσμο. Έργα της συλλογής του θα δούμε στις εκθέσεις που παρουσιάζονται σε αυτόν τον κύκλο. Επιπλέον, διεθνείς καλλιτέχνες και επιμελητές μιλούν για τα έργα και το σκεπτικό των εκθέσεων από το 1998 έως σήμερα.


Αναλυτικά το πρόγραμμα είναι:


Βραβείο ΔΕΣΤΕ 1999 – 2009
O θεσμός – οι καλλιτέχνες – τα βραβεία
Πέμπτη 14 Μαΐου


Οι πιο σημαντικές εκθέσεις του ΔΕΣΤΕ με έργα από τη συλλογή του Δάκη Ιωάννου
Global Vision _ α΄μέρος
Πέμπτη 21 Μαΐου


Οι πιο σημαντικές εκθέσεις του ΔΕΣΤΕ με έργα από τη συλλογή του Δάκη Ιωάννου
Global Vision _ β΄μέρος
Πέμπτη 28 Μαΐου


Οι πιο σημαντικές εκθέσεις του ΔΕΣΤΕ με έργα από τη συλλογή του Δάκη Ιωάννου
Monument to now
Πέμπτη 11 Ιουνίου


Οι πιο σημαντικές εκθέσεις του ΔΕΣΤΕ με έργα από τη συλλογή του Δάκη Ιωάννου
Fractured figure
Πέμπτη 18 Ιουνίου


Καλλιτέχνες και επιμελητές μιλούν για το ΔΕΣΤΕ
Πέμπτη 25 Ιουνίου


Στις συναντήσεις προβάλλονται, αναλόγως, διαφάνειες ή βίντεο επάνω στα θέματα, το θεσμό, τους καλλιτέχνες και τα έργα, ενώ ακολουθεί συμπερασματική συζήτηση για την κάθε ενότητα.


Με την ολοκλήρωση του κύκλου διαλέξεων, θα δοθεί στους συμμετέχοντες βεβαίωση παρακολούθησης.