header image

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 34

13/10/2008

ΟΤΟΕ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 34

Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2008

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2008

Η ΟΤΟΕ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η Γραμματεία Πολιτισμού της ΟΤΟΕ συνεχίζοντας τις πολιτιστικές περιπλανήσεις, σας προτείνει επισκέψεις σε Μουσεία αλλά και περιπάτους για τον ΟΚΤΩΒΡΙΟ, ΝΟΕΜΒΡΙΟ και ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ του 2008.

Συγκεκριμένα:

Α. ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΑ

. ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (Βασ. Σοφίας & Ηροδότου 1)

«Απ’ τον Tiziano στον Pietro Da Cortona..Το ιερό, ο μύθος, η ποίηση»

Η έκθεση επιδιώκει να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό την εξέλιξη της καλλιτεχνικής αναζήτησης στην Ιταλία κατά τον 16ο και 17ο αιώνα, από την τέχνη του Tiziano μέχρι τους στοχασμούς του Ανιμπάλε Καράτσι (Annibale Carracci)για τη Βενετσιάνικη Ζωγραφική, καθώς και τις αναζητήσεις του Pietro Da Cortona. Συνολικά 24 έργα έχουν ταξιδέψει στην Αθήνα από Μουσεία και Ιδρύματα της Ιταλίας, εκ των οποιων τα επτά είναι ιδιόχειρα του μεγάλου Βενετού καλλιτέχνη Tiziano Vecellio.

· ΠΕΜΠΤΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ώρα 5 μμ

· ΠΕΜΠΤΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ώρα 5 μμ

· ΠΕΜΠΤΗ 4 ΔΕΚΕΜΡΙΟΥ ώρα 5 μμ

ΕΙΣΟΔΟΣ 5 Ευρώ (παιδιά και νέοι έως 18 ετών δωρεάν)

Διάρκεια 1 ώρα και 30’

Στην έκθεση θα μας ξεναγήσει η κα Μπουρνή Αγγελική, Ξεναγός και συνεργάτης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.


2η. ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ (Κουμπάρη 1, Κολωνάκι)

Η Ιστορία της Ελλάδας από τα Προϊστορικά χρόνια ως τις αρχές του αιώνα -

Μόνιμες Συλλογές


1η Συλλογή: Προϊστορική, Αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή Τέχνη.

Η συλλογή προϊστορικών, αρχαίων ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων, η οποία συγκροτήθηκε χάρη στη συμβολή πολλών Ελλήνων και ξένων δωρητών, αλλά και σε παρακαταθήκες μουσείων, καλύπτει ένα ευρύ χρονικό φάσμα από την αυγή της προϊστορίας έως το τέλος της ρωμαϊκής περιόδου.


2η Συλλογή: Βυζαντινή Τέχνη.

Η Βυζαντινή Συλλογή του Μουσείου Μπενάκη αποτελεί το συνδετικό κρίκο των ενοτήτων που εικονογραφούν το πέρασμα από τον Ελληνισμό της αρχαιότητας στο νεότερο Ελληνισμό. Η συλλογή, χωρίς να καλύπτει όλες τις τάσεις και τα ρεύματα που αναπτύχθηκαν στη χιλιόχρονη πορεία του Βυζαντίου, διαθέτει ωστόσο εξαιρετική ποικιλία και χωρίζεται σε δύο ενότητες.

· ΠΕΜΠΤΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ώρα 5 μμ

· ΠΕΜΠΤΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ώρα 5 μμ

ΕΙΣΟΔΟΣ 6 Ευρώ

(Μαθητές-Φοιτητές ΔΩΡΕΑΝ. Ενήλικας που συνοδεύει παιδί κάτω των 18, 3 Ευρώ).

Διάρκεια 2 ώρες.

Στις εκθέσεις θα μας ξεναγήσει η κα ¶ρτεμις Σκουμπουρδή, Ξεναγός και συνεργάτης του Μουσείου Μπενάκη.3η. ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ (Νέο Κτίριο, Πειραιώς 138 & Ανδρόνικου)

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ JOSEF KOUDELKA

Ο Τσέχος Josef Koudelka, αναγνωρισμένος ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους φωτογράφους και ιδιαίτερα αγαπητός στη χώρα μας, καθιερώθηκε διεθνώς με τις φωτογραφίες του από την εισβολή των στρατευμάτων του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Πράγα (Αύγουστος 1968),ενώ από το 1975 αποτελεί τακτικό μέλος του φωτογραφικού πρακτορείου Magnum. Στην αναδρομική του έκθεση παρουσιάζονται όλα τα στάδια και τα θέματα της επί 40 χρόνια φωτογραφικής του δημιουργίας.

· ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ώρα 11 πμ

ΕΙΣΟΔΟΣ 6 Ευρώ

(Μαθητές-Φοιτητές ΔΩΡΕΑΝ. Ενήλικας που συνοδεύει παιδί κάτω των 18, 3 Ευρώ).

Διάρκεια 1 ώρα και 30’

Στην Έκθεση θα μας ξεναγήσει η Επιμελήτρια του φωτογραφικού αρχείου του Μουσείου και επιμελήτρια της Έκθεσης, κα Φανή Κωνσταντίνου.


4η. HERAKLEIDON – EXPERIENCE IN VISUAL ARTS (Ηρακλειδών 16, Θησείο)

ΕΚΘΕΣΗ «M.C. ESCHER, Από το Προσχέδιο στο Αριστούργημα –

Η Περίοδος της Ανακάλυψης».

Το Μουσείο θα παρουσιάσει για δεύτερη φορά τη σπάνια συλλογή του με έργα του Ολλανδού χαράκτη. Τα έργα θα εναλλάσσονται περιοδικά και εκτός από τα δημοφιλή έργα του, η έκθεση θα περιλαμβάνει πρωτοεμφανιζόμενα στο ευρύ κοινό προσχέδια, σχέδια και χαρακτικά.


· ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ώρα 5 μμ

· ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ώρα 5 μμ

· ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ώρα 5 μμ

ΕΙΣΟΔΟΣ 4 Ευρώ (παιδιά κάτω των 12 ετών ΔΩΡΕΑΝ)

Διάρκεια 1 ώρα και 30’

Στην έκθεση θα μας ξεναγήσει η κα Μαρία Αγγελή, Θεωρητικός Τέχνης.


5η. ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (Ρηγίλλης και Βασ. Γεωργίου, στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών)

1η ΕΚΘΕΣΗ : David Claerbout ( Ντάβιντ Κλέρμπαουτ)

Ο Ντάβιντ Κλέρμπαουτ ανήκει στους σύγχρονους βίντεο καλλιτέχνες που ανατρέχουν στις φωτογραφικές ρίζες του κινηματογράφου και πειραματίζεται με το χρόνο και τη διάρκεια. Διαπραγματεύεται τον χρόνο στην ακίνητη εικόνα, δημιουργώντας ένα είδος tableau vivant, «κινούμενης φωτογραφίας» ή «στατικής κίνησης», στην οποία εισάγει αφηγηματικά στοιχεία. Δημιουργεί έργα τα οποία βρίσκονται ανάμεσα στη φωτογραφία και τον κινηματογράφο, στο παρελθόν και το παρόν, στην κίνηση και την ακινησία.


2η ΕΚΘΕΣΗ : Ulrich Rückriem (Ούλριχ Ρούκριμ),Σκιές της πέτρας

O Ούλριχ Ρούκριμ, από τους σημαντικότερους ευρωπαίους γλύπτες, είναι γνωστός για τους μνημειακούς όγκους του από δολομίτη, γρανίτη και άλλους λίθους. Η έκθεση παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό ένα σημαντικό μέρος των σχεδίων του, που εκτείνεται χρονικά από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90 έως σήμερα. Συγκεντρώνει 100 περίπου σχέδια σε διαφανές χαρτί καθώς και μεγάλης κλίμακας σχέδια, τα οποία θα εκτελεστούν απευθείας στο δάπεδο και στους τοίχους του εκθεσιακού χώρου.

· ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ώρα 5 μμ

· ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ώρα 5 μμ

ΕΙΣΟΔΟΣ 5 Ευρώ (παιδιά κάτω των 12 ετών ΔΩΡΕΑΝ)

Διάρκεια και για τις δύο εκθέσεις 2 ώρες.

Και στις δύο εκθέσεις θα μας ξεναγήσει η Ιστορικός Τέχνης και επιμελήτρια εκπαίδευσης του Μουσείου, κα Τσέκου Μαρίνα.6η. ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΙ ΜΑΡΙΝΑΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ
(Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα)


1η ΕΚΘΕΣΗ : ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΥΤΑΡΑ


Η Έκθεση περιλαμβάνει επιλεγμένα και αντιπροσωπευτικά έργα ζωγραφικής, μνημειακών διαστάσεων, από το 1964 έως το 2008, που θα αποκαλύψουν σημαντικές πτυχές της εξελικτικής του περιπέτειας. Πρόκειται για έργα, με το γνώριμο εξπρεσιονιστικό του ιδίωμα, τα οποία εμφορούνται από τις προσωπικές πλαστικές του αξίες. Ο Μυταράς επίμονα και στοχαστικά έχει εστιάσει την προσοχή του στην απόδοση της ανθρώπινης μορφής και τον κριτικό σχολιασμό της πραγματικότητας. Η ζωγραφική του εκφράζει ένα κύκλο επίπονων αναζητήσεων φανερώνοντάς μας ότι στο τέλος μπορεί να κρύβεται η αρχή των πάντων.

· ΠΕΜΠΤΗ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ώρα 5 μμ

· ΠΕΜΠΤΗ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ώρα 5 μμ


ΕΙΣΟΔΟΣ 6 Ευρώ (Παιδιά έως 12 ετών δωρεάν. Μαθητές – Φοιτητές 3€)

Διάρκεια 1 ώρα

Στην έκθεση θα μας ξεναγήσει η Κριτικός και Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κα Σχινά Αθηνά.


2η ΕΚΘΕΣΗ : ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ ΤΩΝ ΜΟΝΤΕΡΝΩΝ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΝΕΤ ΩΣ ΤΟΝ Yves Klein


Η έκθεση που συγκεντρώνει 51 κορυφαίους Ευρωπαίους καλλιτέχνες διαρθρώνεται και ερμηνεύεται μέσα από τρεις βασικές ενότητες που ανταποκρίνονται σε τρεις ιστορικές περιόδους (κινήματα) της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης: οι πρωτοπορίες των δεκαετιών 1920-1930, (Ντανταισμός, Σουρεαλισμός, Κυβισμός),η ¶μορφη τέχνη (Art Informel) και η Λυρική αφαίρεση (Abstraction Lyrique) των δεκαετιών 1940-1950 και τρίτον οι ριζοσπαστικοί ρεαλισμοί της δεκαετίας του 1960 με βασικά κινήματα τον Nouveau Realisme και την Figuration Narrative.

Τα έργα της έκθεσης προέρχονται: από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του St. Etienne, το οποίο διαθέτει τη δεύτερη σε μέγεθος συλλογή στη Γαλλία (αριθμώντας 15.000 έργα).

· ΠΕΜΠΤΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ώρα 5 μμ

· ΠΕΜΠΤΗ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ώρα 5 μμ

· ΠΕΜΠΤΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ώρα 5 μμ


ΕΙΣΟΔΟΣ 6 Ευρώ. (Παιδιά έως 12 ετών δωρεάν. Μαθητές – Φοιτητές 3€)

Διάρκεια 1 ώρα και 30’

Στην έκθεση θα μας ξεναγήσει η Κριτικός και Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κα Σχινά Αθηνά.Β. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ

με την ξεναγό κα ¶ρτεμη Σκουμπουρδή.


1ος ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ : ΠΑΛΑΙΑ ΝΕΟΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΘΗΝΑ


Περιήγηση στα πέριξ της Ρωμαϊκής Αγοράς, στα «ριζά του Κάστρου», στον Μεντρεσέ και τα μνημεία από τη ρωμαϊκή αρχαιότητα ως την πρόσφατη ιστορία μας. Επίσκεψη στο Παλαιό Πανεπιστήμιο, που φέτος συμπληρώνει 171 χρόνια λειτουργίας.


· ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ώρα 4.30 μμ

· ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ώρα 4.30 μμ


Σημείο συνάντησης Αρχή οδού ΑΙΟΛΟΥ, στους ΑΕΡΗΔΕΣ.

Διάρκεια περίπου 2 ώρες


2ος ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ : ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ

Επίσκεψη στο ΤΖΑΜΙ του Τζισδαράκι, περιήγηση στα δύο άλλα Τεμένη (Τζαμί του Πορθητή και Κιουτσούκ Τζαμί) και στο ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ των Μπενιζέλων. Επίσκεψη στο ΧΑΜΑΜ της Παλαιάς Αθήνας.


· ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ώρα 11 πμ

· ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ώρα 11 πμ


Σημείο συνάντησης στο Μοναστηράκι, σταθμός ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ.

Διάρκεια περίπου 2 ώρες


3ος. ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ : ΑΡΧΑΙΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙ ΚΕΡΑΜΙΚΟΥ και ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΕΡΑΜΙΚΟΥ

Επίσκεψη στον επίσημο χώρο ταφής των Αθηναίων από το 1.100 πΧ έως και τον 2ο αιώνα μΧ. Επίσης, επίσκεψη στα τείχη και τις πύλες της Αρχαίας Αθήνας, καθώς και στο ενδιαφέρον Μουσείου του Κεραμικού.

· ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ώρα 11 πμ