header image

ΤO CULTURE.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

10/02/2009

Πληροφορίες για το Culturenow.gr


Το Culturenow είναι ένα newsletter το οποίο αποστέλλεται κάθε εβδομάδα για να ενημερώσει σχετικά με τα τελευταία νέα στον χώρο του θεάματος και των τεχνών. Αν σας ενδιαφέρει να συνεχίσετε να λαμβάνετε το Culturenow μπορείτε να εγγραφείτε στην σχετική υπηρεσία συμπληρώνοντας απλά και μόνο το e-mail σας.


Το CULTURE.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ:

Golden Love Σαράντα καταξιωμένοι εικαστικοί καλλιτέχνες ζωγραφίζουν τον έρωτα, στην έκθεση, που κάτω από τον τίτλο Golden Love, εγκαινιάζεται στη νέα αίθουσα τέχνης Kapopoulos Finearts στο Golden Hall την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου!

Έργα σε εκρηκτικά χρώματα, ζευγάρια με φλογισμένα βλέμματα, τρυφερές αγκαλιές, καρδιές που σκιρτούν, φιλιά γεμάτα πάθος, όρκοι δεμένοι με υποσχέσεις, συναισθήματα αρχέγονα, επιθυμίες ομολογημένες και ανομολόγητες, σώματα ηλεκτρισμένα από την ένταση, γυμνά ή ημίγυμνα, πόθοι ικανοποιημένοι και ανικανοποίητοι σε μια έκθεση που αποθεώνει τον έρωτα σε όλες του τις εκφάνσεις.

Τις δικές τους απόψεις για τον έρωτα καταθέτουν οι ζωγράφοι: Αγγελίδου, ¶γγελος, Αντωναρόπουλος, Arman, Βαλυράκη, Βενιός, Βεργή, Γέρος, Γεωργίου, Γκόνου, Deleval, Δρούγκας, Ηλιοπούλου, Καλογεροπούλου, Καράς, Κορνήλιος, Κούτρικας, Κτιστοπούλου, Λάβδας, Μακρουλάκης, Μανωλίδης, Μακρή, Μάτσα, Μυταράς, Ξιφαρά, Παύλος, Παντελιάς, Pare, Ραζής, Ρήνας, Ρούσος, Σάμιος, Σπαθάρης, Σπεράντζας, Σταθόπουλος, Στεφάνου, Φασιανός, Φιλοπούλου, Χαδούλης.

Τοποθεσία Kapoloulos Finearts: Golden Hall Κηφισίας 37 Α΄ Μαρούσι

Ημερομηνία Εκγαίνια: 14 Φεβρουαρίου στις 7.00 μ.μ.
Διάρκεια: ως τις 21 Φεβρουαρίου 2009

Πληροφορίες Tηλ. 2106833048, span style="text-decoration: underline;">http://www.kapopoulosart.gr/

Ώρες λειτουργίας Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-9.00 μ.μ. Σάββατο 10.00 π.μ.-8.00 μ.μ.



Φωτογραφία:

Ένας Σύνθετος Κόσμος
Με αποστολές σε περισσότερες από εξήντα χώρες του κόσμου ο βραβευμένος δημοσιογράφος Σωτήρης Δανέζης αποκαλύπτει στη σιωπή εικόνων που κραυγάζουν, πρόσωπα και ιστορίες. Όσα απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός του παρουσιάζονται σε μια έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.


Μουσική:

Η Ελένη Βιτάλη στο Κύτταρο
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στη φιλόξενη σκηνή του Κυττάρου της οδού Ηπείρου, η Ελένη Βιτάλη προγραμματίζει μία σειρά από παραστάσεις. Μαζί της ο Haig Yazidjian και η Αρετή Κετιμέ


Κοινωνική Ευθύνη:

Μια διαφορετική μέρα των Ερωτευμένων
Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Praksis προσεγγίζει την Ημέρα των Ερωτευμένων με έναν εναλλακτικό τρόπο μέσα από την προβολή της ταινία Shortbus που της δίνει το έναυσμα για μια ενημερωτική εκστρατεία για το Aids και τις σεξουαλικές μεταδιδόμενες ασθένειες.


Θέατρο-Χορός:

Ο κλήρος του μεσημεριού
Το ερωτικό ποιητικό δράμα του Γάλλου ποιητή, θεατρικού συγγραφέα και διπλωμάτη Πωλ Κλωντέλ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Γιόσι Βίλερ.


ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ


Λογοτεχνία: Η χαρά της ζωής

Oι εκδόσεις οξύ παρουσιάζουν το κλασικό έργο του Εμίλ Ζολά Η χαρά της ζωής σε μετάφραση Βασιλικής Τσίγκανου.

Δεν ήταν πάνω από διακόσιοι κάτοικοι και ζούσαν πολύ δύσκολα από τη θάλασσα, κολλημένοι στο βράχο τους, σαν ηλίθια πεισματικά μαλάκια. Και πάνω από τις άθλιες στέγες, σκαμμένες κάθε χειμώνα από τα κύματα, φαινόταν μόνο η εκκλησία προς τα δεξιά, λοξά πάνω στα βράχια και αριστερά το σπίτι των Σαντό με το δρόμο στη μέση να τα χωρίζει. Εκεί βρισκόταν όλη η Μπονβίλ...

Σ’αυτό το σκηνικό τοποθετεί ο Ζολά τους χαρακτήρες του και στήνει το πιο σκοτεινό και περίτεχνο δράμα του. Κι αν ο τίτλος αυτού του σχεδόν άγνωστου στο ελληνικό κοινό αριστουργήματος ακούγεται ειρωνικός, εκεί βρίσκεται το ταλέντο του κορυφαίου εκπρόσωπου του νατουραλισμού: μέσα από την απαισιοδοξία, την πικρία και το φόβο του θανάτου, υμνούνται η αγάπη και η δίψα του ανθρώπου για ζωή.

Τιμή βιβλίου14 ευρώ


Fashion: Manolo Blahnik και στην Αθήνα!

Manolo Blahnik Boutique: Σκουφά 17 Tηλ. 210 3646079

Η πρώτη Manolo Blahnik Boutique άνοιξε πρόσφατα τις πύλες της στην Αθήνα επί της οδού Σκουφά ικανοποιώντας τις πιο μεγάλες επιθυμίες και προσδοκίες των fashionistas, που περίμεναν με ανυπομονησία και στην Ελλάδα τον Οίκο, σύμβολο για το σύγχρονο lifestyle.

Η ομώνυμη boutique εκτείνεται σε δύο ορόφους και φιλοξενεί τα εντυπωσιακά υποδήματα που φέρουν τη μοναδική υπογραφή του λατρεμένου σχεδιαστή και εμπνευστή του Οίκου, Manolo Blahnik.

Οι Boutiques Manοlo Blahnik κατασκευάζονται παγκοσμίως με βασικό γνώμονα τις αρχιτεκτονικές τάσεις και το ρυθμό της κάθε χώρας στην οποία φιλοξενούνται. Στην Αθήνα, η Manolo Blahnik Boutique διακρίνεται για τις μεγάλες κιονοστοιχίες της.

Η αρχιτεκτονική ομάδα της Boutique, μετέτρεψε έναν στενό και τεράστιο σε ύψος χώρο, σε ένα χώρο που θυμίζει έντονα το πτέρωμα, μέρος αρχαίου ελληνικού ναού. Οι κιονοστοιχίες στο χρώμα της άμμου που πλαισιώνουν τον εσωτερικό χώρο είναι τοποθετημένες ανάμεσα σε μαύρους βιομηχανικούς μεταλλικούς τοίχους οι οποίοι απεικονίζουν στοιχεία της τεχνοτροπίας του μαιάνδρου. Η αντίθεση των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί, δημιουργεί ένα εντυπωσιακό, μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα.


Μουσική:


Οι Warrior Soul πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ένα από τα πλέον θρυλικά Hard Rock - Heavy Metal συγκροτήματα των τελευταίων 15 ετών επανέρχονται δριμύτεροι πάντα σε πρώτη γραμμή με τον Kory Clarke, την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου στο An Club.

Με ήχο βρώμικο που αναπνέει ανάμεσα στα εικονίσματα των The Stooges & MC5, άκρως πολιτικοποιημένοι και με ένα ολοκαίνουριο άλμπουμ που φέρει τον τίτλο Chinese Democracy σαμποτάροντας ανοιχτά τους Guns N' Roses -κυκλοφόρησε φυσικά πριν από το δικό τους!

Oι Warrior Soul έρχονται πρώτη φορά στην Ελλάδα προκειμένου να μας χαρίσουν μια εκρηκτική ζωντανή εμφάνιση. Νωρίτερα επί σκηνής, μία από τις καλύτερες νέες metal bands της Βρετανίας, οι Sacred Mother Tongue που μόλις κυκλοφόρησαν το ολοκαίνουριο άλμπουμ τους. Μια νύχτα πνιγμένη στην αδρεναλίνη.

Τοποθεσία An Club

Ημερομηνία Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009 [Doors Open @ 21:30]

Τιμές εισιτηρίων 26 (Προπωληση-Πρωτα 200),€ 28 (Προπ.-Ταμειο)


Deus Ex Machina live

Η πιο διαχρονική μπάντα της εγχώριας rock σκηνής, η πιο αγαπητή και δημοφιλής με πιστούς οπαδούς και ίσως το πιο ιστορικό εν ενεργεία σχήμα της ελληνικής σκηνής εφόσον συνεχίζουν να μας ξεσηκώνουν εδώ και 20 χρόνια live στο An Club.

Οι Deus Ex Machina σχηματίστηκαν το καλοκαίρι του 1989 στην Αθήνα από τον Δημήτρη Σπυρόπουλο και τον Δημήτρη Μάνθο. Ο Σπυρόπουλος και ο τωρινός drummer Γιάννης Βεναρδής υπήρχαν στην ελληνική punk σκηνή από τις αρχές των 80's. Πρόκειται για μια καταιγιστική punkrock/hardcore μπάντα που όλα αυτά τα χρόνια έχει δώσει πάνω από 500 lives παρά την σχετικά περιορισμένη της δισκογραφία. Είναι αναγνωρισμένοι και στο εξωτερικό ως ένα από τα πιο σημαντικά ευρωπαϊκά σχήματα του είδους.

Στη συναυλία θα παρουσιάσουν παλιά, πασίγνωστα κομμάτια που δίκαια θεωρούνται ύμνοι από πολλούς, καθώς και καινούργια εκρηκτικά κομμάτια, που αποδεικνύουν πως οι Deus Ex Machina έχουν ακόμη να πουν πολλά. Την συναυλία ανοίγουν οι εκρηκτικοί Ducky Boyz.


Τοποθεσία An club, Σολωμού 13 -15, Εξάρχεια

Ημερομηνία Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009 στις 22.00

Πληροφορίες Τηλ.: 210 3305056 - 8

Τιμές εισιτηρίων 10 ευρώ



Σεμινάρια-Συνέδρια: Ο Νίτσε επί σκηνής Μεγάρου

Ο Φρειδερίκος Νίτσε και οι φιλοσοφικές του αναζητήσεις ζωντανεύουν στη σκηνή του Megaron Plus μέσα από μια δραματοποιημένη διάλεξη του καθηγητή Θεόδωρου Πελεγρίνη.

Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης, σε συνεργασία με μια ομάδα επαγγελματιών ηθοποιών που αποτελείται από τους Μαίρη Σαουσοπούλου, Μάριο Ιορδάνου και Ιουλία Καλογρίδη και υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Κώστα, επιχειρεί να φέρει τον θεατή σε επαφή με τον τρόπο σκέψης του Γερμανού φιλοσόφου του 19ου αιώνα Friedrich Nietzsche .

Στο προσκήνιο θα βρεθεί λοιπόν ο φιλόσοφος, κλασικός φιλόλογος και ποιητής Φρειδερίκος Νίτσε, γνωστός μεταξύ άλλων για την περίφημη φράση του «ο Θεός πέθανε». Ωστόσο, ο Νίτσε δεν υπήρξε στείρος μηδενιστής και αθεϊστής. Αντίθετα, άσκησε γόνιμη κριτική στη χριστιανική κοινωνία της εποχής του, καθώς και στις δεσπόζουσες ηθικές θεωρίες που, κατά τη γνώμη του, εγκλώβιζαν τη ζωτική ορμή που ωθεί τον άνθρωπο να εκφραστεί γνήσια και να βιώσει τη χαρά της ζωής. Επηρεασμένος από τους αρχαίους Έλληνες σοφιστές διέκρινε την Ηθική σε εκείνην του κυρίου και σε αυτήν του δούλου, ονειρεύτηκε τον Υπεράνθρωπο, διείδε στον πυρήνα της ανθρώπινης πράξης την βούληση για δύναμη, και έγινε πρόδρομος του υπαρξισμού και της μετανεωτερικότητας, αφού εισήγαγε τις έννοιες του εσωτερικού νοήματος και της προσωπικής ανάγνωσης ενός κειμένου.

Τοποθεσία Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ.Σοφίας και Κόκκαλη

Ημερομηνία Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009 στις 7 μ.μ

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 6μ.μ.



Εικαστικά: Από τη χώρα του Χρυσόμαλλου Δέρατος

Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει στο Ελληνικό κοινό για πρώτη φορά μια περιοδεύουσα έκθεση που προβάλλει με τρόπο εντυπωσιακό τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε στα ανατολικά παράλια του Εύξεινου Πόντου από τον 5ο έως τον 2ο αι. π.Χ.

Τα 140 έργα της έκθεσης ,ανάμεσα στα οποία και 100 κοσμήματα, προέρχονται από ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί στο Βάνι, θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Κολχίδας (σημερινή δυτική Γεωργία).

Στόχος της έκθεσης είναι τόσο η ανάδειξη των ισχυρών πολιτισμικών δεσμών ανάμεσα στην αρχαία Ελλάδα και στην Κολχίδα, όσο και η γνωριμία του ελληνικού κοινού με τον εκθαμβωτικό κόσμο της Ανατολής. Τα αντικείμενα της έκθεσης ανήκουν στο Εθνικό Μουσείο της Γεωργίας στην Τιφλίδα.

Η έκθεση έχει ήδη παρουσιαστεί σε μεγάλα μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής όπως, τα Κρατικά Μουσεία του Βερολίνου, το Μουσείο Ασιατικών Τεχνών της Νίκαιας, το Νομισματικό Μουσείο στο Παρίσι, το Smithsonian Institution της Washington, το Institute for the Study of the Ancient World του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης, το Museum of Fine Arts του Houston, ενώ έως τις 4 Ιανουαρίου 2009 φιλοξενείται στο Fitzwilliam Museum του Cambridge.


Τοποθεσία Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1, Κολωνάκι

Ημερομηνία Έως 6 Απριλίου 2009



Κινηματογράφος: Η Σκόνη του Χρόνου


Το Μέγαρο Μουσικής ανοίγει τις πόρτες του για την επίσημη πρεμιέρα της νέας ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας ,μια ημέρα πριν ξεκινήσει το μεγάλο ταξίδι της στις αίθουσες του κόσμου.

Η Σκόνη του Χρόνου που θα προβληθεί μια ημέρα μετά την προβολή της στο Μέγαρο, στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Βερολίνου, έχει ήδη προκαλέσει τα διθυραμβικά σχόλια της διεθνούς κριτικής.

Πρόκειται για μια ιστορία χωρίς σύνορα, ένας απολογισμός του περασμένου αιώνα, μέσα από έναν έρωτα που προκαλεί το χρόνο. O Α (Γουίλεμ Νταφόε),Αμερικανός σκηνοθέτης ελληνικής καταγωγής, γυρίζει μια ταινία πάνω στην ιστορία τη δική του και των γονιών του. Κεντρικό πρόσωπο, η Ελένη (Ιρέν Ζακόμπ),ανάμεσα στον Γιάκομπ (Μπρούνο Γκανζ) και τον Σπύρο (Μισέλ Πικολί) διεκδικείται και διεκδικεί το απόλυτο της αγάπης. Το ταξίδι της κινείται παράλληλα με την Ιστορία και μπλέκεται στα γεγονότα των τελευταίων πενήντα χρόνων, που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα. Εξελίσσεται στην Ιταλία, την Γερμανία, την Ρωσία, το Καζακστάν, τον Καναδά και τις Η.Π.Α., σημεία κομβικά στις εξελίξεις του πρόσφατου παγκόσμιου πολιτικοκοινωνικού σκηνικού. Τα πρόσωπα της ταινίας κινούνται σαν σε όνειρο, η σκόνη του χρόνου μπερδεύει τις μνήμες. Ο Α τις αναζητά και τις ζει στο παρόν.

Στην πρεμιέρα θα παραστούν, εκτός από τον διεθνώς αναγνωρισμένο έλληνα σκηνοθέτη, η Ελένη Καραϊνδρου, που υπογράφει τη μουσική, οι πρωταγωνιστές Γουίλεμ Νταφόε και Ιρέν Ζακόμπ καθώς και άλλοι συντελεστές της ταινίας. Ο σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος συνυπογράφει το σενάριο της ταινίας με τους Τονίνο Γκουέρα και Πέτρο Μάρκαρη.


Τοποθεσία Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, Βας Σοφίας και Κόκκαλη

Ημερομηνία Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου στις ώρα 8.00

Πληροφορίες 210-7282333

Τιμές εισιτηρίων 12 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων Από Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στα ταμεία του Μεγάρου



Περιβάλλον: Η Τέχνη της Ανακύκλωσης


Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το ΙΕΚ Δομή σε συνεργασία με τον τομέα Art & Design διοργανώνει τον Πανελλήνιο μαθητικό και φοιτητικό διαγωνισμό Η Τέχνη της Ανακύκλωσης.

Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος μαθητές και φοιτητές ηλικίας 16-24 ετών, από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι καλούνται να δημιουργήσουν μια σύνθεση με ανακυκλώσιμα υλικά όπως χαρτί, ξύλο, σίδερο, ύφασμα, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο, φελλό, σίδερο, κ.α., και να αναδείξουν την ομορφιά και την αισθητική των υλικών, μετατρέποντας σε τέχνη, με τις ιδέες και το μεράκι τους, τη δύναμη της ύλης λίγο πριν πεθάνει.

Το concept του φετινού διαγωνισμού Η Τέχνη της Ανακύκλωσης 2009, περιλαμβάνει θεματικές δημιουργίες σχετικά με: fashion - sound - electrical & electronical recycling. Τα έργα των συμμετεχόντων, θα είναι δημιουργίες ελεύθερων διαστάσεων, σε δυσδιάστατη ή τρισδιάστατη κατασκευή (πίνακας, ανάγλυφο, γλυπτό κ.α.) με ελεύθερη τεχνική ή τεχνοτροπία.

Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν τα έργα τους από Δευτέρα 16 Μαρτίου έως και Δευτέρα 13 Απριλίου, στη γραμματεία του ΙΕΚ Δομή. Όλα τα έργα θα εκτεθούν επώνυμα στη Στοά του Βιβλίου (Μέγαρο Αρσάκη),από 9 έως 12 Ιουνίου 2009. Η διεύθυνση του ΙΕΚ Δομή θα βραβεύσει τα επτά καλύτερα έργα με υποτροφίες συνολικού ύψους 22.000 €, απονέμοντας τα αντίστοιχα βραβεία, στην τελετή βράβευσης που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της έκθεσης.


Τοποθεσία ΙΕΚ Δομή, Μαυροκορδάτου 1–3 Αθήνα

Ημερομηνία Από Δευτέρα 16 Μαρτίου μέχρι 13 Απριλίου 2009

Πληροφορίες Τηλ.: 210 3824 411, http://www.iekdomi.gr/ .Υπεύθυνη για το διαγωνισμό, κα Μ. Δικαίου