Αρχιπέλαγος Newsletter
Αγαπητοί φίλοι,
Στο Newsletter Ιουλίου, θα βρείτε πληροφορίες για τις σημαντικότερες δράσεις του Αρχιπελάγους, Ι.Θ.Α.Π.Ε.Α που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα, καθώς και για όλη την τρέχουσα επικαιρότητα. Ενημερωθείτε λοιπόν σχετικά με τα παρακάτω θέματα:
· Ενεργοποίηση των ερευνητικών βάσεων του Αρχιπελάγους στα Β.Α Δωδεκάνησα και φαινόμενα παράνομης δραστηριότητας ερασιτεχνικής αλιείας
· Μελέτη πρόληψης πυρκαγιάς στο Δάσος του Ράντη· Συμμετοχή του Αρχιπελάγους στην ομάδα εργασίας τοπικών ποικιλιών για τη "διατήρηση εκτατικών καλλιεργειών που κινδυνεύουν από τη γενετική διάβρωση"
· Μελέτη παραγωγικότητας παράκτιας αλιείας· Επίσκεψη του Ομίλου "Φίλοι του Δάσους" στην ερευνητική βάση του Αρχιπελάγους
· Λειτουργία Μετεωρολογικού σταθμού στην ερευνητική βάση του Αρχιπελάγους στην Ικαρία
Όλες οι τελευταίες καταχωρήσεις του Αρχιπελάγους στον Τύπο
Η προκαταρκτική βιολογική χαρτογράφηση στη ΝΔ Σάμο – Η αυθαιρεσία της αλιείας με μηχανότρατα
Ήδη, επιδιώκουμε την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης στα πεδία της βορείου Δωδεκανήσου, ευελπιστώντας στις αρχές του φθινοπώρου να συνεχίσουμε το έργο από τη θαλάσσια περιοχή της βόρειας Κρήτης.
Κατά τη διάρκεια της βιολογικής χαρτογράφησης, που διήρκεσε σχεδόν 1½ μήνα, γίναμε για άλλη μία φορά μάρτυρες της απόλυτης αυθαιρεσίας που χαρακτηρίζει ορισμένους επαγγελματίες της μέσης αλιείας. Περισσότερα. ..
Δείτε εδώ το σχετικό video που κινηματογραφήσαμε κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής βιολογικής χαρτογράφησης, και παρουσιάζει μηχανότρατα σε απόσταση λίγων μέτρων από το σκάφος του Αρχιπελάγους.
Ενεργοποίηση των ερευνητικών βάσεων του Αρχιπελάγους στα Β.Α Δωδεκάνησα και φαινόμενα παράνομης δραστηριότητας ερασιτεχνικής αλιείας
Με τη λήξη της προκαταρκτικής βιολογικής χαρτογράφησης των θαλασσίων λιβαδιών Ποσειδωνίας και υφάλων ασβεστολιθικών ροδοφυκών που πραγματοποιήθηκε στη νοτιοδυτική Σάμο, το πεδίο ερευνών μεταφέρθηκε στη θαλάσσια περιοχή των Β.Α Δωδεκανήσων. Το πλήρωμα του Αρχιπελάγους, μετέβη στο σύμπλεγμα νησιών και νησίδων Αρκιών-Πάτμου, που αποτελεί μόνιμο καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΦΕΚ Νο. 1417/16.09.2004.). Με το ιστιοπλοϊκό σκάφος "Νηρέας" ενεργοποίησε τους δύο ερευνητικούς σταθμούς της Οργάνωσης στο Μαράθι και τους Αρκιούς, και με τη χρήση σύγχρονων καταγραφικών μέσων συνέχισε τη βιολογική χαρτογράφηση σε ένα από τα πλουσιότερα θαλάσσια οικοσυστήματα του Αιγαίου.
Όμως, αυτή η πλούσια θαλάσσια βιοποικιλότητα βάλεται καθημερινά από την παράνομη αλιευτική δραστηριότητα από ερασιτέχνες η οποία αναπτύσσεται ανεξέλεγκτα.
Παρακολουθείστε στο παρακάτω χαρακτηριστικό βίντεο , που κινηματογραφήθηκε προ μηνός, αλιείς(;) να ψαρεύουν με δυναμίτη.
Μελέτη πρόληψης πυρκαγιάς στο Δάσος του Ράντη
Στο πλαίσιο της ευρύτερης ερευνητικής δραστηριότητας της Δασικής ομάδας του Αρχιπελάγους στο δάσος του Ράντη, διεξήχθη έρευνα για την δυνατότητα πρόληψης και προστασίας του δάσους σε περίπτωση πυρκαγιάς. Σκοπός της μελέτης είναι η βελτίωση της πυροπροστασίας του δάσους του Ράντη, των περιφερειακών περιοχών και κοινοτήτων καθώς και η διευκόλυνση του προληπτικού ελέγχου των δυνάμεων της πυροσβεστικής.
Αφορμή για την εκπόνηση της παραπάνω μελέτης αποτέλεσαν τα περσινά γεγονότα πυρκαγιών ανά την Ελλάδα, η γενικότερη αδιαφορία και ανυπαρξία βούλησης στην προσπάθεια πρόληψης και προστασίας της ελληνικής φύσης καθώς και η υπάρχουσα ελλιπής υποδομή πυροπροστασίας (πανελλαδικό φαινόμενο, που εμφανίζεται και στην Ικαρία).
Συμμετοχή του Αρχιπελάγους στην ομάδα εργασίας τοπικών ποικιλιών για τη «διατήρηση εκτατικών καλλιεργειών που κινδυνεύουν από τη γενετική διάβρωση»
Η δραματικές επιπτώσεις που επέφερε η έλευση της σύγχρονης γεωργίας και βιοτεχνολογίας στις παραδοσιακές τοπικές ποικιλίες εδώδιμων φυτών και η ανησυχητική μείωση σε ποικιλίες που μέχρι πρότινος χαρακτηρίζονταν από παραγωγική πληρότητα (π.χ οπωροφόρα δέντρα) οδήγησε στην εφαρμογή του μέτρου 2.1.4 περί "γεωργο-περιβαλλοντικών ενισχύσεων". Το εν λόγω μέτρο στηρίζει μεθόδους γεωργικής παραγωγής που αποσκοπούν κατά κύριο λόγο στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και του γεωργικού τοπίου και στη διάσωση ποικιλιών που πορεύονται με μαθηματική ακρίβεια στην οριστική εξαφάνιση.
Στο πλαίσιο δράσης 3.2 του Μέτρου 2.1.4. (ΠΑΑ2007-2013),συγκροτήθηκε, τον Μάιο από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωροταξίαςτου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ομάδα εργασίας για την παροχή επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης για θέματα τοπικών ποικιλιών που κινδυνεύουν από γενετική διάβρωση. Περισσότερα ...
Παρακολουθείστε σε αυτό το βίντεο , αφιέρωμα της εκπομπής του Σκάι, "Γυρίσματα" για την "Κιβωτό", την Τράπεζα Σπόρων του Αρχιπελάγους.
Μελέτη παραγωγικότητας παράκτιας αλιείας
Ερευνητές της θαλάσσιας ομάδας του Αρχιπελάγους καταγράφουν σε καθημερινή βάση την αλιευτική παραγωγή σε διάφορες περιοχές της Σάμου και κυρίως στην περιοχή του Μαραθοκάμπου.Παράλληλα γίνεται μελέτη των κοινωνικοοικονομικών χαρακτηριστικών της μικρής κλίμακας αλιείας στην περιοχή και εκτιμάται ο ρυθμιστικός παράγοντας της αλιευτικής δραστηριότητας στον καθορισμό του βιοτικού επιπέδου της τοπικής κοινωνίας.
Η έρευνα επικεντρώνεται:
• στην καταγραφή των βιολογικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών χαρακτηριστικών της παράκτιας αλιείας,
• στη μετέπειτα αξιοποίηση των δεδομένων για την ανάπτυξη σχεδίου διαχείρισης που θα προωθεί επιλεκτικές αλιευτικές πρακτικές
• στην εφαρμογή μέτρων διαχείρισης της αλιείας στην περιοχή, και στον καθορισμό πεδίων για τα διάφορα αλιευτικά εργαλεία.
Επίσκεψη του Ομίλου "Φίλοι του Δάσους" στην ερευνητική βάση του Αρχιπελάγους
Το Αρχιπέλαγος υποδέχτηκε στις αρχές Ιουλίου, στην ερευνητική του βάση στην Ικαρία, τον Όμιλο φίλων του Δάσους Λαμίας. Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνάντησης, οι 50 επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις της Οργάνωσης και να ενημερωθούν εκτενώς για την ιστορία, το έργο και τις τρέχουσες δραστηριότητες του Αρχιπελάγους.
Ακολούθησαν γόνιμες συζητήσεις που φανέρωσαν κοινούς προβληματισμούς και κοινές αναζητήσεις σε προβλήματα που δεν περιορίζονται σε στενά διοικητικά ή περιφερειακά πλαίσια, αλλά αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της ίδιας εικόνας. Εκείνης δηλαδή, που χαρακτηρίζει την κοινωνικοπολιτική αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών πιέσεων και που πόρρω απέχει από το στοιχειώδη σεβασμό στον φυσικό πλούτο της Ελλάδας.
Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση και λειτουργία αυτόματου μετεωρολογικού σταθμού στην Ικαρία. Ο σταθμός, ο οποίος υπάγεται στο δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών φιλοξενείται στην ερευνητική βάση του Αρχιπελάγους στις Ράχες και προσφέρει έγκυρη ενημέρωση, λεπτό προς λεπτό για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.
Πληροφορίες σχετικά με την κατεύθυνση & ένταση των ανέμων αποτελούν σημαντικό επικουρικό εργαλείο για το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της περιοχής, ενώ η δυνατότητα μέτρησης και παρακολούθησης της ποσότητας βρόχινου νερού μπορεί να δώσει σημαντικά στοιχεία για την διαχείριση των υδάτινων πόρων. Επίσης, η καθημερινή συγκέντρωση δεδομένων και η μετέπειτα συγκριτική ανάλυση αναμένεται να προσφέρει σε βάθος χρόνου πολύτιμες εκτιμήσεις για το μέγεθος των κλιματικών αλλαγών στην περιοχή.
Το Αρχιπέλαγος στον Τύπο
Επισκεφθείτε επίσης, το νέο ιστολόγιο μας - τη δημιουργική απόπειρα του Αρχιπελάγους για να έρθει πιο κοντά με τους φίλους της Οργάνωσης & δίκτυα πολιτών και να αποτελέσει ένα σταθερό σημείο συνάντησης για την ανταλλαγή σκέψεων και πληροφοριών http://theblog.archipelago.gr/
Γιάννης Κουτελίδας
Υπεύθυνος Επικοινωνίας Αρχιπελάγους
Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου
Τ.Θ 1, Ράχες 83 301, Ικαρία - Τηλ:+30 2275041070, +30 2275770638 ,Fax +30 22750
41070
yannis@archipelago.gr
www.archipelago.gr