header image

ΝΕΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ

01/09/2009

Herakleidon, Experience in Visual Arts
Ηρακλειδών 16, 118 51 Θησείο / 210 34 61 981
Στάση Μετρό: Θησείο
www.herakleidon. com - info@herakleidon-art.gr



M.C. ESCHER (1898-1972)
"ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ"

Τέταρτη Ενότητα: "Το Χρώμα στον Escher"
από 22/8/2009 έως 15/11/2009


Το Μουσείο Ηρακλειδών, από 22 Αυγούστου 2009, παρουσιάζει την τέταρτη ενότητα της έκθεσης «Από το Προσχέδιο στο Αριστούργημα», με τίτλο "Το Χρώμα στον Escher", η οποία θα διαρκέσει έως και 15 Νοεμβρίου 2009.


•Πρώτη Ενότητα "Η Περίοδος της Ανακάλυψης"~10/10/08-11/1/09
•Δεύτερη Ενότητα "Ιταλική Περίοδος"~17/1/09-18/4/09

•Τρίτη Ενότητα "Ο Άγνωστος Escher"~25/4/09-02/8/09
•Τέταρτη Ενότητα "Το Χρώμα στον Escher"~22/8/09-15/11/09


Στo πλαίσιo της έκθεσης το Μουσείο έχει εκδώσει δίγλωσσο Συλλεκτικό Κατάλογο ο οποίος καλύπτει και τις τέσσερις ενότητητες της έκθεσης. Ο κατάλογος περιλαμβάνει κείμενα και ανατυπώσεις προσχεδίων και χαρακτικών.

Επιμέλεια έκθεσης: Παύλος & Άννα-Μπελίντα Φυρού



22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009 – 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009
ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΕΤΑΡΤΗ : "ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ESCHER"



Η έκθεση παρουσιάζει ένα σημαντικό αριθμό από υδατογραφίες και ξυλογραφίες που καταδεικνύουν την αξιοσημείωτη χρήση του χρώματος από τον Escher - αν και αυτό σήμαινε επιπλέον εργασία για τον καλλιτέχνη αφού για κάθε χρώμα έπρεπε να χαράξει ένα επιπλέον κομμάτι ξύλου. Όμως και για την ξυλογραφία με τίτλο «Atrani», ένα ουσιαστικά ασπρόμαυρο τοπίο, χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον επτά ξύλινες μήτρες, μία για κάθε διαφορετική απόχρωση του γκρι, αποδεικνύοντας έτσι ότι οι παραλλαγές στο χρώμα, ακόμη και το μαύρο, ήταν σημαντικές στο έργο του Escher.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται οι περισσότερες από τις έγχρωμες ξυλογραφίες του - ποτέ δεν δημιούργησε έγχρωμες λιθογραφίες – όπως τη σειρά με τις Ευχετήριες Κάρτες του ζεύγους Strens, μία για κάθε στοιχείο της φύσης: Γη, Αέρας, Φωτιά, Νερό, τρεις χρωματικές παραλλαγές του έργου Βάθος, πέντε του έργου Ήλιος και Φεγγάρι και τρεις του έργου Ιππείς, συμπεριλαμβανομένου ενός τυπωμένου σε μετάξι. Επίσης εκτίθεται ένα πολύ μεγάλο ύφασμα τυπωμένο σε κόκκινο, μπλε και μαύρο, το οποίο χρονολογείται από το 1929. Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκεται το τελευταίο έργο της ζωής του, τα Φίδια, η επιτομή των χρωματικών συνδυασμών, όπου το χρυσαφί, το πράσινο και το μαύρο συνυφαίνονται στον πιο θεαματικό χειρισμό χρωμάτων ανάμεσα σ’ όλα τα έργα του.

Ο Escher χρησιμοποιούσε το χρώμα (συνήθως υδατόχρωμα αλλά μερικές φορές και παστέλ) για να τονίσει μια εικόνα, κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών μελετών του. Η χρήση του χρώματος ήταν καθοριστική για τον προσδιορισμό των σχημάτων και τη διάταξη των σχεδίων, πράγμα που αποδεικνύεται και από τα πολυάριθμα αρχεία του, τα οποία στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι έγχρωμα. Η επιλογή των χρωμάτων είναι πάντα ζωηρή και γεμάτη αντιθέσεις. Οι μελέτες του για την κανονική διαίρεση του επιπέδου είναι όλες σχεδιασμένες με πένα ή μολύβι και στη συνέχεια χρωματίζονται για να δείξουν πώς τα σχήματα συνδέονται στο επίπεδο. Οι υδατογραφίες του αυτές, οκτώ από τις οποίες παρουσιάζονται στην έκθεση, είναι ουσιαστικής σημασίας για τα έργα που αφορούν πλακοστρώσεις. Επίσης παρουσιάζεται ένα πολύ σημαντικό έργο, οι «Πεταλούδες», το οποίο αποτελεί μελέτη/άσκηση συνδυασμού των χρωμάτων.

Κανένας άλλος γραφίστας δεν εξερεύνησε σε τέτοιο βάθος τους χρωματικούς τόνους με μοναδικό σκοπό να κατανοήσει τη σχέση τους, καθώς ο Escher δεν είχε ποτέ την πρόθεση να πουλήσει τα έργα αυτά.


Maurits Cornelis Escher
(1898 - 1972)


Ο Maurits Cornelis Escher γεννήθηκε στις 17 Ιουνίου του 1898, στο Leeuwarden της βόρειας Ολλανδίας. Μεγάλωσε στη πόλη Arnhem και από τα σχολικά του χρόνια έδειξε ενδιαφέρον για το σχέδιο και τη χαρακτική. Το 1919 ξεκίνησε σπουδές στη Σχολή Αρχιτεκτονικής και Διακοσμητικών Τεχνών της Haarlem αλλά πολύ σύντομα, με συμβουλή του δασκάλου με μετέπειτα φίλου του Samuel Jesssurum de Mesquita που πρόσεξε τις ικανότητές του, αποσύρθηκε από τον κύριο κορμό των Μαθημάτων της Σχολής και ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με τις Γραφικές Τέχνες.

Το 1922 με το πέρας των σπουδών του κάνει τα πρώτα του ταξίδια στην Ισπανία και στην Ιταλία, που έμελλε να καθορίσουν τη ζωή του. Στην Ισπανία επισκέπτεται την Αλάμπρα (Γρανάδα) και έρχεται σε επαφή με τη διακοσμητική δεξιοτεχνία των καλλιτεχνών του Ισλάμ. Στην Ιταλία γοητεύεται κυρίως από τα τοπία και την αρχιτεκτονική των πόλεων και χωριών του Νότου. Η Ιταλία θα παραμείνει ο αγαπημένος του τόπος και η κύρια πηγή έμπνευσης, κυρίως ο ιταλικός Νότος, για την πρώτη περίοδο της καλλιτεχνικής του ζωής.

Στην Ιταλία γνώρισε το 1923 την Ελβετίδα Jetta Umiker. Θα παντρευτούν το 1924 και θα εγκατασταθούν στη Ρώμη όπου θα μείνουν για 11 χρόνια μέχρι το 1935. Στα δύσκολα χρόνια των παραμονών του Πολέμου, θα εγκαταλείψουν την Ιταλία και θα εγκατασταθούν με τα παιδιά τους στο ορεινό ελβετικό χωριό Chateau-d’ Oex και από τον Αύγουστο του 1937 στο Ukkel, ένα προάστιο των Βρυξελλών. Μετά την εισβολή των Γερμανών στις Βρυξέλλες (Μάιος 1940) οι Escher αποφασίζουν να επιστρέψουν στην Ολλανδία και τον Φεβρουάριο του 1941 μετακομίζουν ξανά και εγκαθίστανται στο ολλανδικό χωριό Baarn, όπου θα παραμείνουν μέχρι το 1970.

Το 1970, ο Escher μετακόμισε στο οικοτροφείο ηλικιωμένων Rosa Spier στο Laren, όπου και πέθανε στις 27 Μαρτίου 1972, σε ηλικία 73 ετών.


ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ :

της Ολλανδικής Πρεσβείας
του Ελληνο-Ολλανδικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Συνδέσμου

του Ολλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών














Το Μουσείο Ηρακλειδών και οι Εκδόσεις Μεταίχμιο εγκαινιάζουν έναν κύκλο παρουσιάσεων παιδικών βιβλίων, στο χώρο του Μουσείου, με το εξής πρόγραμμα:


ΣΑΒΒΑΤΟ, 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009, ΩΡΑ 13.30 -15.00
Ο ΣΙΣΥΦΟΣ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ
Συγγραφέας: ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ
Εικονογράφος: Καπατσούλια Ναταλία
Από 8 ετών

Ελάτε να γνωρίστε τον συγγραφέα Πέτρο Τατσόπουλο, την "Κυβέλη" και τον "Σίσυφο" τον άτακτο γάτο που μισεί τα κουνούπια και τα μηχανάκια και θα κλέψει τις καρδιές σας. Μια τρυφερή ιστορία για παιδιά, γεμάτη πικάντικες γατίσιες φιλοσοφίες σχετικά με το νόημα της ζωής.




ΣΑΒΒΑΤΟ, 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009, ΩΡΑ 13.30 - 15.00
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ
ΚΑΡΟΛ ΝΤΟΝΑΧΙΟΥ, συνέκδοση με το Βρεττανικό Μουσείο
Από 8 ετών

Ένα μοναδικό εργαστήριο γραφής με την παιδαγωγό και συγγραφέα Μαρίζα Ντεκάστρο, όπου τα παιδιά θα ανακαλύψουν ξεχασμένα αλφάβητα και πολιτισμούς κι ακόμη θα γράψουν κινεζικά, ιερογλυφικά, αρχαία ελληνικά επάνω σε κέρινες πλάκες, πηλό, χαρτί και πάπυρο!



ΣΑΒΒΑΤΟ, 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009, ΩΡΑ 13.30 - 15.00
ΕΝΑ ΖΟΥΖΟΥΝΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ
ΚΑΘΡΙΝ ΛΑΣΚΙ, με αφορμή το έτος Δαρβίνου 2009
Από 8 ετών


Μετάφραση, επιμέλεια Ελένη Σβορώνου, σε συνεργασία με WWF ΕΛΛΑΣ


Ένα βιωματικό εργαστήριο για τη θεωρία της εξέλιξης και την οικολογία με αφορμή την παιδική ηλικία και τις περιπέτειες του Δαρβίνου. Ένα ποσό από την πώληση κάθε βιβλίου διατίθεται για την ενίσχυση του έργου του WWF Ελλάς



ΣΑΒΒΑΤΟ, 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009, ΩΡΑ 13.30 - 15.00
ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
ΜΑΡΙΖΑ ΝΤΕΚΑΣΤΡΟ

Από 8 ετών

Περιήγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης, γνωριμία με έργα τέχνης της αρχαιότητας (κόρες, κούρους, αετώματα...) μέσα από προβολή (powerpoint).


Η παρουσίαση ολοκληρώνεται με εργαστήριο: Ασκήσεις με πηλό. Τα παιδιά φτιάχνουν το δικό τους αγαλματίδιο και επανενώνουν ένα αγγείο μαθαίνοντας την τέχνη του αρχαιολόγου.




Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων απαιτείται τηλεφωνική κράτηση.


Δηλώσεις Συμμετοχής στο 210 34 61 981 - κα Ελένη Μ. Νομικού


από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-17:00


ή στο enomikou@herakleidon-art.gr



Είσοδος Ελεύθερη



ΩΡΑΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟΥ:
Τρίτη - Σάββατο: 13:00 - 21:00
Κυριακή: 11:00 - 19:00
Δευτέρα: κλειστά