header image

Η ΟΤΟΕ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ... ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

02/02/2011

Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2011



Η ΟΤΟΕ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ... ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ




Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,




Στο φετινό πρόγραμμα των πολιτιστικών μονοπατιών περιλαμβάνονται δύο ενότητες με πολιτιστικό ενδιαφέρον που διαμόρφωσε η Γραμματεία Πολιτισμού της Ομοσπονδίας.


Αυτές είναι το θεατρικό τμήμα με την θεατρική ομάδα της ΟΤΟΕ και οι ξεναγήσεις-περιηγήσεις σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας. Όλο το πρόγραμμα θα το βρείτε στην ιστοσελίδα της ΟΤΟΕ www .otoe.gr/politismos .





ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ – Θεατρική Ομάδα




Η θεατρική ομάδα που απαρτίζεται από συναδέλφους,-ισσες εργαζόμενους σε διάφορες τράπεζες και ήδη βρίσκονται σε ολοκληρωμένες πρόβες, θα παρουσιάσει φέτος το έργο «ΦΙΛΟΥΜΕΝΑ ΜΑΡΤΟΥΡΑΝΟ» του Εντουάρντο ντε Φίλιππο, μια ξεχωριστή προσωπικότητα στην ιστορία του θεάτρου.


Το αριστούργημα του ντε Φίλιππο έγινε και διάσημη κινηματογραφική ταινία «Γάμος αλλά Ιταλικά» με την Σοφία Λώρεν και τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννι.


Η Φιλουμένα, μια βασανισμένη γυναίκα, ξεκίνησε ως πόρνη, κατέληξε ερωμένη του πλούσιου Ντομένκο Σοριάνο, του αποκαλύπτει ότι έχει τρεις γιους, ένας εκ των οποίων είναι γιος του.


Είναι ένα έργο με αρκετές συγκινήσεις και δυνατούς χαρακτήρες και θα παρουσιασθεί μετά το Πάσχα. Σε επόμενες ανακοινώσεις θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για το έργο, τους συμμετέχοντες και τις παραστάσεις.





ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ – ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ- ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ




Στις φετινές μας επισκέψεις, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επιμέλειες των εκθέσεων του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας.


Η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής- ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, σύλλογος τράπεζας – είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την διεκπεραίωση του προγράμματος. Η σειρά των ξεναγήσεων γίνεται κατά ημερομηνία και αναγράφεται το σημείο συνάντησης και άλλες πληροφορίες.




1. ΜΕΓΑΡΟ ΕΥΝΑΡΔΟΥ Αγ. Κωνσταντίνου 20 & Μενάνδρου


ΤΡΙΤΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ώρα 05.00 μμ




ΘΕΜΑ: Έντυπη Αντίσταση – Δικτατορία 1967-1974




Στο πρόγραμμα αυτό του ΜΙΕΤ παρουσιάζονται παράνομα κυρίως φύλλα, αφίσες, προκηρύξεις και άλλα ιστορικά τεκμήρια στην προσπάθεια ανατροπής της χούντας. Προέρχονται από κόμματα, πολιτικές οργανώσεις, φοιτητικούς συλλόγους, συνδικάτα και ιδιωτικές πρωτοβουλίες από τρεις πηγές, τον παράνομο τύπο, τον «νόμιμο» αντιδικτατορικό τύπο, αντιδικτατορικό τύπο του εξωτερικού.




Παρουσίαση της Έκθεσης από συνεργάτη του ΜΙΕΤ





2. ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ (Ηρακλείδου 16 – Θησείο)


ΤΡΙΤΗ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ώρα 04,45 μμ




ΘΕΜΑ: «Πέρα από την Κραυγή» του Εντβαρντ Μουνκ




Χαράκτης και ζωγράφος ο Μουνκ με τεράστιο έργο είναι ο καλλιτέχνης που μετέτρεψε τον πόνο και τον θάνατο σε τέχνη. Εκτίθεται 80 έργα από τα χαρακτικά του. Η ξενάγηση θα γίνει από συνεργάτη του Μουσείου.




Δήλωση συμμετοχής μέχρι 21/2 Τιμή Εισόδου: 4€





3. ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ (Βασ. Κων/νου – Χίλτον)


ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ώρα 12.00 μμ




ΘΕΜΑ: «Παρίσι 1900 Αρ – Νουβό και Μοντερνισμός»




Η ξενάγηση από την κα Αθηνά Σχινά




Δήλωση συμμετοχής μέχρι 23/2 Τιμή Εισόδου: 3€





4. ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ


ΤΡΙΤΗ 1 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ώρα 04.30 μμ




Ο επιβλητικός Ιερός Βράχος από την Γεωμετρική και Μυκηναϊκή εποχή, η Αρχαία συνοικία, τα ευρήματα από τις πλαγιές της Ακρόπολης, από τον πρώτο μεγάλο ναό της θεάς Αθηνάς, το αέτωμα του Εκατόμπεδου, τα αρχιτεκτονικά μέλη και γλυπτά της Αρχαϊκής εποχής, κατόπιν η Κλασσική περίοδος με τα αναθήματα, την αρχιτεκτονική και τα γλυπτά της, μετά η Ελληνιστική περίοδος εντυπωσιάζουν βαθειά τον επισκέπτη. Η μοναδικότητα των εκθεμάτων και η ομορφιά τους μας προκαλούν δέος.




Η ξενάγηση θα γίνει από τον κ. Παντ. Πιλάτο




Δήλωση συμμετοχής μέχρι 25/2 Τιμή Εισόδου: 5€




5. ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ (Κουμπάρη 1 – Κολωνάκι)


ΠΕΜΠΤΗ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ώρα 04.30 μμ




Η ξενάγηση στα μόνιμα εκθέματα του Μουσείου, μια περιήγηση στον ιστορικό χρόνο θα γίνει από τον κ. Παντ. Πιλάτο.




Δήλωση συμμετοχής μέχρι 28/2 Τιμή Εισόδου: 6€




6. ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ - ΣΤΟΑ ΑΤΤΑΛΟΥ, (ραντεβού Είσοδος


Αδριανού 24)


ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ώρα 10.30 πμ.




Μετά τον θάνατο του Μεγ. Αλεξάνδρου η Αθήνα γίνεται πεδίο ανταγωνισμού των διαδόχων του και μένει δορυφόρος της Μακεδονίας (Λαμιακός πόλεμος). Τον 2ο π.χ. αιώνα κερδίζει την αυτονομίας της και γνωρίζει νέα ακμή στο πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο. Η Στοά του Αττάλου στην αρχαία αγορά (4ου αιώνα) είναι προϊόν αυτής της αναγέννησης.




Περιήγηση – Ξενάγηση από την κα Άρτεμις Σκουμπουρδή




Δήλωση συμμετοχής μέχρι 4/3 Τιμή Εισόδου: 4€





7. ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΥΝΑΡΔΟΥ (Αγ. Κων/νου 20 – Μενάνδρου)


ΤΡΙΤΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ώρα 05.00 μμ




ΘΕΜΑ: «ΧΑΡΤΕΣ ΑΙΓΑΙΟΥ»




Είναι χάρτες που επιχείρησαν να καθρεφτίσουν τον κόσμο του Αιγαίου από τον 15ο έως τον 17ο αιώνα. 100 περίπου κομμάτια μας μεταφέρουν στο Google της εποχής εκείνης. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο κος Βίκτωρ Μεζάς που θα μας ταξιδέψει καθώς είναι συλλέκτης χαρτών από το 1945.




Δήλωση συμμετοχής μέχρι 11/3





8. ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ (οδός Πειραιώς 138)


ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ώρα 12.00 μμ




ΘΕΜΑ: «Τέχνη πριν από τον αφανισμό (τους)»




Από την συλλογή Πριτσχορν 96 έργα ψυχικά πασχόντων ασθενών που τους αφάνισε ο Χίλτερ από το 1939 έως το 1944. Η έκθεση που διοργανώνεται από την Ελλ. Ψυχιατρική Εταιρεία ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ στις 13 Μαρτίου 2011 και για τον λόγο αυτό αναβάλλεται η προγραμματισμένη ξενάγηση.




Δήλωση συμμετοχής μέχρι 15/3 Τιμή Εισόδου: 3€



9. ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΕΩΣ των ΑΘΗΝΩΝ (Παπαρηγοπούλου 7,


Πλ. Κλαυθμώνος)


ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ώρα 11.00 πμ




Μόνιμα εκθέματα του Μουσείου




Ξενάγηση από την κα Άρτεμις Σκουμπουρδή




Δήλωση συμμετοχής μέχρι 15/3 Τιμή Εισόδου: 2€





10. ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (Πατησίων 44)


ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ώρα 04.30 μμ




Μόνιμα Εκθέματα του Μουσείου




Ξενάγηση από τον κ. Παντ. Πιλάτο




Δήλωση συμμετοχής μέχρι 17/3 Τιμή Εισόδου: 7€




11. ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ (Γ΄ Σεπτεμβρίου 146)


ΠΕΜΠΤΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ώρα 04.45 μμ




Το ευρύ κοινό διασχίζει την Γ΄ Σεπτεμβρίου χωρίς να υποψιάζεται τι θησαυροί κρύβονται στο κτίριο Διομήδη. Στην ξενάγηση, που θα γίνει από συνεργάτες του Ιστορικού Αρχείου, θα διατρέξουμε την Ελληνική Ιστορία από το 1822 μέχρι το 2002, μέσω των συναλλακτικών μέσων που κυκλοφόρησαν από επανάσταση του 1821 μέχρι τις μέρες μας.




Δήλωση συμμετοχής μέχρι 28/3




12. ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ (Τζαμί απέναντι από σταθμό Μοναστηράκι)




ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011 ώρα 10.30 πμ




Η Αθήνα περιήλθε στους Τούρκους τρία χρόνια μετά την άλωση. Με το πέρασμα του χρόνου η πόλη χωρίζεται στα δύο, την Ακρόπολη που μετονομάστηκε σε Κάστρο, γέμισε κατοικίες και τζαμιά, και την κάτω πόλη που αλλάζει μορφή με διάφορα μουσουλμανικά κτίρια.




Περιήγηση – ξενάγηση από την κα Άρτεμις Σκουμπουρδή




Δήλωση συμμετοχής μέχρι 28/3






13. ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ (ραντεβού ΚΑΠΝΙΚΑΡΕΑ


οδ ΕΡΜΟΥ)


ΜΕΓ. ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011 ώρα 04.30 μμ




Από την εποχή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού και μετά (απαγόρευση ειδωλοκρατικών ιερών, κλείσιμο φιλοσοφικών σχολώνκ.λπ.) αρχαίοι ναοί μετατρέπονται σε χριστιανικές εκκλησίες και κτίζονται οι πρώτες παλαιοχριστιανικές εκκλησίες.




Μετά τον 11ο αιώνα η πόλη γνωρίζει μια μικρή άνθηση, οργανώνεται, κτίζεται το Ριζόκαστρο θεμελιωμένο πάνω σε αρχαία μνημεία και έχουμε τις πρώτες Βυζαντινές Εκκλησίες που μέχρι σήμερα υπάρχουν...




Περιήγηση – Ξενάγηση από την κα Άρτεμις Σκουμπουρδή




Δήλωση συμμετοχής μέχρι 13/4




14. ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ (νότια πλευρά) (ραντεβού


στ. Μετρό ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ)


ΤΡΙΤΗ 3 ΜΑΪΟΥ 2011 ώρα 04.30 μμ




Από το αρχαίο θέατρο του Διονύσου θα ανέβουμε τον ιερό βράχο. Είναι η πλευρά που αποτελούσε το πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο της Αρχ. Αθήνας.




Η περιήγηση – ξενάγηση θα γίνει από τον κ. Παντ. Πιλάτο.




Δήλωση συμμετοχής μέχρι 29/4 Τιμή Εισόδου: 12€







15. ΠΕΡΙΟΧΗ ΨΥΡΡΗ - ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ (ραντεβού


στ. Μέτρο οδ. Αθηνάς)


ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΜΑΪΟΥ 2011 ώρα 04.30 μμ




Από τις παλαιότερες συνοικίες της Αθήνας, από τα μέσα του 19ου αιώνα αρχίζει να παίρνει περίπου την σημερινή μορφή Αστική και λαϊκή κατοικία μα συνάμα και εμπορικό κέντρο. Οι δυνατές ιστορικές στιγμές αφήνον έντονα το στίγμα τους...




Η περιήγηση – ξενάγηση από την κα Άρτεμις Σκουμπουρδή




Δήλωση συμμετοχής μέχρι 11/5






16. ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ – ΒΟΡ. ΚΛΙΤΥΣ (ραντεβού


είσοδος Ακρόπολις)


ΤΡΙΤΗ 24 ΜΑΪΟΥ 2011 ώρα 04.30 μμ




Η Βόρεια Κλιτύς της Ακρόπολις σχετίζεται με της πρώτες λατρείες και είναι σημείο αναφοράς της Αρχαίας Αθήνας. Ιεροί Ναοί, Πηγές κ.λπ. θα συναντήσουμε στην περιήγηση. Δεν θα ξεναγηθεί ο ναός της Ακρόπολης.




Περιήγηση – Ξενάγηση η κα Άρτεμις Σκουμπουρδή





Δήλωση συμμετοχής μέχρι 18/5




Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,


Για την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία του προγράμματος ξεναγήσεων και περιπάτων, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η δήλωση συμμετοχής, μέχρι τις ημερομηνίες που κατά περίπτωση αναφέρονται. ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΑΥΣΤΗΡΑ Η ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ.


Οι συμμετοχές να αποστέλλονται υπόψη Γραμματείας Πολιτισμού στο φαξ 210-36.40.429 ή στο email: otoe@otoe.gr, δηλώνοντας Ονοματεπώνυμο / Τράπεζα / Ονομασία και ημερομηνία επίσκεψης / Σύνολο ατόμων / Τηλέφωνα επικοινωνίας (σταθερό, κινητό).


Η προσέλευση σε κάθε ραντεβού δέκα λεπτά νωρίτερα θα βοηθήσει στην καλύτερη οργάνωση και συνεννόηση. Για κάθε άλλη πληροφορία, απευθυνθείτε στην Γραμματεία Πολιτισμού, συν. Τάκης Σκαρτσολιάς (2103643872) ή στα τηλ. 2103647666, 2103647668.


Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



Σταύρος ΚΟΥΚΟΣ Αχιλλέας ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΣ