header image

ΦΙΛΟΥΜΕΝΑ ΜΑΡΤΟΥΡΑΝΟ

01/04/2011

ΟΤΟΕ



Γραμματεία Πολιτισμού





Αθήνα, 1η Απριλίου 2011





Προς τους


Συλλόγους Μέλη της ΟΤΟΕ


Υπόψη Υπευθύνου Πολιτιστικού Τμήματος











Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,




Το Θεατρικό Τμήμα της Ομοσπονδίας παρουσιάζει φέτος το έργο του Εντουάρντο Ντε Φίλιππο «ΦΙΛΟΥΜΕΝΑ ΜΑΡΤΟΥΡΑΝΟ».




Οι παραστάσεις θα ανεβούν στο θέατρο «ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» (οδός Καπνοκοπτηρίου 8 και Στουρνάρη, Τηλ. 210-8252242-3) από την Παρασκευή 6 Μαΐου έως την Κυριακή 22 Μαΐου 2011 (13 παραστάσεις σύνολικά). Αναλυτικά αυτές είναι





























Παρασκευή 6/5


Τετάρτη 11/5


Τετάρτη 18/5


Σάββατο 7/5


Πέμπτη 12/5


Πέμπτη 19/5


Κυριακή 8/5


Παρασκευή 13/5


Παρασκευή 20/5




Σάββατο 14/5


Σάββατο 21/5




Κυριακή 15/5


Κυριακή 22/5






Όλες οι παραστάσεις θα έχουν ώρα έναρξης 09.15 μμ.



Εκτός από τις Κυριακές με ώρα έναρξης 08.00 μμ.






Με αυτή την ανακοίνωση γίνεται μια πρώτη παρουσίαση της δουλειάς των συναδέλφων μας η οποία θα είναι κα φέτος εξαιρετική. Με την φροντίδα σας ως πολιτιστικοί υπεύθυνοι θα πρέπει να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες.









Λίγα λόγια για τον Εντουάρντο Ντε Φίλιππο:




Εντουάρντο Ντε Φίλιππο (1900 - 1984),


Hθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας.


Πρόκειται για εκείνες τις ξεχωριστές προσωπικότητες στην ιστορία του θεάτρου που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν υπηρετώντας το σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.


Πολλά από τα χαρακτηριστικά του θεάτρου του Ντε Φίλιππο ανάγονται στο πολιτιστικό και λογοτεχνικό κλίμα της μεταπολεμικής εποχής. Έγραψε κωμωδίες επηρεασμένος από το ναπολιτάνικο περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγάλωσε, ωστόσο τα έργα του απέκτησαν παγκόσμια αξία.


Το θέατρο του Ντε Φίλιππο αφουγκραζόταν πάντα την κοινωνία και ιδιαίτερα τα ήθη της και πώς αυτά μετατρέπονται και αλλάζουν με βάση τις ιδεολογίες, τους ανθρώπους, τα συμφέροντα και τις μικρότητες.


Ανάμεσα στα έργα του συγκαταλέγονται: «Οι εκατομμυριούχοι της Νάπολης», «Ο δήμαρχος της συνοικίας Σανιτά», «Το ψέμα έχει μακριά ποδάρια», «Αχ! αυτά τα φαντάσματα», «Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα» και «Φιλουμένα Μαρτουράνο»


Το 1963 κέρδισε το βραβείο "Feltrinelli" για το έργο του «Ο δήμαρχος της συνοικίας Σανιτά» και το 1974 με το έργο Gli esami non finiscono mai κέρδισε το βραβείο "Pirandello". Επίσης έλαβε 2 πτυχία «τιμής ένεκεν» από το πανεπιστήμιο του Μπέρμινγχαμ (1977) και το πανεπιστήμιο της Ρώμης (1980). Το 1981 ανακηρύχθηκε ισόβιος γερουσιαστής της Ιταλικής Δημοκρατίας.






Το έργο «ΦΙΛΟΥΜΕΝΑ ΜΑΡΤΟΥΡΑΝΟ»:




Γραμμένο το 1946, θεωρείται το σημαντικότερο και πιο ώριμο έργο του Ντε Φίλιππο. Έχει παιχτεί σε περισσότερες από 100 χώρες, γνωρίζοντας παντού τεράστια επιτυχία. Στην Ελλάδα ανέβηκε πρώτη φορά το 1949, με την Αλέκα Κατσέλη στον ομώνυμο ρόλο, ενώ το 1978 έγινε μεγάλη επιτυχία με την Έλλη Λαμπέτη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, σε σκηνοθεσία Μάουρο Μπολονίνι. Το 1986 ανέβηκε πάλι στη σκηνή με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου.


Το 1964 μεταφέρθηκε στην οθόνη από τον Βιτόριο ντε Σίκα, με τίτλο «Γάμος αλά ιταλικά» και πρωταγωνιστές τη Σοφία Λόρεν και τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι.




Είναι η ιστορία της Φιλουμένας, μιας βασανισμένης γυναίκας που ξεκίνησε ως πόρνη και κατέληξε ερωμένη του πλούσιου Ντομένικο Σοριάνο. Μετά από 25 χρόνια συμβίωσης, του ζητά να την παντρευτεί και ταυτόχρονα του αποκαλύπτει ότι έχει τρεις γιους. Ένας από αυτούς είναι καρπός της δικής τους σχέσης από παλιά.


Η απλή αγράμματη γυναίκα που θέλει να δημιουργήσει μια οικογένεια για τα παιδιά της, έρχεται σε σύγκρουση με την αλαζονεία και τον εγωισμό του πλούσιου Ντομένικο. Αρνείται να του αποκαλύψει ποιος από τους τρεις γιους της είναι δικός του, γιατί, όπως του λέει: « Τι σου κοστίζει να τ΄αγαπήσεις και τα τρία; Τα παιδιά είναι παιδιά, Ντομένικο. Κι είναι όλα ίδια!»




Οι συντελεστές του είναι:




Μετάφραση Ρίτα Μπούμη-Παππά


Σκηνοθεσία Ελένη Φίλιππα


Σκηνικό – Κοστούμια Κούλα Γαλιώνη


Μουσική Ιάκωβος Δρόσος


Φωτισμοί Παναγιώτης Μανούσης


Βοηθός σκηνοθέτη Χρυσούλα Γαλανού-Σκουρλέτη








Παίζουν με σειρά εμφάνισης:




Ντομένικο Σοριάνο Μιχάλης Σκυριανός


Αλφρέντο Αμορόζο Γιάννης Τζίτζης


Φιλουμένα Μαρτουράνο Αμερινή Γεωργοπούλου


Ροζαλία Σολίμενε Ελένη Καραγιάννη


Γκαρσόνι Παντελής Συρμάνογλου-Τάσος Τασσόπουλος


Ντιάνα Ιφιγένεια Γιαννοπούλου


Λουτσία Δήμητρα Μπακόλα – Δήμητρα Πλαμάδα


Δικηγόρος Νοτσέλα Τάσος Τασσόπουλος – Παντελής Συρμάνογλου


Ουμπέρτο Κώστας Τσισκάκης


Ρικάρντο Αντώνης Τσέος


Μικέλε Φώτης Ηλιόπουλος


Τερεζίνα Βάσω Γιαννοπούλου-Άννα Κουράκου






Υπεύθυνη θεατρικής ομάδας Χρυσούλα Γαλανού-Σκουρλέτη


Αφίσα Κώστας Πετμεζάς






Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην Γραμματεία Πολιτισμού της ΟΤΟΕ συν. Παν. Σκαρτσολιά, τηλ. 2103647742 ή 2103643872, skartsolias@otoe.gr .




Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την ενημέρωση των συναδέλφων μας.
























Συναδελφικά,



Τάκης Σκαρτσολιάς


Γραμματέας Πολιτισμού της ΟΤΟΕ