header image

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

30/01/2012

ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. 13067


Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2012


Προς τους



Συλλόγους – Μέλη της ΟΤΟΕ




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


«ΕΝΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ»


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,


Η Γραμματεία Πολιτισμού της ΟΤΟΕ ανοίγει ένα κύκλο πολιτισμού στην έδρα της (Βησσαρίωνος 9 & Σίνα, 4ος όρ.),όπου περίπου μια φορά τον μήνα θα καλείται ένας συγγραφέας αναγνωρισμένος στο χώρο της Λογοτεχνίας και θα παρουσιάζεται το έργο του ή ένα βιβλίο του.


Σκοπός αυτών των συναντήσεων μπορεί να είναι ένας, αλλά και πολλοί ταυτόχρονα. Έχει να κάνει με το Βιβλίο, το περιεχόμενό του, τον άνθρωπο που «παίδεψε» τις λέξεις, τα νοήματα, για να γεμίσουμε με παραστάσεις όσο μπορούμε τις ψυχικές και πνευματικές μας ερημιές. Δηλώνεται εξαρχής, ότι δεν μας αφορά το «παιχνίδισμα» της κουλτούρας με την ψευτοκουλτούρα. Μας αφορά το είναι και η εικόνα του απλού συναδέλφου και συναδέλφισσας, ο απλός άνθρωπος, η γυναίκα του, ο άνδρας της, τα παιδιά τους, όλοι αυτοί που λαχταρούν με ευαισθησία, με καλαισθησία.


Ζητείται από τους ενδιαφερόμενους συναδέλφους και συναδέλφισσες, που επιθυμούν να ενημερώνονται απ’ ευθείας για τις εκδηλώσεις αυτές να στείλουν email στο skartsolias@otoe.gr ή στο φαξ 210-3640429 ή τηλεφωνικά στο 210-3643872, δηλώνοντας ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, email. Κατά τα λοιπά η ενημέρωση γίνεται από τους Συλλόγους μέλη της ΟΤΟΕ και την ιστοσελίδα της Γραμματείας Πολιτισμού (www.otoe.gr/politismos) .


Η Γραμματεία Πολιτισμού σας προσκαλεί


την ΤΡΙΤΗ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 και ώρα 7 το απόγευμα


στην παρουσίαση του βιβλίου «ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ» του Δημήτρη Στεφανάκη.




Ο Δ. Στεφανάκης θα μιλήσει για το βιβλίο του και για την λογοτεχνία περισσότερο. Η Εριφύλη Μαρωνίτη, Δημοσιογράφος-Κριτικός Λογοτεχνίας θα συμβάλει με την ανάλυσή της στη συζήτηση. Αποσπάσματα από τις «Μέρες Αλεξάνδρειας» θα διαβάσουν οι ηθοποιοί: Περικλής Λιανός και Ελένη Φίλιππα.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Δημήτρης Στεφανάκης σπούδασε νομικά. Έχει κάνει μεταφράσεις των Σώλ Μπέλοου, Ε.Μ. Φόρεστερ, Γιόζεφ Μπρόντσκι, Προσπέρ Μεριμέ. Άλλα έργα του είναι « Συλλαβίζοντας το Καλοκαίρι», «Θα πολεμάς με τους θεούς», «Το μάτι της επανάστασης έχει αχρωματοψία», «Λέγε με Καΐρα», «Φρούτα εποχής».


Οι «Μέρες Αλεξάνδρειας» πρωτοκυκλοφόρησαν το 2007, επανεκδόθηκαν το 2011 από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Βραβεύτηκε το 2011 με το Prix M é diterran é e É tranger (Μεσογειακό βραβείο ξένης λογοτεχνίας στην Γαλλία),αφού προηγουμένως είχαν βραβευτεί ο Ουμπέρτο Έκο, ο Άμος Όζ, ο Ορχάν Παμούκ. Στην Αίγυπτο βραβεύτηκε με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη.


Λίγα λόγια για το βιβλίο: Στην Αλεξάνδρεια των αρχών του εικοστού αιώνα μια οικογένεια καπνοβιομηχάνων ζει το θαύμα του κοσμοπολιτισμού, πλαισιωμένη από ένα πολυφυλετικό θίασο χαρακτήρων. Μια ιστορία πενήντα χρόνων, όπου ο πόλεμος και το εμπόριο, η πολιτική και ο έρωτας, η αποικιοκρατία και ο εθνικισμός συγκρούονται με απρόβλεπτες συνέπειες. Όλα αυτά ώσπου έρχεται η στιγμή, που τα φώτα χαμηλώνουν στην Αλεξάνδρεια και η πόλη βυθίζεται αργά, αλλά σταθερά στο σκοτάδι της παρακμής.




Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,




Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ




ΣταΥρος ΚΟΥΚΟΣ ΑχιλλΕας ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΣ