header image

Το Πρόγραμμα της ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ.

15/10/2013

Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2013






Προς τους



Συλλόγους – Μέλη της ΟΤΟΕ


Υπόψη υπεύθυνου Πολιτισμού








Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,


Σας κοινοποιούμε το Πρόγραμμα και σχετική επιστολή της ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ.


Σας υπενθυμίζουμε ότι, κατόπιν συνεννόησης με την ΕΛΣ, οι τραπεζοϋπάλληλοι έχουν τη δυνατότητα σχετικής έκπτωσης στις προγραμματισμένες παραστάσεις, αφού προηγηθεί επικοινωνία/κράτηση για ατομικά και ομαδικά με την κα Βίκυ Πανάγου στα τηλ. 210 3711342 ή 210 3711200 και -229 και στο email panagou@nationalopera.gr


Η κράτηση ΔΕΝ γίνεται στα ταμεία.


Παράκληση για την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Συλλόγου ή όπου είναι δυνατόν αποστολή με email στους συναδέλφους.






Συναδελφικά,


ΤΑΚΗΣ ΣΚΑΡΤΣΟΛΙΑΣ


Γραμματέας Πολιτισμού της ΟΤΟΕ


210 3643872, skartsolias@otoe.gr







ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ


Πανεπιστημίου 39, 105 64 Αθήνα


Τηλ. 210 3711342, 210 3711200-229


Fax 210 3711349








Προς Τον Υπεύθυνο Πολιτιστικών




Αξιότιμοι κυρίες, κύριοι,




Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της περιόδου 2013-14 της Εθνικής Λυρικής Σκηνής είναι μια μεγάλη πολύμηνη, εκλεκτική γιορτή της μουσικής. Στους μήνες που θα ακολουθήσουν τα αριστουργήματα των Βέρντι, Ροσσίνι, Μασνέ, Μότσαρτ, Στράους, Τσαϊκόφσκι, Σοπέν κ.α. θα πλημμυρίσουν το θέατρο Ολύμπια, το Μέγαρο Μουσικής, το Ηρώδειο, αλλά και τους δρόμους και τις πλατείες της Αθήνας. Το φετινό πρόγραμμα της ΕΛΣ περιλαμβάνει διαμάντια του οπερατικού ρεπερτορίου, διάσημα μπαλέτα, οπερέτα, παραστάσεις για παιδιά και συναυλίες.


Βασικός άξονας του προγραμματισμού είναι οι μεγάλες ανδρικές μορφές του λυρικού ρεπερτορίου. Πέντε εμβληματικοί ανδρικοί χαρακτήρες της λογοτεχνίας και της όπερας θα προκαλέσουν τα έντονα συναισθήματα του κοινού. Ο Ριγολέττος, ο Μάκμπεθ, ο Βέρθερος, ο Οθέλλος και ο Ντον Τζοβάννι καλούνται να καταδείξουν ότι παρά την επικράτηση των διάσημων θρυλικών οπερατικών ηρωίδων των μεγάλων συνθετών, η όπερα μπορεί κάλλιστα να είναι και ..ανδρική υπόθεση.


Ο Τζουζέππε Βέρντι δεσπόζει στο πρόγραμμα, με αφορμή το έτος Βέρντι που γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο αυτή τη χρονιά. Εκτός από την αναβίωση του Ριγολέττου του Νίκου Σ. Πετρόπουλου τον Δεκέμβριο στο Μέγαρο, η ΕΛΣ θα παρουσιάσει σε νέες παραγωγές τις δύο σαιξπηρικές τραγωδίες του μεγάλου Ιταλού συνθέτη, που αποτελούν ορόσημα δύο διαφορετικών δημιουργικών του φάσεων. Αν και τα έργα του Σαίξπηρ ενέπνευσαν πολυάριθμους συνθέτες, τα δύο αυτά έργα του Βέρντι – ο οποίος είχε μια σχέση ζωής με το έργο του Άγγλου ποιητή – αποτελούν χωρίς αμφιβολία τις συγκλονιστικότερες μεταφορές τους στην όπερα. Πρόκειται για τον Μάκμπεθ σε σκηνοθεσία Λορέντζο Μαριάνι τον Ιανουάριο στο Μέγαρο και τον Οθέλλο του Γιάννη Κόκκου τον Ιούλιο στο Ηρώδειο.


Η σεζόν ανοίγει με την Σταχτοπούτα του Ροσσίνι σε σκηνοθεσία της νεαρής Ροδούλας Γαϊτάνου η οποία έχει ήδη μια αξιοσημείωτη πορεία σε πολλά Βρετανικά Λυρικά θέατρα μεταξύ αυτών και στην Royal Opera House, ενώ λίγους μήνες αργότερα ο διακεκριμένος έλληνας σκηνοθέτης Σπύρος Α. Ευαγγελάτος και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών θα παρουσιάσει την νέα παραγωγή του Βέρθερου του Ζυλ Μασνέ. Η πρώτη καλοκαιρινή παραγωγή όπερας στο Ηρώδειο θα είναι ο Ντον Τζοβάννι σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, στην πρώτη του σκηνοθεσία όπερας στην Ελλάδα και στην ΕΛΣ.


Το Μπαλέτο της ΕΛΣ θα επαναλάβει τις δύο μεγάλες περσινές επιτυχίες Καρυοθραύστης και Ταξίδι στην αιωνιότητα, ενώ θα παρουσιάσει και δύο νέες παραγωγές: το Chopin in love (Ερωτευμένος Σοπέν) σε χορογραφία Γιαννίκ Μποκέν και την Λίμνη των κύκνων σε χορογραφία Ρενάτο Τζανέλλα.


Η μεγάλη παραγωγή οπερέτας της σεζόν θα είναι η Νυχτερίδα του Γιόχαν Στράους υιού σε νέα σκηνοθεσία του ταλαντούχου Αλέξανδρου Ευκλείδη. Η παιδική όπερα της σεζόν είναι το νέο έργο του Νίκου Κυπουργού Προσοχή! Ο Πρίγκιπας λερώνει σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου ο οποίος δύο χρόνια μετά τον Παπουτσωμένο γάτο δίνει ραντεβού με τους μικρούς και μεγάλους φίλους της ΕΛΣ.


Παράλληλα με αμείωτη ένταση, έμπνευση και δημιουργικότητα θα συνεχιστούν οι δωρεάν συναυλίες στο φουαγέ, η Όπερα της Βαλίτσας, οι δράσεις εκτός θεάτρου, αλλά και το Όπερα Στούντιο, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, οι συναυλίες της Παιδικής Χορωδίας κ.α.


Τέλος, σε στενή συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σχεδιάζονται δράσεις σε όλη την Ελλάδα, εκδηλώσεις στο Κέντρο Επισκεπτών στο εργοτάξιο του ΚΠΙΝΣ και βεβαίως συνεχίζονται οι διαδικασίες για την μετάβαση της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο τέλος του 2015.


Η επιστολή αυτή σκοπό έχει να σας παρουσιάσει το πρόγραμμα της νέας καλλιτεχνικής περιόδου, και να σας δώσει μια ιδέα για το τι μπορείτε να παρακολουθήσετε φέτος στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Οι λάτρεις της όπερας, του μπαλέτου, της οπερέτας των συναυλιών και γενικά όλοι εσείς που αγαπάτε και στηρίζετε το έργο μας όλα αυτά τα χρόνια, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε και την φετινή καλλιτεχνική περίοδο μοναδικές παραστάσεις.




Επίσης σκοπός της είναι να σας ενημερώσει για τις προνομιακές τιμές που μπορούμε να κάνουμε για εσάς που θα επισκεφθείτε την Εθνική Λυρική Σκηνή σαν ομάδα.




· Αν επιλέξετε να δείτε όπερα η τιμή του ομαδικού εισιτηρίου είναι:


40 ευρώ στην πλατεία, 30 ευρώ στο άνω θεωρείο του θεάτρου.


· Αν επιλέξετε να δείτε μπαλέτο η τιμή του ομαδικού εισιτηρίου είναι:


25 ευρώ στην πλατεία, 20 ευρώ στο άνω θεωρείο του θεάτρου.


· Αν επιλέξετε να δείτε την οπερέτα η τιμή του ομαδικού εισιτηρίου είναι:


22 ευρώ στην πλατεία, 20 ευρώ στο άνω θεωρείο του θεάτρου.


· Αν επιλέξετε να δείτε την παιδική όπερα η τιμή του ομαδικού εισιτηρίου είναι:


12 ευρώ στην πλατεία και 10 ευρώ στο άνω θεωρείο του θεάτρου.




Επίσης θα υπάρξουν μέσα στην καλλιτεχνική περίοδο και πολλές ενδιαφέρουσες προσφορές για συναυλίες και ρεσιτάλ για τις οποίες θα σας ενημερώσουμε.




Αν όμως είστε μια ομάδα σπουδαστών ή καθηγητές που ενδιαφέρεστε να φέρετε ομάδα μαθητών σας ενημερώνουμε ότι το σπουδαστικό εισιτήριο είναι 15 ευρώ για οποιαδήποτε παράσταση επιλέξετε, στο άνω θεωρείο και στον εξώστη του θεάτρου.




Άρα λοιπόν, αν είστε μια παρέα φίλων ή μέλη ενός συλλόγου και γενικά αν είστε πάνω από 10 άτομα επικοινωνήστε μαζί μας για να εξασφαλίσετε τις θέσεις σας για την παράσταση που σας ενδιαφέρει.




Ελπίζοντας στη θετική σας ανταπόκριση, είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση χρειαστείτε, στα τηλέφωνα 210 3711342 και 210 3711200 έως 229 καθώς και στην ηλεκτρονική διεύθυνση panagou @nationalopera.gr




Αναλυτικά σας αποστέλλουμε το πρόγραμμα με όλες της παραστάσεις της καλλιτεχνικές περιόδου 2013-2014.






Με φιλικούς χαιρετισμούς




Βίκυ Πανάγου


Τμήμα Ομαδικών Πωλήσεων της Ε.Λ.Σ.




ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2013-14




ΟΠΕΡΑ


Τζοακίνο Ροσσίνι


Η Σταχτοπούτα


Μουσική διεύθυνση Γιώργος Πέτρου - Κωνσταντίνος Δημηνάκης


Σκηνοθεσία Ροδούλα Γαϊτάνου


Σκηνικά - Φωτισμοί Σάιμον Κόρντερ


Κοστούμια Αλεξία Θεοδωράκη


Διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος


Θέατρο Ολύμπια


25, 26, 30 Οκτωβρίου 2013


1, 2, 3, 10, 13 Νοεμβρίου 2013


Ώρα έναρξης παραστάσεων 20.00




ΟΠΕΡΑ


Τζουζέππε Βέρντι


Ριγολέττος


Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός


Σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια Νίκος Σ. Πετρόπουλος


Διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος


Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη


6, 7, 8, 10, 11, 13, 14, 15 Δεκεμβρίου 2013


Ώρα έναρξης παραστάσεων 20.00


Ώρα έναρξης παραστάσεων 20.00




ΜΠΑΛΕΤΟ


Γιαννίκ Μποκέν / Φρεντερίκ Σοπέν


Chopin in love (Ερωτευμένος Σοπέν)


Πιάνο θ.α.


Χορογραφία Γιαννίκ Μποκέν


Θέατρο Ολύμπια


Avant - Premiere Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013


10, 11, 16, 17 Μα ΐου 2014


Ώρα έναρξης παραστάσεων 20.00




ΜΠΑΛΕΤΟ


Ρενάτο Τζανέλλα / Ελένη Καραΐνδρου


Ταξίδι στην αιωνιότητα


Μουσική διεύθυνση Μίλτος Λογιάδης - θ.α.


Χορογραφία Ρενάτο Τζανέλλα


Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – 28 & 29 Σεπτεμβρίου 2013 στις 21.00


Θέατρο Ολύμπια


1, 2, 5, 7, 8, 9 Φεβρουαρίου 2014


Ώρα έναρξης παραστάσεων 20.00


Μία εορταστική συναυλία – παράσταση με την Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υπό την διεύθυνση της Μάτας Κατσούλη, με μουσικά θέματα που εμπνέονται από τα Χριστούγεννα.




ΟΠΕΡΑ ΚΑΙ ΜΟΔΑ


La Passione


Ιδέα και σύλληψη Ίσμα Τουλάτου


Επιμέλεια προγράμματος Δημήτρης Γιάκας


Σκηνοθετική επιμέλεια Αλέξανδρος Ευκλείδης


Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013


Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα Banquet


Σε συμπαραγωγή με το περιοδικό Marie Claire του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, για τα 25 χρόνια της Ελληνικής έκδοσης.


Η δεύτερη παραγωγή της σειράς όπερα και μόδα έχει θέμα το πάθος, με υπότιτλο έρωτας – μυστήριο - εξουσία. Θα συμμετάσχουν Μονωδοί και χορευτές της Σχολής Μπαλέτου της ΕΛΣ και πέντε Έλληνες σχεδιαστές μόδας.