header image

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΟΤΟΕ 2013-2014

06/03/2014


ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΟΤΟΕ 2013-2014



ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ Φ. ΑΛΜΠΙ



«ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ»






Οι πρόβες του έργου συνεχίζονται.




Οι παραστάσεις προγραμματίζονται για το τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου 2014.






ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ Φ. ΑΛΜΠΙ




Λίγα στοιχεία για τον συγγραφέα:




Γεννήθηκε το 1928, διακεκριμένος Αμερικανός συγγραφέας, γνωστός για την δεξιοτεχνική και ψυχρή θεώρηση της σύγχρονης ζωής, αποτελεί δε ξεχωριστή περίπτωση μεταξύ άλλων Αμερικανών θεατρικών συγγραφέων της εποχής τους.


Ο πατέρας του είχε στην ιδιοκτησία του πολλά θέατρα, όπου ο Έντουαρντ εξοικειώθηκε με το θέατρο στην παιδική του ηλικία. Αφιέρωσε χρόνο στο Αμερικανικό πανεπιστημιακό θέατρο, δίνοντας συχνά ομιλίες και υπηρετώντας ως διακεκριμένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον ( 1989 - 2003 ).


Έχει κερδίσει τρεις φορές το Βραβείο Πούλιτζερ.


Ευαίσθητη ισορροπία (1966),Seascape (1974),Three Τall Women (1990-1991). Επίσης το ειδικό βραβείο Tony για το σύνολο του έργου του (2005) και το χρυσό μετάλλιο από την Αμερικανική Ακαδημία και Ινστιτούτο Τεχνών (1980).


Έχει γράψει πάνω από τριάντα θεατρικά έργα, μερικά έχουν μεταφραστεί και παιχτεί στην Ελλάδα, όπως «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ», «Ευαίσθητη ισορροπία» κλπ.


Τα έργα του Άλμπι δημιουργούν την αίσθηση πως διαπερνούνται από έναν κρυφό φόβο, αποκαλύπτουν μέσα από τις ρωγμές ένα βάθος, που ασφαλώς το οφείλουν στις ευρωπαϊκές αναζητήσεις και την ευρωπαϊκή αίσθηση του χρόνου. Αυτή η λειτουργία του νεκρού χρόνου, οι σιωπές που βαθαίνουν, τα χάσματα μετά τον σεισμό, είναι που εντυπωσιάζουν.






«Ευαίσθητη Ισορροπία»


Λίγα λόγια για το έργο:


Πρόκειται για κλασσικό πλέον αριστούργημα, που τονίζει την υπευθυνότητα του ατόμου απέναντι στην κοινωνία, την οικογένεια, προβάλλει δε την ανάγκη της γνήσιας αγάπης, μπορεί να εκληφθεί ως σχόλιο για τη θέση της γυναίκας μέσα στην οικογένεια.


Η υπόθεση του έργου εκτυλίσσεται από Παρασκευή βράδυ, ως Κυριακή πρωί, όταν στο σπίτι των Τόμπι και Άγκνες εισβάλουν οι πιο καλοί τους φίλοι (Έντνα και Χάρρυ) σε μια κρίση ξαφνικού πανικού. Την επόμενη μέρα επιστρέφει η κόρη τους Τζούλια μετά τον 4ο χωρισμό της κι έχουμε κορύφωση της οικογενειακής κρίσης. Αυτό συμβαίνει γιατί στην πραγματικότητα ως οικογένεια δεν επικοινωνούν. Κανένας δεν συζητά, υπάρχει μόνο μια πασιφανής συμπάθεια!!, αλλά η ουσία μένει απ’ έξω. Μια σύμβαση – συμβίωση, όπου τίποτα δεν κινείται, τίποτα δεν συγκινεί, παρά μόνο η κατ’ επίφαση γαλήνη και αρμονία.


Οι σχέσεις των προσώπων κρύβουν βραδυφλεγείς βόμβες που δεν εκρήγνυνται. Ο θεατής λαμβάνει καταρχάς την νεοϋρκέζικη ατμόσφαιρα, καθώς και την τελετουργία του ποτού, που διατρέχει τα πρόσωπα, αλλά καθώς προσπερνιέται αυτή η ερμηνεία, η κατ’ αρχάς εντύπωση αντικαθίσταται από το στοιχείο του τρόμου. Ενός τρόμου υπαρξιακού, που είναι παρών σ’ όλο το έργο, το στοιχείο αυτό, ο τρόμος χωρίς πρόσωπο βγαίνει από τους ρόλους του έργου και αφορά όλους μας.


Την «Ευαίσθητη ισορροπία» μπορεί κανείς να την εντάξει στο μουσείο του «αμερικανικού ονείρου», μια κοινωνία «στη γυάλα».


Οι διάλογοι έχουν ιδιαίτερη σημασία και η προσπάθεια του σκηνοθέτη είναι κάθε λέξη, κάθε παύση να μην είναι τυχαία, υπηρετώντας πιστά την υπόθεση του έργου.





ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


Σκηνοθεσία Σταύρος Ζαλμάς


Σκηνικά/Κοστούμια Σταύρος Ζαλμάς


Μετάφραση Ερρίκος Μπελιές


Μουσική επιμέλεια Ισμήνη Πεπέ


Φωτισμοί Παναγιώτης Μανούσης


Βοηθός σκηνοθέτη Καίτη Μιχελή


Φροντιστής (πρόβες/σκηνής) Ελευθερία Παπαδάκη






Διανομή με σειρά εμφάνισης:


Τόμπυ Μιχάλης Σκυριανός


Άγκνες Αμερινή Γεωργοπούλου


Κλαιρ Ελένη Καραγιάννη


Χάρρυ Φώτης Ηλιόπουλος


Έντνα Άννα Κουράκου


Τζούλια Χριστίνα Φούντα