header image

ΕΝΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ

07/01/2014







ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. 14003


Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2013


Προς τους



Συλλόγους – Μέλη της ΟΤΟΕ




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


«ΕΝΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ»


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,


Η Γραμματεία Πολιτισμού της ΟΤΟΕ ξεκινά για την φετινή περίοδο τις εκδηλώσεις για το βιβλίο και τον συγγραφέα του.


Η πρώτη αυτή φετινή λογοτεχνική συνάντηση θα γίνει με τον πρ. συνάδελφο Γεώργιο Μάνο.



ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ


στον Πολυχώρο «POLIS ART CAFE», Πεσμαζόγλου 5 (άνωθεν Στοάς Βιβλίου και Θεάτρου Τέχνης-Υπόγειο),τηλ. 2103249588 τη ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014, ώρα 18:30.


Στην παρουσίαση των βιβλίων του:


- «ΧΡΟΝΟΙ ΔΙΣΕΚΤΟΙ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ», Πρόσφυγες της χαμένης Ανατολής ιστορικό αφήγημα – εκδόσεις Ερωδιός


- «ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΗΤΑΝΕ ΑΛΛΙΩΣ». Μνήμες Ανατολής 1870-1924 ιστορικό αφήγημα – εκδόσεις Λόγος και Εικόνα.


Αποσπάσματα των βιβλίων θα διαβάσουν οι κ. Βασίλης Χατζηιακώβου και κα Ελένη Φίλιππα. Τον συντονισμό της συζήτησης θα κάνει ο κ. Βασ. Χατζηιακώβου, θα μιλήσει ο συγγραφέας για το έργο του. Επίσης, παρέμβαση θα κάνει ο κ. Κώστας Χατζηαντωνίου (συγγραφέας, ιστορικός) και ο Γ. Κιουρτίδης (συγγραφέας, ποιητής). Μουσική με Oύτι και το χρώμα της εποχής από τον Βασ. Κασούρα. Τέλος θα προβληθεί DVD.


Με τα βιβλία του Γ. Μάνου μεταφερόμαστε σε άλλες εποχές, μέχρι έναν αιώνα και κάτι πριν, μάλιστα όχι στον κλασσικό ελλαδικό χώρο, αλλά πορείες του ελληνισμού της Ανατ. Θράκης και χωριών κοντά στην Κωνσταντινούπολη.


Τα αφηγήματα αυτά είναι απολαυστικά λόγω της μυθιστορηματικής μορφής τους, την χρήση της ντοπιολαλιάς που βασίζονται σε αληθινές ιστορίες. Τα πρόσωπα, δε, αλλά και οι διαδρομές τους διατρέχουν τον Πόντο, την Μικρά Ασία και περιοχές της Ανατ. Ρωμυλίας.


Μια εποχή που αφήνει τα δικά της χαρακτηριστικά, τον απόγειο του ελληνικού πληθυσμού για χρόνια στις περιοχές εκείνες, τα επιτεύγματα, τις καθημερινές ζωές των ανθρώπων, τις χαρές, τις λύπες, τις προσωπικές τραγωδίες. Ο κάθε χαρακτήρας κουβαλά την ιστορία του, την ιστορία του τόπου του. Όλες αυτές οι αφηγήσεις, οι καταθέσεις, οι ξεχωριστές ζωές, οι ιστορικές στιγμές, μικρές και μεγάλες, η περιγραφή της προσφυγιάς αναμειγνύονται έντεχνα από την γραφίδα του συγγραφέα, ο οποίος εκτός της ιστορικής αφήγησης, έχει αρκετά λογοτεχνικά στοιχεία.


Σύντομο βιογραφικό: Ο Γιώργος Μάνος γεννήθηκε το 1950 στη Νέα Δήμητρα Κιλκίς, γόνος προσφύγων από τα θρακικά περίχωρα της Πόλης. Σπούδασε Γεωπονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Οργάνωση-Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Εργάστηκε στην Αγροτική Τράπεζα, όπου συνταξιοδοτήθηκε. Το πρώτο του ιστορικό αφήγημα «Χρόνοι δίσεκτοι και μήνες οργισμένοι» πρωτοεκδόθηκε το 2006 και το δεύτερο «Στην πατρίδα ήτανε αλλιώς» το 2012.




Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ




Σταύρος ΚΟΥΚΟΣ Αχιλλέας ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΣ