header image

ΕΝΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΟΣ

31/01/2014

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ της

ΟΤΟΕ


Αθήνα, Ιανουάριος 2014


«ΕΝΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ»



Τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στο «POLIS ART CAFE» (Πεσμαζόγλου 5) παρουσίαση των βιβλίων του Γ. Μάνου:


- «ΧΡΟΝΟΙ ΔΙΣΕΚΤΟΙ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ», Πρόσφυγες της χαμένης Ανατολής ιστορικό αφήγημα – εκδόσεις Ερωδιός


- «ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΗΤΑΝΕ ΑΛΛΙΩΣ». Μνήμες Ανατολής 1870-1924 ιστορικό αφήγημα – εκδόσεις Λόγος και Εικόνα


τα οποία αναφέρονται στους πληθυσμούς των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη, στα χωριά των περιχώρων της, της Ανατ. Ρωμυλίας, της Ανατ. Θράκης, του Πόντου και της Μικράς Ασίας.


Την εκδήλωση άνοιξε ο οικοδεσπότης, κ. Βασ. Χατζηιακώβου, ο οποίος αναφέρθηκε σε γεγονότα και ιστορικά στοιχεία της περιοχής.


Στη συνέχεια καλωσόρισμα της εκδήλωσης και χαιρετισμό απηύθυνε ο Γραμματέας Πολιτισμού της ΟΤΟΕ, Τάκης Σκαρτσολιάς, ο οποίος τόνισε :


«Ο συγγραφέας μέσα από το ειδικό στο γενικό, μέσα από την ιστορική περιγραφή, στην ιστορική αφήγηση της δράσης των ηρώων του, μας φέρνει κοντά με τον πόνο, τον μόχθο, τις στερήσεις, τους διωγμούς, τον αγώνα αυτών των ανθρώπων, αλλά και με διαστήματα που κατάφεραν να ορθοποδήσουν και να μεγαλουργήσουν».


Ο Γιώργος Κιουρτίδης (συγγραφέας, ποιητής) ο οποίος μίλησε για το έργο του Γ. Μάνου, τόνισε :


« Γιώργος Μάνος, ο συγγραφέας! Ένας άνθρωπος αυθεντικός, ένα ανήσυχο πνεύμα και με πολλή αγάπη για τον πολιτισμό, μετά από πολύχρονη δουλειά, μας πρόσφερε ένα οδοιπορικό στην ιστορία με συντροφιά, αληθινούς, ζωντανούς χαρακτήρες!


Με τη γραφή του ο συγγραφέας, καταφέρνει και παίρνει στη ράχη του λόγου του τον αναγνώστη και μέσα από τη ζωή των πρωταγωνιστών τον ταξιδεύει στα γεγονότα της ιστορίας και μέσα στην ψυχή όλου του Ελληνισμού της Ανατολής.


Το μεγαλύτερο δώρο του συγγραφέα, του Γιώργου Μάνου, πιστεύω, πως είναι η γλώσσα. Η γλώσσα της Θράκης, που καταγράφεται μέσα στα βιβλία του.


Είναι φόρος τιμής, στις πατρίδες της Ανατολής.



Ο ίδιος ο συγγραφέας, Γιώργος Μάνος, μας είπε:


«Παρουσιάζουμε σήμερα δύο βιβλία μου


όσοι έζησαν κοντά σε πρόσφυγες, γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτοί οι ξυπόλητοι, με την πίστη τους, τη δύναμη της ψυχής τους, τον πολιτισμό και την εργατικότητά τους πρόκοψαν και διακρίθηκαν.


Ο στόχος μου ήταν να περισώσω ό,τι μπορούσα


Όμως το υλικό που προέκυψε ήταν τόσο πολύ, που ήταν δύσχρηστο ακόμη και για μένα. Αποφάσισα τότε να το οργανώσω σε μία ενιαία, μυθιστορηματική αφήγηση


Και τα δύο βιβλία είναι γραμμένα στη ντοπιολαλιά, που μιλούσαν οι Έλληνες της Ανατολής


Ήθελα αυτή η γλώσσα να διασωθεί.


Τα βιβλία μου δεν είναι ιστορικά, με την τυπική έννοια. Τα ιστορικά γεγονότα στα οποία αναφέρονται προκύπτουν μέσα από την αφήγηση των ίδιων των πρωταγωνιστών


Οι ήρωές μου αφηγούνται τη ζωή τους η οποία, εκτός από γεγονότα ιστορικά, έχει και μια καθημερινότητά. Γεννιούνται, μεγαλώνουν, δουλεύουν, ερωτεύονται, παντρεύονται, γιορτάζουν, τραγουδούν, χορεύουν, χαίρονται, λυπούνται»


Και κατέληξε:


«Λαός που χάνει την ιστορική του μνήμη, μοιάζει με τον άνθρωπο που χάνει το μνημονικό του και δεν ξέρει που πηγαίνει, λέει ο Φώτης Κόντογλου».

Ενδιάμεσα ο κ. Βασ. Κασούρας (μουσικός) έδωσε ένα ξεχωριστό χρωματισμό στην εκδήλωση με τη μουσική του – Ούτι, και τα τραγούδια του.


Αποσπάσματα από τα βιβλία του διάβασαν η Ελένη Φίλιππα (ηθοποιός) και ο Βασ. Χατζηιακώβου.

Φωτογραφικό Υλικό