header image

ΑΝΟΙΞΗ 2014. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ – ΜΑΪΟΣ – ΙΟΥΝΙΟΣ.

20/03/2014

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ




Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,


Τα Πολιτιστικά Μονοπάτια συνεχίζουν το ταξίδι τους στην ανίχνευση στοιχείων, που συγκρότησαν και συνεχίζουν να προσθέτουν στην υπόθεση ελληνική κουλτούρα και πολιτιστική κληρονομιά, με πρόγραμμα επισκέψεων, ξεναγήσεων για την ανοιξιάτικη περίοδο.


Το καινούργιο στοιχείο του προγράμματος αυτού είναι η ένταξη των ΠΑΙΔΙΩΝ μας (ηλικίας 7-13 ετών),σαν μια μεγάλη αγκαλιά στο σχεδιασμό της Γραμματείας Πολιτισμού.


Η επίσκεψη στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Πλανητάριο) με δύο δραστηριότητες την ίδια μέρα, κεντρίζει την υπόθεση της μάθησης και της φαντασίας (δείτε αναλυτικότερα στη συνέχεια).


Τα ανοιξιάτικα μονοπάτια ξεκινούν από:





1. ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Γ.Ν. ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ
(Ελευθ. Βενιζέλου 63-71, Ν. Ιωνία, τηλ. 210 2710472, σταθμ. ΗΣΑΠ Ν.Ιωνίας, 150μ.)


ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014 ώρα 5.30 μμ


ΘΕΜΑ: «Νεοελληνική Ζωγραφική 1870-1935»


Η Συλλογή του Γ.Ν. Βογιατζόγλου θα παρουσιαστεί σε πέντε ενότητες. Εμείς θα παρακολουθήσουμε την δεύτερη ενότητα, όπου διακρίνεται, ότι οι Έλληνες δημιουργοί με την τέχνη και την εικαστική γλώσσα τους καθόρισαν την ελληνική ζωγραφική, αλλά και την παγκόσμια καλλιτεχνική παραγωγή.


Τα έργα εκτίθενται για πρώτη φορά και καταγράφονται οι τάσεις και τα ρεύματα που συνέβαλαν στην ιστορία και την εξέλιξη της νεοελληνικής τέχνης, που τελικά εστιάζει στον άνθρωπο.


Η ξενάγηση θα γίνει από την κα Ελένη Κυπραίου.




Είσοδος ΕΛΕΥΘΕΡΗ.






2. ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
(Αμερικής 3, Κέντρο, τηλ. 210 3203446-8)


ΠΕΜΠΤΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014 ώρα 5.30 μμ


Στο μουσείο παρουσιάζεται η σύγχρονη νομισματική και οικονομική ιστορία της Ελλάδος, η συμβολή της κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της χώρας από την ίδρυση της Τράπεζας μέχρι σήμερα. Επίσης αναζητούνται οι ρίζες του χρήματος από τους αρχαίους χρόνους με την εισαγωγή και καθιέρωση διαφόρων μέσων συναλλαγής.


Είσοδος ΕΛΕΥΘΕΡΗ.







3. ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ – ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
(Λεωφ. Συγγρού 387, Παλ. Φάληρο, είσοδος από Πεντέλης 11, τηλ. 210-9469460.
Από σταθ. Μετρό «Συγγρού-Φιξ» λεωφορείο στάση «Ωνάσειο»)


ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014 ώρα 11.15 πμ


ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ των συναδέλφων ηλικίας 7-13 ετών. Επίσκεψη στο ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ με την προβολή (διάρκεια 40 λεπτά) «ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ», όπου χάρη στην πρόοδο της αστρονομικής έρευνας και της διαστημικής επιστήμης, των οργάνων και των εργαστηρίων, οι παράξενοι κόσμοι του Γαλαξία μας παρελαύνουν μπροστά στα έκθαμβα μάτια μας, αφού βίαιες διεργασίες συντελούνται σε μια αέναη γένεση και καταστροφή. Έναρξη 11.30 πμ.


Ακολουθεί ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ με θέμα: «Κουζίνα, μια επίδειξη μυστήριο» ή «Επίδειξη πειραμάτων – ρευστά, υγρά» (ανάλογα με το πρόγραμμα),μια επιστημονική περιήγηση στον κόσμο των φαγητών, των ρευστών κλπ. Τα παιδιά θα λύσουν τα μυστήρια, χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό του εργαστηρίου. Έναρξη 12.30 μμ.


Τιμή Εισόδου: 4¤ (Πλανητάριο) και 4¤ στη διαδραστική επίδειξη.





4. ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (Βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο)


ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014 ώρα 5.30 μμ


Μεγάλη Εβδομάδα και επιλέχτηκε ένας περίπατος στις βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, μέχρι τον 19ο αιώνα, όπου είναι σαν μια βόλτα σε μια υπαίθρια γκαλερί. Ιστορικά από τα μέσα του 8ου αιώνα, η Αθήνα προάγεται εκκλησιαστικά από Επισκοπή σε Μητρόπολη. Από τότε και μετά κτίζονται διάφοροι ναοί, ανάλογα και με την εξέλιξη της πόλης στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες. Υπάρχει δηλαδή μια έξαρση της ναοδομίας μέχρι τον 13ο αιώνα και ακολουθεί μια παρακμή ως τον 18ο αιώνα. Στον περίπατο αυτό αναδεικνύονται ομορφιές και οι ιστορικές περίοδοι, που πολλές φορές δεν αντιλαμβανόμαστε την ιστορικότητα περιοχών της πόλης μας.


Ενδεικτικά αναφέρονται ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος του Μαγκούτη (871μΧ, οδ. Μνησικλέους),οι Άγιοι Απόστολοι του Σολάκη (Αρχ. Αγορά),Άγιοι Ασώματοι του Κεραμεικού, Άγιοι Θεόδωροι, η Καπνικαρέα, η Σωτήρα του Λυκοδήμου (ρωσική εκκλησία),Παναγία η Γοργοεπήκοος (γνωστή ως Αγ. Ελευθέριος, δίπλα στην Μητρόπολη),η Μεταμορφώσεως του Σωτήρα (Κοττάκη),ο Άγ. Νικόλαος του Ραγκαβά και πολλές άλλες.


Ραντεβού στο εκκλησάκι της Αγ. Δύναμης, πρώην Υπουργ. Παιδείας, οδ. Μητροπόλεως & Πεντέλης).






5. ΙΔΡΥΜΑ Β. & Μ. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ
(Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Σύνταγμα, τηλ. 210 3611206)


ΠΕΜΠΤΗ 8 ΜΑΪΟΥ 2014 ώρα 5.30 μμ


ΘΕΜΑ: «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΡΘΕΝΗΣ: Τέχνη και Πνεύμα»


Ο Παρθένης (Αλεξάνδρεια 1878 – Αθήνα 1967) υπήρξε ο σημαντικότερος ζωγράφος του νεότερου Ελληνικού κράτους. Με τη διδασκαλία του στη Σχολή Καλών Τεχνών διαμόρφωσε μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων ζωγράφων, που συνδύαζε την ελληνικότητα με τις σύγχρονες τότε αισθητικές διατυπώσεις. Από τα χέρα του πέρασαν ο Εγγονόπουλος, ο Μόραλης, ο Καπράλος, ο Τσαρούχης και πολλοί ακόμη, αλλά κανείς δεν γνωρίζει, αν ποτέ σπούδασε σε κάποια ακαδημία. Πολυτάραχη η ζωή του, βούτηξε στον κόσμο της ζωγραφικής μέσα από τα μάτια ενός δασκάλου, που ζούσε σε κοινόβιο, λάτρευε τον γυμνισμό, είχε κατηγορηθεί για σκάνδαλα. Έσπασε τα ελληνικά σύνορα της ζωγραφικής και κατάφερε να έλθει σε ρήξη με το κατεστημένο της σχολής του Μονάχου.


Ένας κοσμοπολίτης και πολύγλωσσος, υπερόπτης και αδικαίωτος εν μέρει, ο πρώτος μοντέρνος Έλληνας ζωγράφος. Εκτίθενται πάνω από 60 έργα όλων των διαστάσεων από το 1902 έως τα μέσα της δεκαετίας του 1950.


Τιμή Εισόδου: 5¤







6. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΥΚΗΝΩΝ – ΑΡΧ. ΧΩΡΟΣ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ


ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΜΑΪΟΥ 2014 ώρα 8.00 πμ


Α. Πολύχρυσες Μυκήνες – Βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα.


Υμνήθηκε από τον Όμηρο, το σημαντικότερο και πλουσιότερο ανακτορικό κέντρο της ύστερης εποχής του Χαλκού. Ο Μυκηναϊκός πολιτισμός είναι ο λαμπρότερος της ελληνικής προϊστορίας, διαπέρασε την ιστορία μέχρι σήμερα, οι μύθοι, τα Ομηρικά έπη, οι μεγάλες τραγωδίες της κλασσικής εποχής ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει την παγκόσμια πνευματική δημιουργία και την τέχνη.


Η παλαιότερη ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή χρονολογείται από την 7η χιλιετία π.Χ. (νεολιθική εποχή) και η κατοίκηση ήταν συνεχής. Η περίοδος της μεγάλης ακμής του ανακτορικού κέντρου χρονολογείται από το 1350πΧ έως το 1200πΧ. Δείγματα αυτής είναι τα Κυκλώπεια Τείχη, η Πύλη των Λεόντων, ως σύμβολα της εξουσίας και της δύναμης των Μυκηναίων ηγεμόνων, που συμμετείχαν σΆ ένα πολύπλοκο δίκτυο εμπορικών συναλλαγών με τις χώρες της Μεσογείου. Ο μύθος λέει πως ιδρυτής των Μυκηνών ήταν ο Περσέας, γιος του Δία και της Δανάης, οι απόγονοί του βασίλεψαν για τρεις γενιές. Ο Ευρυσθέας τελευταίος, δεν άφησε απογόνους και οι κάτοικοι εξέλεξαν βασιλιά τους τον Ατρέα (δυναστεία των Ατρειδών),γιος του Πέλοπα και πατέρας του Αγαμέμνονα και του Μενέλαου.


Β. Αρχαιολογικός χώρος Ασκληπιείου Επιδαύρου.


Η έδρα του θεού ιατρού της αρχαιότητας, Ασκληπιού, που στο πεδινό ιερό του πραγματοποιούνταν οι περίφημες τελετουργίες ίασης. Βρίσκεται σε μια περιοχή με ήπιο κλίμα και άφθονα πηγαία ιαματικά νερά, θεραπευτικό κέντρο όλου του ελληνικού και ρωμαϊκού κόσμου.


Ο τόπος ήταν αφιερωμένος σε θεότητες με θεραπευτικές ιδιότητες από την προϊστορική εποχή. Κατοικείται από το 2800πΧ. Ασυνήθιστα μεγάλα ιερά δημιουργήθηκαν από τον 16ο αι. πΧ. Γύρω στο 800πΧ ιδρύθηκε το ιερό του Απόλλωνα του Μαλεάτα, θεός με θεραπευτικές ιδιότητες και ο μύθος λέει ότι ο Ασκληπιός ήταν αυτόχθων γιος του. Η λατρεία του ως θεραπευτή θεού εξελίχθηκε ως προστάτης της ανθρώπινης υγείας και της προσωπικής ευτυχίας, απέκτησε τεράστια φήμη. Γύρω από το λόφο Κυνάρτιο δημιουργήθηκαν δύο ιερά, το Ιερό Φρέαρ και η Στοά του Άβατου, όπου γίνονταν οι διαδικασίες της ίασης μέσω της κάθαρσης και της εγκοίμησης κοντά στο νερό.


Η ξενάγηση στις Μυκήνες διαρκεί περίπου 90λ., ακολούθως θα επισκεφθούμε την Επίδαυρο, με διάλλειμα για καφέ τοπικά. Θα ακολουθήσει η ξενάγηση στον χώρο της Επιδαύρου και το αρχαίο θέατρο, μαζί με το μουσείο για περίπου 90λ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει φαγητό στο Ληγουριό στη διάσημη ταβέρνα του Λεωνίδα, γύρω στις 15.00. Επιστροφή στην Αθήνα μετά το φαγητό.





Αναχώρηση με Λεωφορείο από τον παράδρομο της οδού Ακαδημίας (και Σίνα) στις 8πμ.


Κόστος μεταφορικών μετΆ επιστροφής: 7¤


Κόστος εισόδου στον αρχ. χώρο Μυκηνών: 8¤


Κόστος εισόδου στον αρχ. χώρο Επιδαύρου: 6¤







7. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ


ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ώρα 10.00 πμ




Ένα από τα σπουδαιότερα λατρευτικά κέντρα του αρχαίου κόσμου, όπου από την Μυκηναϊκή εποχή έως τον 4ο αι πΧ λατρευόταν η θεά Δήμητρα, θεά της ανανέωσης της φύσης, της βλάστησης, των σιτηρών, δίδαξε την καλλιέργεια της γης και τις ιερές τελετές, τα πάνσεπτα μυστήρια, που αξίωσε απόλυτη μυστικότητα.


Η Ελευσίνα ιδρύθηκε το 2000πΧ, αργότερα ισχυρά οχυρωμένη πόλη. Στη Γεωμετρική περίοδο (800πΧ),η λατρεία της θεάς αποκτά πανελλήνιο χαρακτήρα. Στα χρόνια του Σόλωνα (6ος αι πΧ) προσαρτάται στην Αθήνα και ο Πεισίστρατος την περιβάλει με ισχυρά τείχη (550-510πΧ).


Αναχώρηση με Λεωφορείο από τον παράδρομο της οδού Ακαδημίας (και Σίνα) στις 10πμ


Κόστος μεταφορικών μετΆ επιστροφής: 7¤


Κόστος εισόδου στον αρχ. χώρο: 3¤.







8. ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ
(Ελευθ. Βενιζέλου 63-71, σταθμ.ΗΣΑΠ Ν. Ιωνίας, τηλ. 210 2710472)


ΠΕΜΠΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ώρα 6.00 μμ


ΘΕΜΑ: «ΣΗΜΕΡΑ, Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ».


Μια σημαντική έκθεση με κεντρικό θέμα τη ζωγραφική παρουσιάζεται στην Πινακοθήκη Βογιατζόγλου στη Νέα Ιωνία από τις 12 Μαΐου ως τις 15 Ιουλίου 2014.


Περιλαμβάνει 24 νέους Έλληνες ζωγράφους, ηλικίας έως 35 ετών με αναζητήσεις που συμβαδίζουν με τις κυρίαρχες ζωγραφικές τάσεις στον διεθνή χώρο.


Σχέδια, λάδια, μικρές ή μεγάλες διαστάσεις των έργων, αντιπροσωπεύουν τη σημερινή φυσιογνωμία της ζωγραφικής που ενδυναμώνει την παρουσία της στο χώρο της τέχνης παρά την οικονομική κρίση που όλοι μας βιώνουμε.










Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,


Η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την διεκπεραίωση του προγράμματος.


ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΑΥΣΤΗΡΑ Η ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ.




Οι συμμετοχές να αποστέλλονται υπόψη Γραμματείας Πολιτισμού
στο φαξ 210- 3640429 ή στο email : otoe@otoe.gr , δηλώνοντας :


- Ονοματεπώνυμο


- Τράπεζα


- Ονομασία και ημερομηνία επίσκεψης


- Σύνολο ατόμων


- Τηλέφωνα επικοινωνίας (σταθερό & κινητό)


- email .


Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο συνάδελφοι/-σσες Τραπεζοϋπάλληλοι.


Η έγκαιρη προσέλευση σε κάθε ραντεβού θα βοηθήσει στην καλύτερη οργάνωση και συνεννόηση. Για κάθε άλλη πληροφορία, απευθυνθείτε στην Γραμματεία Πολιτισμού, συν. Τάκης Σκαρτσολιάς, τηλ. 2103388280 ή στο τηλ. κέντρο 2103388270.








Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ




Σταύρος ΚΟΥΚΟΣ Αχιλλέας ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΣ