header image

«ΕΝΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ»

21/11/2014

«Οι κληρονόμοι του Μήδα» ποιητική συλλογή «Υσσωπος», του Γ. Κιουτρίδη




Τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014 η Γραμματεία Πολιτισμού της ΟΤΟΕ στα πλαίσια του προγράμματος μηνιάτικων συναντήσεων με θέμα τη Λογοτεχνία, τον συγγραφέα και το βιβλίο του, παρουσιάστηκε η δουλειά του συγγραφέα Γιώργου Κιουρτίδη στο μυθιστόρημα και την ποίηση.



Σε συνεργασία με τις εκδόσεις «ΟΣΕΛΟΤΟΣ» η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο POLIS ART CAFÉ, ο δε κόσμος έμεινε αμετακίνητος μέχρι τη λήξη της εκδήλωσης.


Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν οι κ.κ. Βασ. Χατζηιακώβου, ως οικοδεσπότης, η εκπρόσωπος των εκδόσεων και ο Γραμματέας σ. Τάκης Σκαρτσολιάς τόνισε: « ... ο Γιώργος Κιουρτίδης με το έργο του στέκεται καλά, στις διαδρομές της λογοτεχνίας. Γράφει, γράφει καλά και συνέχεια, που σημαίνει ότι αυτό που κάνει το αγαπά πολύ, οι δε ορίζοντες της γραφής του είναι ανοιχτοί... Τα δείγματα γραφής του είναι ιδιαίτερα και μεστά».


Την επάρκεια, το βάθος του πνευματικού έργου του Γ. Κιουρτίδη έδωσαν με τις ομιλίες τους:


Η κα Κωνσταντίνα Επισκοπούλου, Φιλόλογος, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.


Ο κ. Χαράλαμπος Μελισσάρης, Φιλόλογος, Ιστορικός & Συγγραφέας.


Ο τιμώμενος συγγραφέας Γ. Κιουρτίδης.



Την όλη εκδήλωση συντόνισε με επιτυχία η κα κα Τάνια Πετρουλάκη-Κιουρτίδη και η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή σχετικού βίντεο με τη ζωή και το έργο του συγγραφέα.


Ο κύριος Χαράλαμπος Μελισσάρης επικέντρωσε την ομιλία του στο μυθιστόρημα «Οι κληρονόμοι του Μίδα» και μεταξύ άλλων, είπε:


«Είναι, ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα, που παρακολουθεί τις ζωές των χαρακτήρων του μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και θέτει ζητήματα. Όπως: της οικονομικής εξαθλίωσης, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, του νεποτισμού, της υποκρισίας, του αριβισμού, του εγωισμού.


Θα συναντήσει κάποιος, διαβάζοντάς το, στους χαρακτήρες του, τον νεοέλληνα, τον φοιτητή, «τον αγανακτισμένο», τον συμβιβασμένο, τον αναρχικό, τον εργαζόμενο, τον τραπεζικό, τον νεόπλουτο, τον αλτρουιστή, και πολλές πολλές φορές... τον εαυτό του!


Γιατί, οι κληρονόμοι του Μίδα, τελικά είμαστε όλοι εμείς. Όλοι οι νεοέλληνες, με τις αρετές μας και τα πολλά κουσούρια μας...


Διαβάζοντας κάποιος, «τους κληρονόμους του Μίδα», θα ταξιδέψει μαζί με τους πρωταγωνιστές του!... Θα γελάσει, θα κλάψει, θα θυμώσει, θα αγανακτήσει, θα καγχάσει!... και πολλές... πολλές φορές, θα προβληματιστεί! Θα είναι ένα ταξίδι με εκπλήξεις !!!


 


Είναι ένα βιβλίο που αξίζει κάποιος να το διαβάσει.»


Η κυρία Κωνσταντίνα Επισκοποπούλου, επικέντρωσε την ομιλία της στην ποιητική συλλογή «Υσσωπος». Μεταξύ άλλων, είπε:


«Πολύ πριν γνωριστούμε, συναντηθήκαμε, καθώς ένιωσα να μας συνδέουν κοινές ανάγκες, ευαισθησίες και ανησυχίες...


Γράφει στον «’Υσσωπο», για την Αγάπη προς το συνάνθρωπο: Τι έδωσες σήμερα;/ έσκυψες στο συνάνθρωπό σου;/ πήρες μια στάλα από τη λύπη του;/ Αλάφρωσες τον πόνο του;


Συγκλονιστικά επίσης, τα Χαράγματα του Νου.


Οι αλήθειες τους κάποιες στιγμές ακούγονται σαν «σπάραγμα» για την αχαριστία και την απογοήτευση από τους ανθρώπους: αγνώμονες οι άνθρωποι/ξεχνούν/ δανείζονται το χαμόγελό σου/ και δεν το επιστρέφουν.


Μου κράτησες, Γιώργο, πολλές ώρες συντροφιά στη μοναξιά που επιλέγω συχνά, για να έρθω σ’ επαφή μ’ εμένα, μακριά από τη βουή του κόσμου και συμφωνώ μαζί σου όταν λες ότι όταν η μοναξιά φορέσει στοχασμούς/γίνεται ευτυχία.


Σε ζηλεύω γιατί έχεις το ταλέντο, είσαι ευλογημένος με την έμπνευση, έχεις τη διάθεση και μια πλούσια όπως φαίνεται πηγή πνευματικής ενέργειας – και όλο αυτό τον πλούτο τον κάνεις λέξεις – λέξεις με μαγική επίδραση, που προκαλούν σκέψεις, και συναισθήματα, με τόση ένταση, και προβληματισμό, που μας πάει παρακάτω...


Πάντα θεωρούσα την ποίηση πιο δυνατό «μέσο» για να επικοινωνήσει ο δημιουργός με τον κόσμο. Ο στίχος έχει καταπληκτική δύναμη, με λίγες λέξεις λέει πολλά και σε καθηλώνει με όσα αφήνει να εννοηθούν...


Ο τρόπος που χειρίζεται τον ψυχισμό των ηρώων του – με τις εναλλαγές, τις ανατροπές, τις αναλύσεις και, κυρίως, τις εκπλήξεις – προβάλλουν το Γιώργο Κιουρτίδη όχι απλώς ως άριστο τεχνίτη του λόγου, αλλά κάτι πολύ πιο σημαντικό: ως ένα βαθιά σκεπτόμενο άνθρωπο με ευαισθησίες, ένα κοινωνικό ον με ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν στον κόσμο και τη χώρα μας, έναν πολίτη με άποψη που αρθρώνει τολμηρό και καυστικό λόγο όταν χρειάζεται».

Φωτογραφικό Υλικό