header image

11η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ της ΟΤΟΕ

30/10/2015

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ


του ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ της ΟΤΟΕ


ΤΑΚΗ ΣΚΑΡΤΣΟΛΙΑ


στην 11η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ της ΟΤΟΕ


Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015




Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι


Φίλες και φίλοι,



Το να καλείσαι να ανοίξεις την Πολιτιστική Συνδιάσκεψη των Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα, δεδομένων των συνθηκών. Μνημόνια – πλούσιος κατάλογος συνδικαλιστικών θεμάτων στο χώρο μας και η κατάσταση στην οικονομία και την κοινωνία.

Δεν είναι δυνατόν να ξεπεραστούν τα καταιγιστικά γεγονότα, που ζήσαμε όλο το 2015 με την εκλογή ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο, το γεγονός ότι όλη αυτήν την περίοδο η χώρα δεν κυβερνήθηκε, δεν διοικήθηκε από τα επινίκια, ο λαός βρέθηκε στην άβυσσο του καλοκαιριού με ό,τι επακολούθησε. Είναι ακόμη και σήμερα εύλογη η θέση, ότι και οι δεύτερες εκλογές δεν έχουν αποκαταστήσει μια σχετική ισορροπία για τα τεράστια ανοικτά μέτωπα στην οικονομία και την κοινωνία.


Όσα ειπώθηκαν στην 10η Συνδιάσκεψη, εισηγητικά αλλά και ως αποφάσεις, ισχύουν καθ’ ολοκληρία και μάλιστα δυστυχώς για όλους μας τα πράγματα έχουν κινηθεί επί τω χείρω.


Αν ήταν δυνατόν, αντί άλλης συνέχειας εισηγητικά να γίνει ένα άλμα στο χώρο της Ποίησης, να διαβαστεί το εξαιρετικό ποίημα του μεγάλου Κωνσταντίνου Καβάφη, που έγραψε το 1928, με τίτλο: «Εν μεγάλη Ελληνική αποικία, 200 πΧ»

Κάνοντας την ανάλυση των νοημάτων, την περιγραφή καταστάσεων, τις εικόνες που προσδίδει, το πώς πορεύεται το ανθρώπινο είδος διαχρονικά, θα υπηρετούσαμε με τον καλύτερο τρόπο τις εντολές που έχουμε πάρει από τους συναδέλφους μας και από την ΟΤΟΕ.

Ποια είναι αυτή η εντολή ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στη σκέψη, στο σχεδιασμό, στη δράση.


Αλήθεια, πόσο οραματική πρωτοβουλία πήρε η ΟΤΟΕ τότε που θεσμοθέτησε, ενσωμάτωσε οργανωτικά την Γραμματεία Πολιτισμού μέσα στην ουσιαστική, καταστατική λειτουργία της.





«Εν μεγάλη Ελληνική αποικία, 200 π.X.»


 



Ότι τα πράγματα δεν βαίνουν κατ’ ευχήν στην Aποικία
δεν μέν’ η ελαχίστη αμφιβολία,
και μ’ όλο που οπωσούν τραβούμ’ εμπρός, κάπως έτσι
ίσως, καθώς νομίζουν ουκ ολίγοι, να έφθασε ο καιρός
να φέρουμε Πολιτικό Aναμορφωτή.

Όμως το πρόσκομμα κ’ η δυσκολία
είναι που κάμνουνε μια ιστορία
μεγάλη κάθε πράγμα οι Aναμορφωταί
αυτοί. (Ευτύχημα θα ήταν αν ποτέ
δεν τους χρειάζονταν κανείς.) Για κάθε
τι,
για το παραμικρό ρωτούνε κ’ εξετάζουν,
κ’ ευθύς στον νου τους ριζικές μεταρρυθμίσεις βάζουν,
με την απαίτησι να εκτελεσθούν άνευ αναβολής.

Έχουνε και μια κλίσι στες θυσίες.
Παραιτηθείτε από την κτήσιν σας εκείνη·
η κατοχή σας είν’ επισφαλής:
η τέτοιες κτήσεις ακριβώς βλάπτουν τες Aποικίες.
Παραιτηθείτε από την πρόσοδον αυτή,
κι από την άλληνα την συναφή,
κι από την τρίτη τούτην: ως συνέπεια φυσική·
είναι μεν ουσιώδεις, αλλά τί να γίνει;
σας δημιουργούν μια επιβλαβή ευθύνη.

Κι όσο στον έλεγχό τους προχωρούνε,
βρίσκουν και βρίσκουν περιττά, και να παυθούν ζητούνε·
πράγματα που όμως δύσκολα τα καταργεί κανείς.


Κι όταν, με το καλό, τελειώσουνε την εργασία,
κι ορίσαντες και περικόψαντες το παν λεπτομερώς,
απέλθουν, παίρνοντας και την δικαία μισθοδοσία,
να δούμε τι απομένει πια, μετά
τόση δεινότητα χειρουργική.—

Ίσως δεν έφθασεν ακόμη ο καιρός.
Να μη βιαζόμεθα· είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία.
Τα πρόωρα μέτρα φέρνουν μεταμέλεια.
Έχει άτοπα πολλά, βεβαίως και δυστυχώς, η Aποικία.
Όμως υπάρχει τι το ανθρώπινον χωρίς ατέλεια;
Και τέλος πάντων, να, τραβούμ’ εμπρός.


 


Κωνσταντίνος Π. Καβάφης – 1928


 


Όπως από χρόνια έχει συμφωνηθεί, στις Συνδιασκέψεις το συνδικαλιστικό κίνημα ως συλλογικότητα εμπεριέχει τις δυναμικές έννοιες της εργασίας, της αλληλεγγύης, του σεβασμού, της συναδελφικότητας.


Το συνδικάτο και στον κλάδο των Τραπεζών, έχει κακοποιηθεί και διαβληθεί για ιδεοληπτικούς λόγους, αλλά και για λόγους εξυπηρέτησης μικροσυμφερόντων και τακτικές των εργοδοτών.


Όμως, η ΟΤΟΕ και το συνδικάτο έχει εσωτερική δύναμη, που δεν μειώνεται εύκολα. Στο κίνημα, εκ των ων ουκ άνευ λειτουργεί ο διάλογος και η Δημοκρατία. Στη ζωή μας, ζούμε με τους άλλους, άρα πως θα ζήσουμε χωρίς τους άλλους. Αυτά δεν ξηλώνονται όσο και αν προσπαθούν.


Αναμφίβολα για πολλά χρόνια τώρα, πριν και μετά τα μνημόνια, λόγω οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, τα πράγματα έχουν οδηγηθεί έτσι, ώστε ο κόσμος να αισθάνεται ότι κυριαρχεί, μια σκοτεινή – γκρίζα, περίοδος με αρνήσεις, ισοπέδωση, φθόνο, μηδενισμό, μισαλλοδοξία, διαίρεση, πόλωση και λαϊκισμό. Λείπει κάτι, φυσικά, ο διάλογος και η Δημοκρατία.


Αυτά είναι που δημιουργούν κυρίως αδιέξοδες και πνιγηρές συνθήκες. Η κοινωνία κλυδωνίζεται από την κρίση και με τον γενική έννοια της (θεσμική – ανθρωπιστική),αναδεικνύονται σε σημαντικά τμήματα του πληθυσμού θέματα φτώχειας και ανέχειας.


Ακούγονται κλισέ στις συζητήσεις:


- «Η κοινωνία είναι σε παρακμή»: Ισχύει; Η παρακμή έχει άλλα χαρακτηριστικά πολύ βαριά, άρα και ο χαρακτηρισμός αυτός δεν είναι δόκιμος. Η κοινωνία χρειάζεται μέριμνα, καλύτερη οργάνωση σε θεσμούς και μηχανισμούς λειτουργίας. Το ακμή-παρακμή μάλλον είναι απλουστευτικό δυαδικό σχήμα.


- «Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία»: Άλλος βλέπει το ποτήρι μισοάδειο και άλλος μισογεμάτο. Μήπως όμως είναι ζήτημα προσωπικών επιλογών και το πώς το άτομο υπερασπίζεται, αυτά που θεωρεί σωστά;


- «Δεν βαριέσαι, ο νεοέλληνας»: Άλλη μια απλουστευτική διαπίστωση. Νεολογισμός μπορεί, γιατί το νεοέλληνας ή το μέσος Έλληνας καλύπτει μια μεγάλη κοινωνική, συγκρουσιακή και αλληλοεξοντωμένη διαστρωμάτωση. Δε σηματοδοτεί την πολυπλοκότητα και την πραγματική κατάσταση των ανθρώπων, που την απαρτίζουν. Δε δημιούργησαν όλοι μαζί τις καταστάσεις, ούτε χτυπήθηκαν όλοι το ίδιο από την κρίση. Άλλοι χτυπήθηκαν ανελέητα, πάρα πολύ, λιγότερο ή και καθόλου.


Αναφέρονται τα παραπάνω ως παράδειγμα για να καταδειχθεί, ότι η απλοϊκότητα, η εύκολη διαπίστωση ή η καταγγελία δεν βοηθά, δεν οδηγεί τα πράγματα. Φαίνεται καθημερινά στη ζωή, λέγονται τόσα, ακούμε τόσα, αλλά η κοινωνική πραγματικότητα δεν ακολουθεί τις λογικές του «μαύρου-άσπρου». Υπάρχουν διεργασίες, που συνθέτουν το τι και ποια παίρνουν συλλογική μορφή και έκφραση δημιουργούν κοινωνικό αίτημα, μεταφράζονται σε πράξη πολιτική, μαζική κλπ.


Είναι κάτι άλλο που ισχύει. Το γεγονός, ότι η κοινωνία μοιάζει ή είναι ακινητοποιημένη, γιατί στην ουσία είναι συντηρητική. Τα μέλη της, οι άνθρωποι, συντηριτικοποιήθηκαν (όχι κατ’ ανάγκη με τον πολιτικό όρο).


Είναι αλήθεια, ότι στα δύσκολα γίνεται η αναφορά της παιδείας και του πολιτισμού. Είναι επίσης γεγονός, ότι έχει χαθεί το σταθερό έδαφος, που θα μπορεί κάποιος να πατήσει γερά για το επόμενο βήμα. Λείπουν και από ότι φαίνεται θα λείπουν εφόδια πνευματικά, πολιτιστικά, αξίες.


Η Γνώση, η Παιδεία, το Μορφωτικό επίπεδο, ο Πολιτισμός δεν χάνονται εύκολα. Όταν αυτά υποχωρήσουν, ο χρόνος που μεσολαβεί είναι βασανιστικά αργός για τη μετάβαση της κοινωνίας από το ένα σημείο στο άλλο. Το ίδιο συμβαίνει και με τα αποτυπώματά τους, δηλαδή την Λογοτεχνία, τις Τέχνες, τις Φιλοσοφικές αναζητήσεις.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο να αποκτηθεί σιγά-σιγά το χαμένο έδαφος με τόλμη και αντικομφορμισμό, με αντίσταση στη συντηρητική αντίληψη – όχι με τη στενή πολιτική κατ’ ανάγκη έννοια – χωρίς δόγματα και δογματισμούς, π.χ. αριστερός/δεξιός, ηθικό/ανήθικο.


Σκοπός της γραμματείας, όντας οργανωτικό κομμάτι της ΟΤΟΕ, είναι η συνεχής και συνεπής με τον πολιτισμό λειτουργία, επαφή με τις Τέχνες κάτω από τις όποιες εκφράσεις τους, για την καλλιέργεια των συν/φων, την δια βίου εκπαίδευση και την αυτογνωσία.


Όταν είναι φανερό το αίτημα της δημιουργίας, όταν υπάρχει η πρώτη ύλη, τότε πιο εύκολα γεννιέται η υπεύθυνη, σωστή δημιουργική σκέψη. Η γνώση και η τέχνη είναι προσωπικό θέμα, αφορά το τι συμβαίνει μέσα του σ’ αυτόν που τη δέχεται και όχι στο αντικείμενο που είναι απέναντι.


Τα παραπάνω οφείλουν να καθοδηγούν όλους, την Γραμματεία Πολιτισμού, τους επιμέρους συλλόγους, τις πολιτιστικές λέσχες, για άοκνες και συνεχείς προσπάθειες.


Δεν είμαστε ένας ιδιότροπος λαός, που ενθουσιάζεται πάντα προς τη λάθος κατεύθυνση.


Έχουμε εσωτερικές δυνάμεις, προσανατολισμό, αρχές και αξίες.


Αυτά να αναδείξουμε. Οι αδιάλλακτοι, ματαιώνουν τα ψευδεπίγραφα και οι γενναίοι της ζωής, αναμετρώνται με τη μοναξιά του περιθωρίου.


Στην Ομοσπονδία υπάρχει επίγνωση των καταστάσεων και των γεγονότων στη δουλειά μας, στους εργαζόμενους, στην κοινωνία και στην προσήλωση στον στόχο, πώς να προχωρήσουν καλύτερα τα πράγματα, με προσήνεια και συστράτευση σ’ αυτόν. Είναι η πολιτική του συνδικαλιστικού οργάνου να αναζητά την αλλαγή, τη στρατηγική ανάλυση, τον σχεδιασμό του επόμενου βήματος σε κοινή πορεία, με δεδομένες τις διακριτές διαφορετικές απόψεις, που υφίστανται .


Η σταθερή στοχοπροσήλωση της ΟΤΟΕ δεν είναι άλλη από το δικαίωμα στην εργασία, με τους ποιοτικούς όρους των συμβάσεων και συμφωνηθέντων. Παράλληλα η παρουσίαση σχεδίου για την αύξηση των τραπεζικών εργασιών για την ανατροφοδότηση της οικονομίας, να ανασάνει η κοινωνία, να χτιστεί πάλι η έννοια της πίστης και της εμπιστοσύνης.


Στοιχεία Απολογισμού για την τριετία 2012 – 2015, εστιάζοντας σε τρεις άξονες:


Α. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ: Αφορούν προγράμματα επισκέψεων, ξεναγήσεων σε Μουσεία, Αρχαιολογικούς χώρους, πρωινές ή απογευματινές βόλτες, περιηγήσεις σε σημεία της πόλης της Αθήνας. Τα μονοπάτια ανακοινώνονται σε δύο εξάμηνα, Φθινόπωρο/Χειμώνας και Άνοιξη/Καλοκαίρι.


Β. ΕΝΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ: Τους χειμερινούς μήνες γίνονται παρουσιάσεις έργων συγγραφέων λογοτεχνίας ή κοινωνικού προβληματισμού. Στο εκάστοτε πάνελ ο συγγραφέας και κάποιος καλεσμένος από τον χώρο, αναλύουν το βιβλίο και ακολουθεί συζήτηση με τους παρευρισκόμενους. Στην τριετία παρουσιάστηκαν εξαίρετα έργα συναδέλφων, που στο μεταξύ συνταξιοδοτήθηκαν με αξιόλογη συμμετοχή.


Γ. ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: Εξαιρετικές παραστάσεις με πολύ καλή συμμετοχή θεατών.


- 2013 «Πίστη, Αγάπη, Ελπίδα» του Έντεν φον Χόρβατ και «Εβραία» του Μπ. Μπρέχτ, με 850 θεατές.


- 2014 «Ευαίσθητη ισορροπία» του Έντουαρντ Άλμπι, με περ. 930 θεατές.


- 2015 «Το ημερολόγιο ενός απατεώνα» του Αλ. Οστρόφσκι, με 1150 θεατές.


Το πρόγραμμα περιορίστηκε σ’ αυτά, διότι εν γένει οικονομική θέση ΟΤΟΕ-Συλλόγων δεν είναι ανθηρή.


Σε γκρίζα περιοχή εξακολουθούν να βρίσκονται οι συμμετοχές συναδέλφων σε λογοτεχνικούς και εικαστικούς διαγωνισμούς, ακριβώς για το λόγο, ότι τα έξοδα διενέργειάς τους εκτοξεύονται.


Ακολουθεί η παράθεση των προγραμματισμών κατ’ έτος.


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ 2012 - 2015







2012




Ø ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012


o Έκδοση και διανομή Θεατρικού Καταλόγου της ΟΤΟΕ για το 2012-2013 (εκπτωτικά κουπόνια – Κατάλογος)


o Ζήτηση από συλλόγους να ορίσουν εκπρόσωπο στη Γραμματεία Συγκρότηση μελών της Γραμματείας – α’ συνεδρίαση





2013






Ø ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ


o Μαζική αγορά καρτών απεριορίστων διαδρομών ΟΑΣΑ 2013


Ø ΑΠΡΙΛΙΟΣ


o Χαιρετισμός του Γραμματέα Πολιτισμού στην ΕΚΛΟΓΙΚΗ – ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (25/4)




Ø ΙΟΥΛΙΟΣ


o Ενημέρωση Συλλόγων για τη συμμετοχή της Γραμμ. Πολιτισμού στην πρωτοβουλία μαζικών Φορέων και Επιχειρήσεων ΧΙΟΥ «ΠΑΜΕ ΧΙΟ»με σκοπό την ανόρθωση της οικονομίας του νησιού, κατόπιν καταστροφικών πυρκαγιών.


o Πρόγραμμα Παραθεριστικών Διακοπών της ΓΣΕΕ




Ø ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ


o Ανακοίνωση σε Συλλόγους Μέλη για δήλωση συμμετοχών στην ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ της ΟΤΟΕ. Συγκρότηση Θεατρικού Τμήματος


Πολιτιστικά Μονοπάτια της ΟΤΟΕ ΦΘΙΝΌΠΩΡΟ 2013 (Οκτώβριος-Νοέμβριος). Επισκέψεις/ξεναγήσεις σε: Μουσείο Φρυσίρα, Επιγραφικό Μουσείο, Ρωμαική


o Αγορά/Βιβλιοθήκη Ανδριανού, Ίδρυμα Β.&Μ. Θεοχαράκη.








Ø ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ


o Πολιτιστικά Μονοπάτια της ΟΤΟΕ - ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΥΚΛΟΣ (Νοέμβριος 2013 – Απρίλιος 20140. Επισκέψεις/ξεναγήσεις σε: ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΡΑΥΡΩΝΑΣ, ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΙΕΡΟΣ ΒΡΑΧΟΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ & ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, ΑΙΓΙΝΑ: ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ– ΑΡΧ. ΧΩΡΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ – ΑΡΧ. ΧΩΡΟΣ ΝΑΟΥ ΑΦΑΙΑΣ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ – ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΣ.




Ø ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ


o Έκδοση και διανομή Θεατρικού Καταλόγου της ΟΤΟΕ για το 2013-2014 (εκπτωτικά κουπόνια – Κατάλογος)


Ø 23/4 έναρξη παραστάσεων Θεατρικού Τμήματος της ΟΤΟΕ, με τα έργα «Πίστη, Αγάπη, Ελπίδα» του Έντεν φον Χόρβατ και «Εβραία» του Μπ. Μπρέχτ, στο θέατρο ΠΡΟΣΚΛΗΝΙΟ. Λήξη παραστάσεων 13/5. Προηγήθηκε χορηγία του Ταχυδρ. Ταμ/ρίου. Εκτύπωση Αφίσας και flyers.


Ø 29/4 εκδήλωση στο χώρο του Θεάτρου, παρακολούθηση παράστασης και προσφορά ποτού σε επίσημους προσκεκλημένους (Ομοσπονδίες, Διοίκηση ΤΑΧ.ΤΑΜ.,Ιδρύματα κλπ)







2014


 


Ø ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ


o «ΕΝΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ» Παρουσίαση βιβλίων του Γεώργιου Μάνου «ΧΡΟΝΟΙ ΔΙΣΕΚΤΟΙ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ» & «ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΗΤΑΝΕ ΑΛΛΙΩΣ».στον Πολυχώρο «POLIS ART CAFÉ (27/1)




Ø ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ


«ΕΝΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ» Παρουσίαση βιβλίου της


o Φραντζέσκα Κολυβά «ΚΟΥΦΈΤΑ ΜΕ ΠΙΚΡΑΜΥΓΔΑΛΟ» .στον Πολυχώρο «POLIS ART CAFÉ (25/2)


o Εορτασμός Ημέρας Ξεναγού -Κυνήγι Θησαυρού – Κυριακή 23 Φεβρουαρίου. Κοινοποίηση στους Συλλόγους ανακοίνωσης – δελτίου τύπου του Σωματείου Ξεναγών




Ø ΜΑΡΤΙΟΣ


o Ανακοίνωση Πολιτιστικά Μονοπάτια ΟΤΟΕ ΑΝΟΙΞΗ 2014 (Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος). Επίσκεψη/ξενάγηση σε: ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Γ.Ν. ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ – ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (Βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο) ΙΔΡΥΜΑ Β. & Μ. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΥΚΗΝΩΝ – ΑΡΧ. ΧΩΡΟΣ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ


o «ΕΝΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ» Παρουσίαση Ποιητικής Συλλογής Γιάννη Ρίτσου «ΥΠΕΡΩΟΝ», στην αίθουσα της ΟΤΟΕ (28/3)




Ø ΑΠΡΙΛΙΟΣ


o «ΕΝΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ» Παρουσίαση βιβλίου της Ελένης Τσαμαδού «ΥΣΓΕΡΟΓΡΑΦΟ ΖΩΗΣ» .στον Πολυχώρο «POLIS ART CAFÉ (29/4)


o Πρόγραμμα Διακοπών της ΓΣΕΕ για Πάσχα και Καλοκαίρι 2014




Ø ΜΑΙΟΣ


o 2/5 έναρξη παραστάσεων Θεατρικού Τμήματος της ΟΤΟΕ, με το έργο « Ευαίσθητη ισορροπία» του Έντουαρντ Άλμπι» στο Θέατρο «Προσκήνιο». Λήξη παραστάσεων 22/5. έκδοση αφίσας.


o Ανακοίνωση Πολιτιστικά Μονοπάτια ΟΤΟΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 (28-29/6). Επίσκεψη/ξενάγηση σε: Αρχαία Μεσσήνη / Νεμέα. (6/5)


o ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΜΑΪΟΥ : ΝΥΧΤΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ. Ενημέρωση Συλλόγων / αποστολή υλικού για σχετικές εκδηλώσεις στο ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ της ΕΘΝΙΚΗΣ Τράπεζας και στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ




Ø ΙΟΥΝΙΟΣ


Αγορά και διανομή στους Συλλόγους από την ΟΤΟΕ προσκλήσεων, για τη γιορτή Πολιτισμού


o και Αθλητισμού, που διοργάνωσαν από κοινού το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και UNESCO P. – STAR FC.




Ø ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ


o Πρόσκληση σε Συλλόγους Μέλη για τη συμμετοχή στο Θεατρικό Τμήμα ΟΤΟΕ 24/9




Ø ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ


Ø Ανακοίνωση Πολιτιστικά Μονοπάτια ΟΤΟΕ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 – ΜΑΡΤΙΟΣ 2015. (6/10) Επίσκεψη/ξενάγηση σε: ΜΟΝΗ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΝΙΚΟΥ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ – ΓΚΙΚΑ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΕΛΦΟΙ : ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΝΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΒΕΡΓΙΝΑ – ΔΙΟΝ ΝΑΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ – ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ- ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ




Ø ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ


«ΕΝΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ» Παρουσίαση βιβλίων Οι


o κληρονόμοι του Μίδα», και «Ύσσωπος», του Γεώργιου Κιουρτίδη στον Πολυχώρο « POLIS ART CAFÉ (3/11)


o «ΕΝΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ» Παρουσίαση βιβλίου «ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ- Η χαμένη γενιά Ελλάδα – Ευρώπη» » του Κώστα Βεργόπουλου στον Πολυχώρο « POLIS ART CAFÉ (18/11)




Ø ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ


o Παρουσίαση παραμυθιού για παιδιά, της Ναντίνας Κυριαζή «Τα πρέπει και τα Θέλω στου Σκιάχτρου το καπέλο» στον Πολυχώρο «POLIS ART CAFÉ (14/12)





2015




Ø ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ


o Μαζική αγορά καρτών απεριορίστων διαδρομών ΟΑΣΑ 2013


o Έκδοση και διανομή Θεατρικού Καταλόγου της ΟΤΟΕ για το 2015 (εκπτωτικά κουπόνια – Κατάλογος)




Ø ΜΑΙΟΣ


o 2/5 Ανακοίνωση για την έναρξη παραστάσεων Θεατρικού Τμήματος της ΟΤΟΕ, με το έργο «Το ημερολόγιο ενός απατεώνα» του Αλ. Οστρόφσκι στο Θέατρο «Προσκήνιο». Λήξη παραστάσεων 28/6. Έκδοση αφίσας.


o Κοινωνικό πρόγραμμα «Συνδρομή Αλληλεγγύης». Συνεργασία με το μηνιαίο περιοδικό «ΣΧΕΔΙΑ» των αστέγων.


o Ενημέρωση Συλλόγων για την συναυλία που διοργάνωσε το περιοδικό ΣΧΕΔΙΑ στις 27 Μαΐου στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ. Αγορά συνδρομών στο Περιοδικό από την ΟΤΟΕ.




Ø ΙΟΥΝΙΟΣ


o 13/6 έναρξη παραστάσεων Θεατρικού Τμήματος της ΟΤΟΕ, με το έργο «« Το Ημερολόγιο ενός απατεώνα» » του του Αλ. Οστρόφσκι στο Θέατρο «Προσκήνιο». Λήξη παραστάσεων 28/6. έκδοση προγράμματος, εκτύπωση πρόσκλησης.




Ø ΙΟΥΛΙΟΣ


o Ξενάγηση στο ΜΕΓΑΡΟ ΕΫΝΑΡΔΟΥ (1/7) στην έκθεση έργων του ζωγράφου ΝΙΚΟΥ ΔΡΑΓΟΥΜΗ.


Ø ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ


o 7/10 Πρόταση Σεμιναρίων ΣΤΟΑ ΒΙΒΛΙΟΥ. Ανακοίνωση για το πρόγραμμα της Φιλεκπαιδευτικής εταιρείας.


o 20/10 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ Νοέμβριος 15 – Απρίλιος 16. Ανακοίνωση προγράμματος επισκέψεων – ξεναγήσεων για το επόμενο εξάμηνο.