header image

Συνεισφορά των τραπεζοϋπαλλήλων στον αγώνα και την αντίσταση 1941 - 1944

25/10/2016


Η Ομοσπονδία διοργάνωσε εκδήλωση ιστορικής μνήμης και τιμής στους συναδέλφους, που έδωσαν τη ζωή τους στη Γερμανο-Ιταλική κατοχή 1941 – 1944, την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016 στο Αμφιθέατρο Μεγάρου Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας.


Με σεβασμό και συναισθηματική φόρτιση οι συνάδελφοι, που γέμισαν ασφυκτικά το Αμφιθέατρο, παρακολούθησαν την ιστορική καταγραφή για τα όσα συνέβησαν κάτω από την μπότα του σιδηρόφρακτου άξονα και των συνεργατών του.


Χαιρετισμός Προέδρου ΟΤΟΕ Σταύρου Κούκου: https://youtu.be/T-IXHtnWsaI


Ο πυκνός ιστορικός χρόνος από το εμβληματικό «ΟΧΙ» του Ελληνικού λαού μέχρι την τελική αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων στις 12 Οκτωβρίου του ’44, αποδόθηκε άριστα από τους ομιλητές.


O κ. Μενέλαος Χαραλαμπίδης παρουσίασε την πρωτόγνωρη κοινωνική, οικονομική και ηθική κρίση που προκλήθηκε από τη ναζιστική Κατοχή και τους τρόπους με τους οποίους η αντιστασιακή δράση κατάφερε ν’ ανατρέψει την εικόνα διάλυσης, που παρουσίαζε η ελληνική κοινωνία τα πρώτα δύο χρόνια της Κατοχής, οδηγώντας στη σταδιακή ανασυγκρότησή της, υπό τον τίτλο: «Μόνοι απέναντι στους Ναζί. Η Αντίσταση ως παράγοντας ανασυγκρότησης της κοινωνίας στην κατοχική Αθήνα».


Πατήστε να δείτε την ομιλία: https://youtu.be/tWc8PYUV4Yc


Ο κ. Βασίλης Μανουσάκης με θέμα του «Κατεχόμενη Ελλάδα, Οικονομία και Τράπεζες», περιέγραψε με σαφή τρόπο και λόγο τον εκτροχιασμό και πιο συγκεκριμένα μίλησε για την εκμετάλλευση και τις αρπαγές στη χώρα, στην προσπάθεια προσανατολισμού της όποιας οικονομίας της κατοχής, σύμφωνα με τα ναζιστικά σχέδια της «Νέας Ευρώπης» και τα «επενδυτικά σχέδια» που επεφύλασσαν. Πως εμπλέκεται το τραπεζικό σύστημα της εποχής, το γερμανικό ενδιαφέρον για την Εθνική Τράπεζα, την τράπεζα Αθηνών και την ίδρυση ελληνογερμανικής οικονομικής εταιρίας.


Πατήστε να δείτε την ομιλία: https://youtu.be/j-WmK6QFBqY


Ο κ. Ζήσιμος Συνοδινός, αναφερόμενος στην ουσία του γενικού τίτλου της εκδήλωσης, μίλησε για την ιστορία των συλλόγων και των συνδικάτων, όπως αυτά υπήρχαν στο τέλος της δεκαετίας του 1930, πώς έδρασε το τραπεζοϋπαλληλικό κίνημα και πως οι ψυχωμένοι και φωτισμένοι συνάδελφοι και συναδέλφισσες έβγαιναν σε ένα μεγαλειώδη αγώνα για την επιβίωση και την καθημερινή διαβίωση με όλα τα σημαντικά που συνέβαιναν κατά τη διάρκεια των 1270 ημερών ξένης κατοχής.


Πατήστε να δείτε την ομιλία: https://youtu.be/7FsMXZMq5Dg


Έγινε αναφορά στην κατάσταση των τραπεζικών υπαλλήλων την περίοδο της Κατοχής και στο πως σιγά-σιγά ισχυροποιήθηκε το αντιστασιακό κίνημα.


Με παρέμβασή της η πρώην συναδέλφισσα της Τράπεζας Ελλάδος, Ιωάννα Τόμπρου, ανέγνωσε απόσπασμα από το βιβλίο της « Η ευγενής απάτη», που αναφέρεται με μυθιστορηματικό τρόπο στα γεγονότα της Τράπεζας Ελλάδος τον Οκτώβρη του ’43.



Η ΟΤΟΕ με τη διοργάνωση, τις εισηγήσεις των ομιλητών και του υλικού που χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες της Ημερίδας μνήμης και τιμής σ’ όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους (ανάμεσα σ’ αυτούς και τους εκατόν πενήντα συναδέλφους, που μέχρι σήμερα γνωρίζουμε),διατήρησε ανοικτό το παράθυρο της μνήμης για τις σημερινές και επόμενες γενιές των συναδέλφων.


Η σωστή ανάγνωση της Ιστορίας μιλά απευθείας στην ατομική και τη συλλογική συνείδηση. Οδηγεί στον πυρήνα εθνικών και πανανθρώπινων καθηκόντων για καταδίκη και συνεχή μάχη κατά του φασιστικού εφιάλτη, απ’ όπου κι αν προέρχεται.


Αυτό το διαχρονικό καθήκον για το Δίκαιο, την κοινωνική πρόοδο, τις Δημοκρατικές αρχές, πρέπει να μας εμπνέει για όλες τις δύσκολες στιγμές της χώρας μας.


Ο.Τ.Ο.Ε.

Φωτογραφικό Υλικό