header image

forfree.gr: Online οδηγός για τα τζάμπα της πόλης

25/02/2009

To forfree.gr Online οδηγός για τα τζάμπα της πόλης
(www.forfree.gr και www.4free.gr)



1. Ch. Rothmann, "Looking back...looking forward"

Την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου στις 8μμ εγκαινιάζεται στον Χώρο Τέχνης Pro-art (Καλλιδρομίου 30, Τηλ. 210-3847967, www.proart.gr) η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Γερμανού καλλιτέχνη Christian Rothmann με τίτλο "Looking back...looking forward".

Η έκθεση παρουσιάζει ζωγραφικά έργα του γνωστού Βερολινέζου καλλιτέχνη με λάδι σε καμβά, ακουερέλλες και μικτή τεχνική, που σηματοδοτούν την μέχρι τώρα παγκόσμια πορεία του στον χώρο της τέχνης.


Η εξπρεσσιονιστική δουλειά του Rothmann χαρακτηρίζεται από ελεύθερες, ανορθόδοξες φόρμες με πλούσια χρωματικότητα, στοιχεία που προκαλούν φωτεινές «εκρήξεις» ενέργειας και αποτελεί δείγμα άσκησης της ζωγραφικής πέρα από κάθε θεωρητική θέση.


Ο Wim Wenders χαρακτηρίζει τον Rothmann «εξερευνητή άγνωστων χρωματικών αλφαβήτων» και συνεχίζει «...ζωγραφίζει άτλαντες νέων συμβόλων, σχηματίζει χάρτες ανεξερεύνητων περιοχών γεμάτων αινιγματικές φόρμες...εφευρίσκει παιχνίδια με άγνωστους κανόνες που όμως γίνονται αμέσως κατανοητοί. `Κλείνει` φόρμες και χρώματα πάνω σε χαρτί και καμβά. Είναι ένας ερευνητής της γλώσσας της ζωγραφικής».


Ο ιστορικός της τέχνης Christoph Tannert γράφει: «Ο Christian Rothmann είναι ένας ζωγράφος γεμάτος πάθος που με το πινέλο τραγουδάει, συγκινεί και απολαμβάνει. Η ζωγραφική του είναι τόσο αισθησιακή που καμιά φορά δημιουργεί στον θεατή την επιθυμία να παραδοθεί σε αυτόν τον στρόβιλο της φαντασίας και του διάχυτου συναισθήματος».

Από 20/2 μέχρι 28/3

Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ. 5 - 9μ.μ. Σάβ. 12 - 4μ.μ.
Χώρος Τέχνης Pro-art/ Μιρέλλα Λεγάκη, Καλλιδρομίου 30 | Αθήνα, 2103847967,
www.proart.gr


2. Αρχιτεκτονικά ντοκιμαντέρ "Architectures"


Tον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη, στο κτήριο της οδού Πειραιώς, μια σειρά αρχιτεκτονικών ντοκιμαντέρ αφιερωμένων στις δημιουργίες των σημαντικότερων αρχιτεκτόνων της εποχής μας.
Η σειρά αυτή με γενικό τίτλο "ARCHITECTURES" ξεκίνησε το 1995 από την Γαλλική εταιρεία παραγωγής ντοκιμαντέρ "Films d’Ici", η οποία έχει στο ενεργητικό της πάνω από 500 ταινίες. Μέχρι σήμερα στην σειρά έχουν γυριστεί 55 τίτλοι. Διευθυντές παραγωγής είναι ο Richard Copans και ο Stan Neumann. Συμπαραγωγός και υπεύθυνος προώθησης το τηλεοπτικό κανάλι ARTE. Συμπαραγωγός από το 2008 είναι και η Cité de l’ Architecture et du Patrimoine.
Η σειρά θα προβάλλεται από Σάββατο 21 Μαρτίου και κάθε Σαββατοκύριακο, στις 19.00 στο της ΕΡΤ Ψηφιακής. Çκανάλι σινέ
Η κάθε ταινία παρουσιάζει ένα συγκεκριμένο κτήριο, εξετάζοντας αναλυτικά την μορφή του, την εξωτερική του όψη, την εσωτερική του δομή, τις μορφολογικές του λεπτομέρειες και την υφή των υλικών του, την εναλλαγή του φωτός και της σκιάς, καθώς και τη σχέση του κτηρίου με το ευρύτερο περιβάλλον του. Ανακαλύπτεται από το υπόγειο μέχρι τον τελευταίο του όροφο μέσα από την παράθεση τόσο των κατασκευαστικών όσο και των αισθητικών του στοιχείων. Το κτίριο έρχεται κοντά στον θεατή, γίνεται πλέον προσιτό.
Παράλληλα με την διερεύνηση του τρόπου ανάθεσης της μελέτης και του έργου από τους ιδιοκτήτες του ακινήτου, των εκάστοτε συνθηκών αλλά και των νομοθετικών ρυθμίσεων και πλαισίων που καθόρισαν τις τελικές επιλογές του αρχιτέκτονα, πλέκεται βήμα – βήμα η ιστορία του.
Κάθε κτίριο και ένα σενάριο.
Κάθε σενάριο ακολουθεί το ίδιο αναγνωρίσιμο νήμα αφήνοντας πάντοτε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο κτίριο. Ο αρχιτέκτονας αποκαλύπτεται στην πορεία.
Η συγκεκριμένη αναλυτική δομή, η κατασκευή ερασιτεχνικών προπλασμάτων εργασίας που προβάλλονται τρισδιάστατα, ο γρήγορος ρυθμός -26 λεπτά η κάθε μια- είναι βασικά στοιχεία των ταινιών που μας παρέχουν, στο σύνολο τους, ένα υπέροχο "μάθημα" αρχιτεκτονικής.
Το ευρηματικό τους γύρισμα, ο βασικός και επαναλαμβανόμενος τρόπος σύνθεσης τους, η επιλογή των θεμάτων αλλά κυρίως η υψηλή ποιοτική τους στάθμη λειτουργούν ως καταλύτης εξασφαλίζοντας την αντοχή τους στο χρόνο.
Η έναρξη των προβολών θα πραγματοποιηθεί στις 9 Φεβρουαρίου 2009 με διάλεξη του κ. Richard Copans, δημιουργού της σειράς, και την προβολή δύο ταινιών. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Η διοργάνωση των προβολών ξεκίνησε από μια πρόταση της κ. ¶ννας Σκιαδά, η οποία ανέλαβε και την γενική επιμέλεια καθώς και τον συντονισμό των εκδηλώσεων αυτών.
Συνδιοργανωτές είναι το Μουσείο Μπενάκη, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και η Βουλή των Ελλήνων ενώ η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής. Με την υποστήριξη του ARTE και της ΕΡΤψηφιακής.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

9/3, 8 μ.μ.

La Maison de Verre Pierre Chareau

Le Bauhaus de Dessau Walter Gropius

Le Musée Juif de Berlin Daniel Libeskind


16/3, 8 μ.μ.

La Casa Mila Antonio Gaudi

L' Ecole d' Architecture, Porto Alvaro Siza

Le Musée Guggenheim de Bilbao Frank O' Gehry


23/3, 8 μ.μ.

Les Gymnases Olympiques de Yoyogi Kenzo Tange

La Médiatheque de Sendai Toyo Ito

Les Thermes, Vals Peter Zumthor


Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Βουλή των Ελλήνων
Χορηγοί Επικοινωνίας: Lifo
Με την υποστήριξη ARTE & ΕΡΤψηφιακή
Τελεί υπό Αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής
9/3, 16/3, 23/3 στις 8 μ.μ.
Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο Οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου, 2103453111


3. Ulrich Ruckriem & Alan Charlton

Ο Ulrich Ruckriem ζει και εργάζεται στη Γερμανία . Εργάστηκε ως λιθοξόος στον καθεδρικό ναό της Κολωνίας. Βρίσκεται σε μία συνεχή κίνηση, στο λατομείο, στο δρόμο, στα μουσεία, στις πόλεις, στην εξοχή και όπου φτάνουν οι πέτρες. Το έργο του είναι χαραγμένο στην πέτρα.
"Μεγάλωσα με την πέτρα, λέει ο ίδιος, και την αγαπώ όλο και περισσότερο. Η πέτρα είναι αρκετή για' μένα".

O Alan Charlton, ζει και εργάζεται στην Αγγλία. Στα μεγάλα τελάρα του Charlton, τοποθετημένα σαν καθρέπτες με μόνη αντανάκλαση την απουσία, ο θεατής αισθάνεται σταδιακά να του αποκαλύπτεται μια αργή λογική. Όλο το έργο του Charlton είναι αφιερωμένο στη μονοχρωμία και σύμφωνα με τον ίδιο το γκρι είναι ο μοναδικός τόνος στον οποίο επιτρέπεται η αέναη αναζήτηση.

Και όπως ο ίδιος λέει: "Είμαι ένας καλλιτέχνης που κάνει έναν γκρι πίνακα".

Από 11/2 μέχρι 28/3

Ώρες λειτουργίας: Tρίτ. - Παρ. 10 π.μ. - 8 μ.μ., Σάβ. 12 - 4 μ.μ.

Γκαλερί Bernier Eliades, Επταχάλκου 11, Θησείο, Αθήνα, 2103413935 – 7


4. 30 χρόνια αρμενίζοντας με την τέχνη


Με μια αναδρομική έκθεση γεμάτη παιδικό ενθουσιασμό και χρώματα γιορτάζει τα 30 χρόνια ζωής του το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας. Η έκθεση η οποία φέρει τον τίτλο «30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΜΕΝΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ» πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου, έως και την Κυριακή 8 Μαρτίου 2009.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν σε ειδική πανηγυρική εκδήλωση την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009, και ώρα 19:00 παρουσία του Δημάρχου Χαλκιδέων κυρίου Αθανασίου Ζεμπίλη, ο οποίος και θα εγκαινιάσει την έκθεση.

Η έκθεση «30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΜΕΝΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ» αποτελείται από έργα των παιδιών που πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια από το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας και περιλαμβάνει πίνακες, κατασκευές, κεραμικά και πανό, γεμάτα χρώμα και φαντασία, με θέματα εμπνευσμένα από την πόλη τους, από την Ελλάδα αλλά και το Σύμπαν που μας περιβάλλει.

Τα έργα, μερικά από τα οποία έγιναν έως και 30 χρόνια πριν, αποτελούν ένα διαχρονικό λιθαράκι πολιτισμού και καταδεικνύουν τόσο την σημαντική πορεία που έχει διαγράψει το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας, όσο και το δημιουργικό έργο των παιδιών, κάποια από τα οποία αργότερα συνέχισαν την ζωή τους φοιτώντας σε καλλιτεχνικές ή σχετικές σχολές (π.χ. Αρχιτεκτονική). Η καλλιτεχνική παίδευση και ειδικά η καλλιέργεια των νέων ανθρώπων αποτελεί τον θεμέλιο λίθο του Εργαστηρίου Τέχνης Χαλκίδας, που πιστεύει στην αρμονική ανάπτυξη όλων των ικανοτήτων των παιδιών.

Το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας ιδρύθηκε το 1978 από τον τότε Δήμαρχο Χαλκιδέων κο Γιάννη Σπανό και τους Ζωγράφους Χαρίκλεια και Δημήτρη Μυταρά με στόχο την καλλιτεχνική και εικαστική ανάπτυξη της πόλης. Το πρώτο τμήμα λειτούργησε για ενήλικες το 1979, ενώ το 1981 λειτούργησαν πειραματικά 2 τμήματα για παιδιά. Σήμερα λειτουργούν 18 παιδικά τμήματα και 16 τμήματα ενηλίκων. Η επιτυχημένη πορεία του Εργαστηρίου διαφαίνεται από τα βραβεία που έχει αποσπάσει κατά καιρούς στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό (Σουηδία και Ιταλία). Αξίζει να αναφερθεί η βράβευση που έλαβε, τόσο από την Ακαδημία Αθηνών, όσο και από την Εταιρία Ευβοϊκων Σπουδών.


Από 19/2 μέχρι 8/3
Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 10.30 π.μ.-2.30 μ.μ. Σάβ., Κυρ. 10.30 π.μ.-8.30 μ.μ.
Ιδρυμα Ευγενίδου, Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο (είσοδος από Πεντέλης 11),2109469600