header image

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ NEWSLETTER

09/02/2009

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ NEWSLETTER Ιανουάριος 2009

Ελλάδα, χώρα που διαρκώς «υποδέχεται» τσίρκο με ζώα!

Στο δήμο Αμαρουσίου το τσίρκο MASSIMO συνεχίζει τις παραστάσεις του παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και φιλοζωικών οργανώσεων. Οι τυπικές άδειες από κρατικές υπηρεσίες που εξ αποστάσεως κοιτάζουν τα ζώα και τους χώρους, δεν αρκούν για να καθησυχάσουν τους πολίτες που γνωρίζουν πια τα βασανιστήρια και τις κακουχίες που έχουν υποστεί τα ζώα-ακροβάτες! Σημασία για όσους διαμαρτυρόμαστε δεν έχει μόνο ποιος ή πότε βασάνισε τα ζώα αλλά ότι αφαιρέθηκαν από τη φύση, κρατούνται σε κλουβιά και ακροβατούν προς τέρψη ανθρώπων που απαξιώνουν τα ζώα. Σε κίνδυνο τίθεται και η ασφάλεια των πολιτών καθώς για λόγους προσέλκυσης θεατών το τσίρκο βγάζει τα ζώα στους δρόμους του Αμαρουσίου.

Η Αννα Δρούζα γνωστή υπέρμαχος των τσίρκο με ζώα, χωρίς καμιά ευαισθησία και δημοσιογραφική αιδώ για την παρουσίαση έστω και της άλλης πλευράς, άλλη μια φορά διαφήμισε την επιχείρηση στην εκπομπή της. Η ΕΤ 3 βέβαια χρήζει περιβαλλοντικού τηλεοπτικού βραβείου καθώς έχει αγοράσει τα δικαιώματα προβολής εκπομπών τσίρκο και με ζώα για πολλά χρόνια. Τσίρκο με ζώα αναμένεται προσεχώς και πάλι στο Φάληρο! Το νομοθέτημα που έχει κατατεθεί από το Ταμείο Μέριμνας και Προστασίας Ζώων μένει προς ψήφιση παρά τις επερωτήσεις περιβαλλοντικά δραστήριων βουλευτών. Καλή χρονιά και το 2009 διαφαίνεται... και κυρίως φιλοζωική (!)

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Στο πάρτι του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στη Θεσσαλονίκη μικροί και μεγάλοι μπόρεσαν να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους και να κερδίσουν δύο Σαββατοκύριακα στο Νυμφαίο και δωρεάν ξεναγήσεις στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν την αρκούδα στο φυσικό της περιβάλλον ενώ οι μεγάλοι μπορούσαν να γράψουν σε ένα κομμάτι χαρτί το μήνυμα που θα έστελναν –αν μπορούσαν- στις αρκούδες της χώρας μας! Καταπράσινα δάση, χαρούμενες ελεύθερες αρκούδες, πολύχρωμα λουλούδια: οι ζωγραφιές των παιδιών ήταν γεμάτες φαντασία και χρώματα. Ομως και αυτές χωρίς χρώμα είχαν το ενδιαφέρον τους.

Περισσότερες ζωγραφιές και μηνύματα στο blog μας: www.arcturos.wordpress.com

Ζωγραφίστε κι εσείς τις αρκούδες στην παρουσίαση του βιβλίου Το Χρυσό Βουνό ! Στον ΙΑΝΟ Αθήνας (Σταδίου 24 ) το Σάββατο 14/2 στις 12 το μεσημέρι, εθελοντές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ θα παίξουν με τα παιδιά και θα χαρίσουν αναμνηστικά της οργάνωσης, ενώ ο συγγραφέας του Χρυσού Βουνού θα φτιάξει ένα ολοκαίνουριο παραμύθι με τους μικρούς του φίλους.

Mε αφορμή τον Ελαιώνα: Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις στηρίζουν το ρόλο του ΣτΕ

Πριν καν εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναστολή των εργασιών ανέγερσης νέου εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό, εκφράστηκαν σοβαρές πιέσεις από επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους, καθώς και από μερίδα δημοσιογράφων, οι οποίοι αμφισβητούσαν ουσιαστικά τόσο το δικαίωμα των πολιτών να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, και ειδικότερα στο ΣτΕ, όσο και το καθήκον του τελευταίου να εκδικάζει απερίσπαστο τις υποθέσεις, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές. [ Περισσότερα ]

Η ΑΡΚΟΥΔΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Ο Μίσα γεννήθηκε και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στον Ζωολογικό Κήπο του Βελιγραδίου. Ο πόλεμος που ξέσπασε στη Γιουγκοσλαβία, το 1999 δημιούργησε μια σειρά από έντονα προβλήματα στη λειτουργία του Ζωολογικού Κήπου -έλλειψη τροφών και κτηνιατρικού υλικού σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό ζώων. Οι βομβαρδισμοί μέσα στο Βελιγράδι και η ισχυρή όχληση τρομοκράτησαν τα ζώα και άρχισαν να παρατηρούνται αλλαγές στη συμπεριφορά τους. Μεγάλος ήταν και ο κίνδυνος να θανατωθούν τα ζώα σε περίπτωση βομβαρδισμού του ίδιου του Ζωολογικού Κήπου. Ετσι ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ αποφάσισε να «υιοθετήσει» τις τρεις πιο νεαρές αρκούδες του Ζωολογικού Κήπου (Μίσα, Βέσνα, Μπάρμπαρα) και να τις μεταφέρει στο Περιβαλλοντικό Κέντρο, από τις πρώτες κιόλας μέρες των βομβαρδισμών, στο πλαίσιο της Διαβαλκανικής Συνεργασίας για τη διατήρηση των μεγάλων σαρκοφάγων ζώων και των ορεινών διασυνοριακών περιοχών (Balkan Net).

Οταν έφτασε στον Κτηνιατρικό Σταθμό ο Μίσα ήταν τριών ετών. Δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, ήταν όμως φανερά ταλαιπωρημένος, πολύ αδύνατος και φοβισμένος. Τώρα ο Μίσα έχει μεταφερθεί στο Καταφύγιο της καφέ αρκούδας όπου συμβιώνει αρμονικά με τις άλλες αρκούδες. Είναι μια δυνατή, ενήλικη αρσενική αρκούδα. Είναι αρκετά μοναχικός, αυτόνομος και ιδιαίτερα ζωηρός. Δεν είναι βέβαια εξίσου γενναίος, αφού τρομάζει πολύ εύκολα, είναι όμως πολύ ικανός και δυναμικός.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Μίσα θεωρείται ένας από τους καλύτερους ‘τεχνίτες’ του καταφυγίου. Μόνος του, έχει αποπειραθεί να κατασκευάσει αρκετές φυσικές φωλιές, οι περισσότερες από τις οποίες είναι εξαιρετικά μεγάλες και επιτυχημένες. Κάθε χρονιά όμως ο Μίσα κατασκευάζει και μια καινούρια!


ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ΣΤΗ ZOOTECHNIA

Από τις 5 έως και τις 8 Φεβρουαρίου ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ θα πάρει μέρος στη Zootechnia 2009, στο χώρο της Helexpo Θεσσαλονίκης. Η παρουσίαση αφορά κυρίως τον ελληνικό ποιμενικό σκύλο και θα γίνει σε κοινό stand (περίπτερο 5, stand 47) με τον όμιλο Φίλων Ελληνικού Ποιμενικού. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι 10:00 - 19:00 όλες τις ημέρες, εκτός από την Κυριακή 8/2 που οι ώρες λειτουργίας είναι 9:30 - 20:00. Το πρωί της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί και έκθεση ελληνικών ποιμενικών σκύλων.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ επιδιώκει να φέρνει σε επαφή τα παιδιά με τον κόσμο της φύσης και της άγριας ζωής. Ετσι, πριν από λίγες ημέρες (15/1/2009) δεχτήκαμε με χαρά την πρόσκληση των δασκάλων από το 1ο Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (1ο ΕΕΕΕΚ), προκειμένου να ενημερώσουμε τα παιδιά του σχολείου για τις δράσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.

Στην αρχή συζητήσαμε, μέσα από την προβολή διαδραστικής ενημέρωσης, για ποιους λόγους πρέπει να προστατεύσουμε τα μεγάλα άγρια θηλαστικά όπως η αρκούδα και ο λύκος, με ποιους τρόπους προσπαθεί να το κάνει αυτό ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και γιατί η ορθή διαχείριση των δασών μας θα πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα όλων μας. Στη συνέχεια, η αίθουσα του Παπαφείου όπου έγινε η εκδήλωση, γέμισε με χαρά και δημιουργικότητα. Στην παρέα μας σύντομα προστέθηκαν και παιδιά που ζουν στο Παπάφειο.

Η παιδαγωγική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ με τη βοήθεια των δασκάλων του ειδικού σχολείου έκανε με τα παιδιά την «τεράστια αρκούδα» (επιδαπέδιο παζλ), τα «χαρούμενα αρκούδακια και στολίδια από πηλό», και τις «χρωματιστές μάσκες της αρκούδας και του λύκου». Τα παιδιά μας ευχαρίστησαν με ενθουσιασμό και ευγένεια και φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην ανανεώσουμε το ραντεβού μας και για άλλες «περιπλανήσεις» στην φύση και την άγρια ζωή.


Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και η «ΑΡΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»

Τι κάνει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ για την αρμονία της φύσης; Προστατεύει την αρκούδα, το λύκο και άλλα άγρια ζώα από τον αφανισμό για να διατηρήσει η φύση όλα τα μέλη της και βοηθάει τον άνθρωπο να συνυπάρχει αρμονικά με αυτά στις ορεινές περιοχές.

Τι κάνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για την αρμονία της φύσης; Διοργάνωσε (στις 25/1) ένα Κυριακάτικο Πρωινό με την πιανίστα κ. Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, και έβαλε με τρόπο μουσικό την αρμονία στη φύση μας, παρουσιάζοντας έργα για πιάνο που συνδέονται με τη φύση, τα δάση και τα μυστικά που κρύβει: τα πουλιά, τα έντομα, τα λουλούδια και τόσα άλλα.

Εκείνο το πρωινό, η κ. Μαρία Στυλιάδου, Υπεύθυνη Εθελοντών του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, μίλησε στα παιδιά για την άγρια ζωή και με τη συνεισφορά των εθελοντών του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ τα βοήθησε να μιμηθούν το λύκο! Μέσα από ένα βιωματικό παιχνίδι μίμησης με τα παιδιά η αίθουσα Φίλων του Μεγάρου γέμισε από εκατοντάδες ουρλιαχτά λύκου, τα οποία μειώνονταν σταδιακά, όπως συμβαίνει και με την παρουσία του λύκου στα ελληνικά δάση. Στην έξοδο περίμενε τα παιδιά πλούσιο ενημερωτικό υλικό για τη δράση του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Καλό χειμώνα (με τα χειμωνιάτικα ρούχα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, τα έσοδα απ’ τα οποία χρηματοδοτούν τις δράσεις μας).

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΗΝΑ