header image

forfree.gr : Online οδηγός για τα τζάμπα της πόλης

10/03/2009

Προβολές στο Γαλαξία

12/3 Men with guns

Σε κάποια χώρα της Λατινικής Αμερικής, ο σεβαστός καθηγητής - γιατρός Φουέντες ζει άνετα στην πόλη και νοιάζεται για τους πλούσιους και δυνατούς της. Κάμποσα χρόνια πριν προετοίμαζε τους μαθητές του στην Ιατρική σχολή για να γίνουν γιατροί και κατόπιν τους έστειλε να δουλέψουν στα χωριά. Αυτοί οι μαθητές αποτελούν περήφανο «κληροδότημα» γι’ αυτόν. Όταν όμως ανακαλύπτει πως ένας απ΄ τους μαθητές του διακινεί ναρκωτικά και κλεμμένα αντικείμενα σε μια άθλια συνοικία της πόλης, αποφασίζει να αναζητήσει και να μάθει για τύχη και των υπολοίπων...

19/3 Ματωμένη Κυριακή

Σε μια πορεία διαμαρτυρίας που οργανώθηκε από την Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Βόρειας Ιρλανδίας, για την κατάσταση που επικρατούσε στην Βόρεια Ιρλανδία σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην περιοχή Μπόγκσαϊντ, 26 άτομα πυροβολήθηκαν από τα μέλη του 1ου Τάγματος του Βρετανικού Συντάγματος Αλεξίπτωτων, το οποίο οδηγήθηκε από τον Συνταγματάρχη Ντέρεκ Ουίλφορντ και τον υποδιοικητή (αργότερα Στρατηγό) Μάικ Τζάκσον. 13 άνθρωποι, 6 εκ των οποίων ήταν ανήλικοι, πέθαναν αμέσως, ενώ άλλος ένας πέθανε ύστερα από 4½ μήνες υποκύπτοντας στα τραύματά του. Δύο άτομα τραυματίστηκαν από οχήματα του στρατού. Πολλοί μάρτυρες συμπεριλαμβανομένων και δημοσιογράφων, πιστοποιούν ότι όλοι όσοι πυροβολήθηκαν ήταν άοπλοι. Πέντε από εκείνους πυροβολήθηκαν στην πλάτη.Μάρτιος 2009, 9 μ.μ.Σινέ Γαλαξίας, Κεντρική Πλατεία Νέας Σμύρνης, eleftherosgalaxias.blogspot.com


 

Vladimir Velickovic

Η αίθουσα τέχνης «εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου» εγκαινιάζει την Πέμπτη 5 Μαρτίου, την έκθεση ζωγραφικής του Vladimir Velickovic, καλλιτέχνη διεθνούς φήμης και Ακαδημαϊκού της γαλλικής και της σέρβικης Ακαδημίας.

Ο καλλιτέχνης μέσα από μία σειρά σχεδίων, κολάζ και ζωγραφικών έργων πλάθει έναν κόσμο γεμάτο δίνη και θεατρικότητα, όπου το πυρακτωμένο κόκκινο σμίγει με το άσπρο του χαρτιού και το μαύρο του σχεδίου. Κάθε έργο του Velickovic φανερώνει την εμμονή του να ισορροπεί τη σταθερότητα της σύνθεσης με τη ρευστότητα της κινηματογραφικής δράσης, εξιστορώντας μέσα σε ένα έργο μία αυτοτελή τραγική και μαρτυρική ιστορία του σύγχρονου ανθρώπου.

Η Πέπη Ρηγοπούλου, Επίκουρος Καθηγήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών γράφει μεταξύ άλλων: «...Το προγραμματισμένο σώμα, το σώμα αυτό που είναι καταδικασμένο να κάνει αυτήν την κίνηση ανά τους αιώνες. Μαζεμένο, οχυρωμένο στον εαυτό του, μοιάζει ένας Νάρκισσος, που ακόμα και σ’ αυτήν την χωρίς επιστροφή πτώση, δεν παραιτείται από την ομορφιά του. Βορά στις πληγές του, την μεταφορά αυτή του ψυχικού του τραύματος στο σώμα του, το ανέγγιχτο αν και ευνουχισμένο σώμα, που δεν μπορεί να το βλέπει, αυτός ο ήρωας του βλέμματος, αυτός ο ήρωας του μη αγγίγματος, ο μη μου άπτου, δεν αφήνει το σώμα του να αποσυντεθεί, όσο υπάρχει θέλει να τον βλέπουν νέο, όλα τα δίνει αρκεί να μην φύγει εξόριστος από την μορφή, τα υπόλοιπα της, την πληγωμένη ομορφιά της...»

Ο Vladimir Velickovic γεννήθηκε το 1935 στο Βελιγράδι. Αποφοίτησε από τη σχολή Αρχιτεκτονικής του Βελιγραδίου. Το 1966 πήγε στο Παρίσι, όπου μένει και δουλεύει έκτοτε. Από το 1983 έως το 2000 δίδαξε στην Εθνική Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού. Το 2006 εκλέχθηκε μέλος της γαλλικής Ακαδημίας. Η δουλειά του βρίσκεται σε πολλές δημόσιες συλλογές ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων του Κέντρου Georges Pompidou, της Tate Gallery και του Μoma.

Από 5/3 μέχρι 28/3 Ώρες λειτουργίας: Τρ.– Παρ. 11 π.μ. - 3 μ.μ., 6-9 μ.μ, Σάβ. 11π.μ.- 3 μ.μ.
Έκφραση-γιαννα γραμματοπουλου, Βαλαωρίτου 9α,αθήνα, 2103607598, www.ekfrasi-art.gr, info@ekfrasi-art.gr


"Athens Video Art Festival Party" ATHENS VIDEO ART FESTIVAL 09 "YOU SENT, WE PARTY!"

Η Multitrab Productions έχοντας συγκεντρώσει όλες τις συμμετοχές των καλλιτεχνών για το Athens Video Art Festival 09, διοργανώνει στις 12 Μαρτίου στο Κ44 Bar (Κωνσταντινουπόλεως 44, Γκάζι),μια βραδιά για να γιορτάσουμε όλοι μαζί το τέλος του καλέσματος συμμετοχής.

"YOU SENT, WE PARTY!" Μια βραδιά με τους Non Stop Hits, video projections, και πολύ κέφι.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, όχι όμως και το ποτό. 12/3, 9.30 μ.μ. Κ44 Bar, Κων/πόλεως 44, Γκάζι

Θεατές

ΜΑΡΙΟΣ ΠΟΝΤΙΚΑΣ
"εγώ είμαι καλύτερα από σένα και σύ καλύτερα από κάποιον άλλο και πάει λέγοντας".

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Ε.Ρ.Ε.Τ.Α. ΕΊΜΑΣΤΕ ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ

Μέσα στην ηλιθιότητά μας καμαρώνουμε μοιραίοι και μοναδικοί

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΝΑΤΑΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΣΚΗΝΙΚΑ:ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΕΛΛΗΓΙΑΝΝΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΨΙΑΧΟΣ

άνθρωποι χωρίς ελπίδα για μια καλύτερη ζωή αγωνίζονται να τερματίσουν τη διαδρομή τους με όση αξιοπρέπεια τους έχει απομείνει θλιβερό παρελθόν και ανύπαρκτο μέλλον εζησαν τη ζωή τους ως θεατές χωρίς καμία συμμετοχή στα δρώμενα και τις εξελίξεις και τώρα στο τέλος άλλοι άνθρωποι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας παρακολουθούν ως θεατές πάντα τις τελευταίες ώρες τους αμέτοχοι και αδιάφοροι σα «να βρίσκονται στο θέατρο ή στο σινεμά» σα «να διαβάζουν τα εγκλήματα στις εφημερίδες» θεατές στο θέατρο του παραλόγου

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: ΣΟΦΙΑ ΣΠΗΛΙΟΥ,ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΠΙΤΣΩΚΟΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΝΤΑΛΑ, ΘΩΜΑΣ ΖΑΚΑΛΚΑΣ

Το να ζείς μια ζωή που δε θέλεις είναι απλό κοινότυπο και συνηθισμένο. Το να βλέπεις τη ζωή των άλλων και να λές για τον εαυτό σου «όλα καλά υπάρχουν και χειρότερα» είναι σήμερα τρόπος ζωής, τρόπος να σκέφτεσαι.

Από 10/3 μέχρι 15/3, 9.15 μ.μ.

Φιλοπρόοδος Όμιλος Υμηττού, Ανδρέα Λεντάκη-Αμισσού-Σμύρνης 17237, Υμηττός, 2107625856 & 2107629344, 2107629344, www.filoproodos.blogspot.com, foy@otenet.gr


 

Λογοτεχνικές Συναντήσεις του Dasein

Συνήθως τις Κυριακές το βράδυ, κατά τις 7.30, αλλά συχνά και άλλες μέρες της εβδομάδας, μερικοί από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες, αλλά και ανήσυχοι νέοι ποιητές και πεζογράφοι, ανταλλάσουν δημιουργικές ιδέες και διαβάζουν λογοτεχνία στο πατάρι του dasein.

Ακόμα, το Dasein θα φιλοξενεί λογοτεχνικές συναντήσεις της ομάδας ΜΕΛΟΜΑ, των ηλεκτρονικών περιοδικών http://www.e-poema.eu/ και http://www.poeticanet.gr/, καθώς και άλλων «δραστήριων» ομάδων και εκδοτών.

Tην οργανωτική επιμέλεια των Σύγχρονων Αναγνώσεων Ποίησης έχει ο Γιώργος Χαντζής gchantzis@yahoo.com

11/03 Έναρξη Κύκλου Συζητήσεων με θέμα: Πόλις και Πόλεις. Ο άνθρωπος ως πολιτικό ζώο και η αναζήτηση της ουτοπίας.
Moysiki

18/03, 7.30 μ.μ.

Aναρχική Ουτοπία, Η υπόθεση Casas Viejas.
Εισηγητής: Γιώργος Πολίτης, Λέκτωρ Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Η είσοδος στο χώρο και στις εκδηλώσεις του Dasein είναι ελεύθερη. Αντίτιμο,όχι υποχρεωτικό, υπάρχει στην περίπτωση που καταναλώσετε ποτό/ καφέ κτλ.

Μάρτιος 2009 Dasein, Σολωμού 12, Πλατεία Εξαρχείων, 2103841857, www.dasein.gr


Γέφυρες Επιστήμης και Τέχνης / Συζήτηση στον νέο κύκλο εκδηλώσεων του ΕΙΕ, με τους 'Αν. Ταμπάκη, Ν. Μοσχονά και Γ. Πεφάνη. Μάρτιος 2009

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα


Ένας "άλλος" κόσμος στο Νέο Κόσμο

Στην αρχή βλέπεις αυτό το "μοντέρνο" συρματόπλεγμα, στη συμβολή της Καλλιρρόης με τη Συγγρού και από πίσω να ξεπροβάλει η πρώτη εργατική πολυκατοικία, στο χρώμα της ώχρας. Μπροστά της έχει μία μικρή λιμνούλα - πισίνα (άδεια, εννοείται...) και πιο πίσω μερικά δέντρα.

Όπως κατεβάινεις τη Συγγρού, σταματάς στην 1η στάση μετά το Φιξ (στάση Γέφυρα) και περνάς την υπόγεια διάβαση. Και περνάς σε έναν άλλο κόσμο. Στο Νέο Κόσμο.

Τα αυτοκίνητα και ο θόρυβός τους είναι πλέον μακριά, οι όψεις των ανθρώπων αλλάζουν, στα πεζοδρόμια δεν ακούς ελληνικά και από τη μύτη σε πιάνουν αυτές οι πικάντικες ανατολίτικες μυρωδιές. Και το μόνο που σου υπενθυμίζει ότι δυστυχώς δεν είσαι και τόσο μακριά από τον "πολιτισμό", είναι τα μεγαθήρια της Τράπεζας Πειραιώς και του Intercontinental που "δεσπόζουν" αναγκαστικά στο βάθος και τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα των σύγχρονων γραφιάδων που θα εξαφανιστούν μετά το 8ωρο, 9ωρο, 10ωρο για να "καταπατήσουν" άλλες συνοικίες.

Εδώ οι δρόμοι έχουν ξένα ονόματα και ξένους κατοίκους. Διαβολεμένη σύμπτωση. Ντιμόν, Ντεκάρτ, Στρογγονώφ, Φρ. Σμιθ, Φίνλεϊ, Μάουερ, Ντελακρούα, Χέλντραϊχ, Έσελινγκ, Χόουπμαν, Τούρμερ, Στιούαρτ. Και από την άλλη, Ομάρ, Αχμέτ, Αϊσα...

Ξεκινώ από τους δρόμους παράλληλα της Συγγρού. Στρογγονώφ, Ντιμόν, Ντεκάρτ. Σείρές εργατικών πολυκατοκιών. Οι παλιές απέναντι στις νέες. Κάποιες έχουν μπει στο πρόγραμμα "πρόσοψης - καμουφλάζ" του Δήμου Αθηναίων και φαντάζουν πιο καλοδιατηρημένες. Πολύχρωμα μπαλκόνια - όχι τόσο από τα λουλούδια, αλλά από τις απλωμένες μπουγάδες - και δορυφορικές κεραίες. Ορθάνοιχτες είσοδοι πολυκατοικιών (εδώ η είσοδος επιτρέπεται σε όλους) και παρκάρισμένα ποδήλατα στις σκάλες. Και ανάμεσα στα μπλόκια των πολυκατοικιών, πρασιές με πεύκα και εσπεριδοειδή. Πρασιές που δεν βάζει ο νους σου, και ας είναι αφημένες στο έλεος του - όποιου - Θεού. Εδώ ευτυχώς δεν έχει φτάσει το μακρύ χέρι κανενός Δήμαρχου...

Οι μετανάστες βολτάρουν στις γειτονιές τους. Οι Έλληνες λαχανιάζουν στους μεγάλους δρόμους. Οι μετανάστες βγαίνουν και μιλούν στο γείτονα στο απέναντι μπαλκόνι. Οι Έλληνες κλειδαμπαρώνονται στα πολυτελή διαμερίσματα - κλουβιά τους. Τα παιδιά των μεταναστών βγαίνουν και παίζουν στα παρατημένα παρκάκια. Τα παιδιά των Ελλήνων γραπώνονται σαν αγρίμια από τα ενισχυμένα κάγκελα του μπαλκονιού τους.

Περιπλανηθείτε λίγο, χωρίς χάρτη, στα δαιδαλώδη συγκροτήματα και μετά διασχίστε κάθετα τη Λαγουμιτζή για να περάσετε στο δεύτερο συγκρότημα εργατικών πολυκατοικιών που βρίσκεται πίσω από την εκκλησία του Αγίου Σώστη. Από τη Λαγουμιτζή, στρίψτε αριστερά στην Ευρυδάμαντος και μετά πάλι αριστερά στην οδό Δίπλα. Θα πέσετε πάνω στον Πολυχώρο του Νέου Κόσμου, όπου διοργανώνονται μερικές από τις καλύτερες forfree εκδηλώσεις της πόλης. Λίγο πιο πίσω, θα δείτε να απλώνεται πίσω σας ακόμα ένα μεγάλο οικιστικό συγκρότημα εργατικών πολυκατοικιών, παρόμοιο με το προηγούμενο. Μικρά μαγειρεία, πολύχρωμα γκράφιτι στους τοίχους, ηλικιωμένοι που κάνουν την απογευματινή τους βόλτα και "συμμορίες" μικρών ποδηλατιστών.

Όταν πέφτει το σκοτάδι, οι γειτονιές αυτές παίρνουν άλλη όψη. Ίσως φαίνονται περισσότερο "ύποπτες" αλλά μπορεί και να μην είναι. Τις κατοικούν οι ίδιοι άνθρωποι.

Μπείτε στον κόσμο τους, διακριτικά και καλοπροαίρετα. Κάντε τον κόσμο τους, κόσμο σας, κόσμο μας.Νέος Κόσμος & Αγ. Σώστης