header image

forfree.gr : Online οδηγός για τα τζάμπα της πόλης

19/03/2009

"Boarding Gate"


Boarding gate: Πύλη επιβίβασης, σημείο αναφοράς και σίγουρα πλατφόρμα απογείωσης. Η ομαδική αυτή έκθεση επιχειρεί ακριβώς αυτό: να μας μεταφέρει στη σφαίρα της τρέχουσας διεθνούς δημιουργικής δράσης, ανακαλύπτοντας το εικαστικό τώρα και υπογραμμίζοντας νέες τάσεις της παγκόσμιας εικαστικής πραγματικότητας όπως διαμορφώνονται, συμβαίνουν και καταγράφονται αυτή τη στιγμή.
Η έκθεση παρουσιάζει ΝΕΕΣ δουλειές. Καινούργιες προτάσεις από καλλιτέχνες που δεν έχουν υπέρ-εκτεθεί, που μόλις ξεκινούν την πορεία τους (σε κάποιες περιπτώσεις κυριολεκτικά) ή που σπάνια παρουσιάζουν δουλειά στην Ελλάδα. Το roster της έκθεσης συγκεντρώθηκε από 4 χώρες (Ελλάδα, Αγγλία, Γερμανία, και Αμερική).
Δουλειές που αντλούν και απορρέουν από το τώρα – από τον τρόπο που οι καλλιτέχνες αντιλαμβάνονται και επηρεάζονται από τη νέα πραγματικότητα που βιώνουν στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, μέσα από τις καινοτομίες και τις δυνατότητες που τους προσφέρουν τα κοινωνικά και τεχνολογικά δίκτυα και η ζωή σε ένα κόσμο χωρίς σύνορα. Απαλλαγμένοι από τις παραδοσιακές νόρμες, οι καλλιτέχνες ανακαλύπτουν τον πλανήτη με καινούργιους τρόπους και μεταφράζουν τα ερεθίσματα σε έργο, αντιδρώντας στην τυποποίηση των πραγμάτων.
Εκφράζοντας μία νέα τάση που μόλις έκανε την εμφάνιση της σε παγκόσμια κλίμακα και ορίζεται σαν Εναλλακτικό Μοντέρνο, η έκθεση γιορτάζει τη φρέσκια ενέργεια και χρησιμοποιεί τη γλώσσα της οικουμενικής κουλτούρας του σήμερα.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Esek_one, Sarah Ettlinger, Τάσος Θώμου, Κωνσταντίνα Καπανίδου, Αλέξανδρος Μαυρογιάννης, Τεό Μιχαήλ, Βασίλης Μπότουλας, Ιωάννα Πανταζοπούλου, The Krah και μαζί τους σε πρώτη εμφάνιση στην Ελλάδα οι Pure Evil, Natasha Law, Heiko Muller και Jessica Speckhard.

Το Boarding Gate είναι μία παραγωγή του artAZ, σε επιμέλεια Αλεξάνδρας Κολλάρου, και φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης K-art.


Από 19/3 μέχρι 11/4.


Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ. 11 π.μ. - 2 μ.μ. και 6-9 μ.μ., Σάβ. 11 π.μ. -2 μ.μ., Κυριακή & Δευτέρα κλειστά


K-art, Σίνα 54, info@k-art.gr







Θεραπείες Εναλλακτικού Κέντρου Satya


Στο Εναλλακτικό Κέντρο Satya μπορεί κανείς να παρακολουθήσει μαθήματα yoga, tai chi και pilates, ή να κλείσει ραντεβού για ενεργειακή θεραπεία. Επίσης διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις.




Οι ακόλουθες γίνονται με δωρεάν είσοδο:


1) Θεραπείες Pranic Healing


Το εναλλακτικό κέντρο Satya σε συνεργασία με το Rama (Ελληνικός Οργανισμός για την Διδασκαλία και την Διάδοση του Pranic Healing) διοργανώνει δωρεάν θεραπείες με Pranic Healing από ειδικευμένους θεραπευτές κάθε Παρασκευή 18:00 - 20:00.




2) Θεραπείες Reiki


Το εναλλακτικό κέντρο Satya διοργανώνει δωρεάν θεραπείες με Reiki από τις 7 Μαρτίου και κάθε 2ο Σάββατο από 12:00 έως τις 17:00.


Θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας, για αυτό καλέστε στο 2104133131 για κράτηση θέσης.


Μάρτιος-Μάιος 2009


Satya - Εναλλακτικό Θεραπευτικό Κέντρο Ευεξίας και Μεθόδων ¶σκησης, Γρ. Λαμπράκη 91, (2ος όροφο),Πειραιάς, 2104133131, www.satya.gr , info@satya.gr







Συναντήσεις Κουκλοθεάτρου


Το "Θέατρο της Κούκλας" του Τάκη Σαρρή και η Ομάδα Κουκλοθέατρου ‘Merlin’ διοργανώνουν για την περίοδο 2008-2009 ανοιχτές για το κοινό συναντήσεις με τους έλληνες κουκλοπαίχτες.

Γνωρίστε από κοντά τους επαγγελματίες του χώρου, συζητήστε μαζί τους, ανακαλύψτε τον τρόπο που δουλεύουν, την προσωπική τους ματιά στην κούκλα και το θέατρό της και μάθετε τα "μυστικά" της δουλειάς τους.

Οι «συναντήσεις κουκλοθέατρου» είναι καινούρια δραστηριότητα και θα πάρει την οριστική φόρμα της στην πορεία και με την συμμετοχή του κοινού. Οι συναντήσεις απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, σε κουκλοπαίχτες, σε όσους χρησιμοποιούν την κούκλα ως εργαλείο στο χώρο τους, αλλά και σε όλους όσους αγαπούν την κούκλα και το θέατρό της.

Είναι σημαντικό ότι δύο ομάδες κουκλοθέατρου – μια παλαιότερη και μια νεώτερη – ενώνουν τις δυνάμεις τους και την εμπειρία τους για την προώθηση της τέχνης του κουκλοθέατρου. Μιας τέχνης παρεξηγημένης για το ότι απευθύνεται μόνο στα παιδιά. Το κουκλοθέατρο είναι μια «γλώσσα» που με τον δικό της τρόπο μπορεί να περιγράψει όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα.




1/4, 6-8 μ.μ.


Αννίτα Σαντοριναίου



Πληροφορίες & κρατήσεις θέσεων: Μίνα Σαρρή, 2108323714


Κάθε πρώτη και τελευταία Τετάρτη του μήνα, 6-8 μ.μ.


Θέατρο της Κούκλας, Ψαρουδάκη 34, Κάτω Πατήσια (κοντά στον ηλεκτρικό σταθμό)







Αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ


Οι ταινίες που θα προβληθούν υτό τον μήνα αποτελούν μια μικρή επιλογή που στόχο δεν έχει να αντιπροσωπεύσει την εγχώρια παραγωγή ντοκιμαντέρ, αλλά να επανεφέρει στην προσοχή μας ένα αστείρευτα πλούσιο κινηματογραφικό είδος που γνωρίζει σήμερα και στην Ελλάδα ανανέωση τόσο από την πλευρά των δημιουργών όσο και από την πλευρά του κοινού, παραμένοντας όμως παραγνωρισμένο, αν όχι παρεξηγημένο. Αν κάποιο νήμα συνδέει τις ταινίες αυτές, πέρα από την αισθητική τους αξία ή το ιδιαίτερο βλέμμα των δημιουργών τους, αυτό είναι μια ουσιωδώς πολιτική προσέγγιση η οποία χαρακτηρίζει γενικά τις πλέον αξιόλογες δημιουργίες στο χώρο του μεταπολιτευτικού ελληνικού κινηματογράφου. Πορτραίτα ανθρώπων, τόπων, αγώνων και αγωνιών, οι ταινίες αυτές απέφυγαν τον ιδεολογικό προκρούστη των στερεότυπων και τεκμηρίωσαν με τρόπο ποιητικό και γνήσιο στιγμές από την πάλη των ανθρώπων με την καθημερινή πραγματικότητα. Οι σκηνοθέτες θα παραστούν και θα υπάρχει η ευκαιρία για συζήτηση αζί τους μετά το πέρας κάθε προβολής.



Πρόγραμμα:


20/3 Σκιές (2005) Της Γης το Χρυσάφι (2006) Του Γιάννη Καρυπίδη


27/3 Εγκώμιο βραδύτητας (2002) Του Γιάννη Λεοντάρη




Κόντρα, Αγαθουπόλεως 65 & Αχαρνών, cinekontra@hotmail.com







Παγκόσμια Ημέρας Ποίησης


Το Μουσείο Μπενάκη, ακολουθώντας μια γόνιμη πρόταση της Αγγελικής Κώττη, αποφάσισε να αφιερώσει την εφετινή εκδήλωση στον Ποιητή της Ρωμιοσύνης, δεδομένου ότι το 2009 έχει ανακηρυχθεί επίσημα και «Έτος Γιάννη Ρίτσου». Αλλά, επιπλέον, αποφάσισε να «εμπιστευτεί» την εκδήλωση σε ανθρώπους που ελπίζουμε όλοι και θα θέλαμε να είναι οι πραγματικοί αναγνώστες της ποίησης: στα παιδιά. Η πρόσκληση που απηύθυνε το Μουσείο Μπενάκη σε δύο σχολεία που διαθέτουν blog, στο 6ο Λύκειο Καλλιθέας και το 10ο Λύκειο Πειραιά, και έχουν επιδείξει ένα ενδιαφέρον για το έργο του Γιάννη Ρίτσου, συνάντησε θετικότατη ανταπόκριση.



Στην παράσταση «Να είσαι ήλιος, να χαρίζεις φως» μαθητές δύο σχολείων συναντιούνται πρώτα στο διαδίκτυο και μετά από κοντά, στα σχολεία τους, επιχειρώντας να συνθέσουν μια
εκδήλωση τιμής για τον Γιάννη Ρίτσο. Συγκεντρώνουν υλικό, το μελετούν, προτείνουν και επιλέγουν: ποιήματα και πεζά, τραγούδια, σχέδια, φωτογραφίες, βίντεο, μαρτυρίες, συνεντεύξεις, CD, ντοκιμαντέρ. Μέσα από εκεί θα περάσει η ζωή και τα οράματα του ποιητή. Μονεμβασιά, παιδικά χρόνια, αγώνες και εξορίες, ανθρώπινες σχέσεις, ποίηση, έρωτας και επανάσταση.



Τα παιδιά συγκινούνται, μεταφέρουν το χτες στο σήμερα, στη ζωή τους, ετοιμάζουν με ενθουσιασμό την εκδήλωσή τους. Ζωγραφίζουν, απαγγέλλουν, φτιάχνουν ταμπλό με φωτογραφικό και εικαστικό υλικό, τραγουδούν, κάνουν γκράφιτι, βιντεοσκοπούν, οπτικοποιούν τα ποιήματα, δημιουργούν.



Ολοκληρώνοντας την πρόβα, έχει ολοκληρωθεί κι η παράσταση.


Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με τους bloggers του 6ου Λυκείου Καλλιθέας και του 10ου Λυκείου Πειραιά


21/3, 7 μ.μ.


Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο Οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου, 2103453111







Αντιπολεμικό συλλαλητήριο


Δεν ξεχνάμε τη Γάζα




Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το τριήμερο αλληλεγγύης στην αγωνιζόμενη Γάζα στις 13, 14 και 15 Φλεβάρη στο Σύνταγμα. Για τρεις μέρες το κέντρο της Αθήνας αντηχούσε από τα συνθήματα και τα τραγούδια της Παλαιστινιακής Αντίστασης και του αντιπολεμικού κινήματος. Χιλιάδες περαστικοί στέκονταν στα τραπεζάκια των παλαιστινιακών και μουσουλμανικών οργανώσεων και της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο, έβλεπαν την έκθεση φωτογραφίας και ενίσχυαν οικονομικά με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν περίπου 10.000 ευρώ για τα ορφανά της Γάζας.


Το τριήμερο ήταν αφιερωμένο και στην επέτειο της 15 Φλεβάρη 2003, τη μέρα που τριάντα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο το πλανήτη βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν ενάντια στην σχεδιαζόμενη εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ. Από τότε το αντιπολεμικό κίνημα συνεχίζει να δίνει τις μάχες του ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο -όπως τώρα με τη Γάζα.


Αυτό ήταν και το θέμα της εκδήλωσης που έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου. Ο Γιάννης Σιδηράς και ο Τεό Λαζάρου συνόδεψαν με τα τραγούδια τους την εκδήλωση. Κατόπιν πήραν το λόγο εκπρόσωποι των οργανώσεων και κινήσεων που συνδιοργάνωναν το τριήμερο των εκδηλώσεων.


Η Χάλα Ακάρι από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Μουσουλμάνων Γυναικών ξεκίνησε την ομιλία της λέγοντας ότι «Θέλω να μιλήσω εκ μέρους της γυναίκας της Γάζας που δεν ζει μόνο για να φροντίζει την οικογένειά της αλλά αντιστέκεται ενεργά, από άμαχος πληθυσμός έχει γίνει μαχητής». Την αίσθηση της νίκης της Αντίστασης στην αναμέτρησή της με το σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ μετέφερε η Μπαγιάν αλ Σαγιέιντα, γιατρός. «Θέλω να συγχαρώ τη Γάζα» τόνισε «Οι Ισραηλινοί λένε ότι νίκησαν. Μήπως μιλάνε για τα μωρά που σκότωσαν στις αγκαλιές των μανάδων τους, μήπως για το λευκό φώσφορο που χρησιμοποίησαν με τις βόμβες τους; Ή μήπως για τις ρουκέτες της Χαμάς που συνεχίζουν να εκτοξεύονται;»


Ο Νάντερ αλ Αμπάντλα από τον Σύνδεσμο Ελληνοπαλαιστινιακής Φιλίας μίλησε για την ανάγκη να συνεχιστεί το κίνημα αλληλεγγύης στη Γάζα. «Τυπικά ο πόλεμος σταμάτησε όμως τα εγκλήματα του Ισραήλ συνεχίζονται. Στη Γάζα εφτά σχολεία καταστράφηκαν ολοσχερώς τριανταπέντε έχουν πάθει σοβαρές ζημιές. Σε ένα σχολείο που ξεκίνησε τη λειτουργία του, ο διευθυντής ζήτησε από όσα παιδιά είχαν χάσει και τους δυο γονείς τους να κάνουν ένα βήμα μπροστά. Είκοσι μαθητές έκαναν ένα βήμα μπρος. Μετά ζήτησε να κάνουν το ίδιο όσα παιδιά είχαν δει το σπίτι τους να καταστρέφεται. Ηταν 45 παιδιά. Αργότερα, δεν ήθελαν να βγουν από τις τάξεις στο προαύλιο γιατί φοβόντουσαν ότι θα ξαναρχίσουν οι βομβαρδισμοί. Η κατοχή είναι το μεγαλύτερο έγκλημα. Ολοι πρέπει να είμαστε στο πλευρό του αδικημένου. Είναι έγκλημα ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι να ζουν σε μια ανοιχτή φυλακή. Το Ισραήλ δεν μπορεί να δίνει μαθήματα ούτε για τη δημοκρατία ούτε για τη τρομοκρατία».


Η Γλυκερία Μανισιώτου, από την Ελληνική Επιτροπή Βοήθειας και Στήριξης του Παιδιού, συνέκρινε τη ζωή των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων, απαντώντας στην ισραηλινή προπαγάνδα περί προστασίας των αμάχων. «Η διαφορά ανάμεσα σε έναν Ισραηλινό με τους Παλαιστίνιους της Γάζας είναι ότι ο πρώτος έχει όλες τις ανέσεις της ζωής του αιώνα μας ενώ οι δεύτεροι δεν έχουν καλά-καλά πόσιμο νερό. Τώρα είναι που η Γάζα σας χρειάζεται περισσότερο. Γιατί ότι δεν κατάφερε το Ισραήλ με τις βόμβες προσπαθούν τώρα να το καταφέρουν με τον αποκλεισμό. Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε τώρα που η Γάζα βγήκε από τη δημοσιότητα των ΜΜΕ. Εμπρός για μια ελεύθερη Παλαιστίνη για μια ελεύθερη Γάζα».


Ο Γιάννης Σηφακάκης, συντονιστής της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο, στη δικιά του παρέμβαση τόνισε ότι «Η Γάζα συνεχίζει να είναι όρθια νίκησε και στρατιωτικά και πολιτικά το Ισραήλ. Χρειάζεται να συνεχίσουμε την αλληλεγγύη μας, μέχρι να σπάσει ο αποκλεισμός να αναγνωριστεί η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση των Παλαιστινίων. Για να πηγαίνει η ανθρωπιστική βοήθεια εκεί που χρειάζεται όχι να σαπίζει στις αποθήκες του Ισραήλ ή να καταλήγει στα χέρια των προσκυνημένων του Αμπάς στη Ραμάλα. Το αντιπολεμικό κίνημα μπορεί να δώσει με επιτυχία αυτές τις μάχες όπως έχει δώσει τόσες μέχρι τώρα από την ιστορική 15 Φλεβάρη του 2003. Στις 21 Μάρτη στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που οργανώνει η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο σε συνεργασία με μια σειρά οργανώσεις και συνδικάτα, θα βροντοφωνάξουμε ξανά την αλληλεγγύη μας στην Γάζα και την Παλαιστινιακή Αντίσταση».




Στη συναυλία στο Σύνταγμα μαζί με την Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» θα συμμετέχουν οι μουσικοί: Πέτρος Γαϊτάνος, Ηρώ, Σωτηρία Λεονάρδου, Πασχάλης Τόνιος, Τάρεκ Χανούφ και τα συγκροτήματα Ρόδες, Κίτρινα Ποδήλατα, Γιάννης Σιδηράς και Έλξις


21/3, 1 μ.μ.


Σύνταγμα











Κορμοράνος Parties


Συνεχίζονται τα πολυσυλλεκτικά πάρτι του Κορμοράνου στο Trova, περίπου δύο φορές το μήνα, με πολλούς σπέσιαλ καλεσμένους djs κι ελεύθερη είσοδο. Από τον Ιούλιο του 2008, οι resident djs της εταιρείας, NeaTPermaiK και Blue Lagoon, έχουν φιλοξενήσει στη σκηνή της εν λόγω σειράς περισσότερους από πενήντα selectors, πολλών και διαφορετικών νοοτροπιών και αντιλήψεων: επαγγελματίες, πρωτοεμφανιζόμενοι, turntablists, μανιακοί και παλιές καραβάνες εναλλάσσονται - πολλές φορές ακόμα και μέσα στο ίδιο βράδυ, και το πάρτι σχεδόν απογειώνεται.




20/3, 10 μ.μ. @ Trova (Βλαχάβα 9, Μοναστηράκι)


JIMMY JIB & SPACE DOODOO PISTOLS
http://www.myspace.com/mellodieslikethis
http://www.myspace.com/spacedoodoos


ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΙ ΗΧΟΙ (dj set)
http://www.myspace.com/fantastikoihxoi


poka + s P
http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=336540208
http://www.myspace.com/spmusikkk




PARTY ANIMALS
NeaTPermaiK & Blue Lagoon Κορμοράνος




25/3, 10 μ.μ. @ Ρινόκερως (Ιπποκράτους 40) opening: Yes U Do!! Sure U Do!!
26/3, 11 μ.μ. @ Soul (Ευριπίδου 65) opening: jack in the box Ώρα 23:00


27/3, 11 μ.μ. @ Joy art bar (Σαχτούρη 2) opening: Tasick


28/3, τα μεσάνυχτα @ Art House (Κωνσταντινουπόλεως 46) opening: Digital Riot


Η είσοδος είναι ελεύθερη, όχι όμως και το ποτό.







"Συνάντηση για την βιώσιμη ανάπτυξη"


ΣΥΝΕΔΡΙΟ: 2η Ελληνογαλλική συνάντηση για την βιώσιμη ανάπτυξη
«Δημόσιες πολιτικές για την εδαφική συνοχή και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσογείου: σε ποιό σημείο βρισκόμαστε στη Μεσόγειο»

Οργάνωση: Δίκτυο SD-MED Observation και το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών – Υπό την αιγίδα των Υπουργείων Οικονομίας & Οικονομικών, Εσωτερικών και της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα. Η συνάντηση αυτή σκοπεύει να παρουσιάσει τον απολογισμό της Γαλλικής Προεδρίας στο θέμα της εδαφικής συνοχής και να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του διαλόγου και των συνεργιών για την «μεσογειακή απάντηση» στην Πράσινη Βίβλο για την εδαφική συνοχή που δημοσιεύθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2008 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Πληροφορίες: www.sdmed.info


16/3 & 17/3


Γαλλικό Ινστιτούτο, Σίνα 31, Κολωνάκι