header image

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ NEWSLETTER

20/03/2009

Η Τεχνολογία του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ


Πώς γίνονται οι παρακολουθήσεις των αρκούδων; Πώς λειτουργούν τα ειδικά κολάρα συγκέντρωσης και ασύρματης μετάδοσης πληροφοριών θέσης; Γιατί ενώ σ' όλο τον κόσμο οι αρκούδες πάνε και ξύνονται στα δέντρα, οι δικές μας και ιδιαίτερα οι αρσενικές στην περιοχή των Γρεβενών έχουν μια αδυναμία στους στύλους της ΔΕΗ;

Τις απαντήσεις δίνει η στήλη Technoλογείν του Γιάννη Ριζόπουλου στο Pathfinder.gr που παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στο επιστημονικό (και τεχνολογικό) κομμάτι των δράσεων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.

Εμπρός στον δρόμο που... χάραξε η αρκούδα

(Του Θανάση Τσιγγανα από την Καθημερινή)

Η αρκούδα νίκησε. Μετά από 15 χρόνια σκληρής μάχης σε αίθουσες δικαστηρίων, συσκέψεων, μελετητικών και εργολαβικών γραφείων, το μεγάλο θηλαστικό, σύμβολο της άγριας ζωής και της ελληνικής Φύσης, βρυχάται πλέον ικανοποιημένο στις κορυφές της Πίνδου, αφού έσωσε το σημαντικότερο βιότοπό του.


Το «Πέρασμα της Αρκούδας», όπως βαφτίστηκε πλέον από ειδικούς και μη το τμήμα της Εγνατίας Οδού «Παναγιά - Γρεβενά», μήκους 38 χιλιομέτρων που πρόκειται να παραδοθεί στην κυκλοφορία προσεχώς, αποτέλεσε το πεδίο μιας χρόνιας διαμάχης, στο οποίο διασταύρωσαν τα ξίφη τους οι σημαντικότερες φιλοπεριβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας (με επικεφαλής τον «ΑΡΚΤΟΥΡΟ») με το ΥΠΕΧΩΔΕ και την Εγνατία Οδό Α.Ε.


Οι κόντρες που είχαν οδηγήσει έως το Συμβούλιο της Ευρώπης (προσφυγή «ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ») έληξαν τελικά με έναν «ιστορικό συμβιβασμό», καθώς η Εγνατία Οδός Α.Ε. άλλαξε τον σχεδιασμό κατασκευής του αυτοκινητόδρομου, αυξάνοντας τις σήραγγες και τις γέφυρες κατά μήκος αυτού του τμήματος, έτσι ώστε οι περίπου 50 αρκούδες της Πίνδου να μετακινούνται χωρίς πρόβλημα πάνω (από τις σήραγγες) ή από κάτω (από τις γέφυρες),αλλά πάντως μακριά από τα τροχοφόρα και τον θόρυβο των κινητήρων τους.


«Και να σκεφτεί κανείς ότι στο μεγαλύτερο μέρος τους όλα όσα υλοποιήθηκαν είναι αυτά που είχαμε προτείνει στα πρώτα χρόνια της αντιπαράθεσης. Απλώς, υλοποιήθηκαν με καθυστέρηση δέκα χρόνων», ανέφερε μιλώντας στην «Κ» ο ιδρυτής του «Αρκτούρου» κ. Γιάννης Μπουτάρης.


Το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε χαράξει την κατασκευή της Εγνατίας Οδού μέσα από τον βιότοπο της αρκούδας στην Πίνδο, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις των οικολογικών οργανώσεων. Το 1994, ο «Αρκτούρος», στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος Life-Nature, αντέδρασε έμπρακτα, ζητώντας περιμετρική χάραξη που να μην ενοχλεί τις αρκούδες και να μην αλλοιώνει τον βιότοπο. Οι επιστημονικές τεκμηριώσεις του αγνοούνται. Το 1995 εγκρίνεται η χάραξη από την τότε κυβέρνηση και αρκετές περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας προσφεύγουν για την αρκούδα στο ΣτΕ, που τις δικαιώνει. Το 1998 η Εγνατία Οδός Α.Ε. εκπονεί νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στην ίδια χάραξη, με κάποια επιπλέον μέτρα κι απορρίπτει άλλη περιμετρική χάραξη (νότια της σημερινής),λόγω επιμήκυνσης κατά 28 χλμ. Παρεμβαίνει η Ευρωπαική Επιτροπή, το θέμα φτάνει ώς το Συμβούλιο της Ευρώπης και το 2000 παρόλο που τα συναρμόδια υπουργεία καταθέτουν βελτιωμένη χάραξη, η Ε.Ε. προειδοποιεί την Ελλάδα.


Ενα χρόνο μετά, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και κυρίως ο «Αρκτούρος» κατηγορούνται για όλες τις καθυστερήσεις του έργου. Τελικά, η Εγνατία Α.Ε. και ο «Αρκτούρος», μαζί με τοπικούς πολιτικούς φορείς, αναζητούν από κοινού, το 2001, τη «βιώσιμη λύση». Πραγματοποιείται εξαετές ειδικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα που καταλήγει στη βελτίωση των τεχνικών χαρακτηριστικών του έργου προς όφελος της πανίδας, με επιπλέον 13,2 χιλιόμετρα σήραγγες και 3,7 χλμ. γέφυρες, που αθροιστικά καλύπτουν σχεδόν τη μισή διαδρομή «Παναγιά -Γρεβενά»!


Νέο κρούσμα βαρβαρότητας με θύματα ποιμενικούς σκύλους

(ένα κείμενο της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης)


Δύο τουλάχιστον φορές μας απασχόλησε μια ιδιότυπη βεντέτα που έχει ξεσπάσει εδώ και μερικά χρόνια στη Σιάτιστα μεταξύ κτηνοτρόφων. Μια βεντέτα που εκδηλώνεται με βάρβαρο τρόπο και συγκεκριμένα με στοχευμένα θύματα τα οικόσιτα ζώα.


(...)


Καλούμε την αστυνομία και τη δικαιοσύνη να ασχοληθούν σοβαρά με την υπόθεση και να αποδείξουν ότι αντιμετωπίζουν με την ίδια υπευθυνότητα τέτοιες εγκληματικές πράξεις, είτε αφορούν ανθρώπους είτε αθώα ζώα. Καλούμε επίσης τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να καταγγείλουν δημόσια το γεγονός. Σε κάθε περίπτωση ο αγώνας εναντίον της βαρβαρότητας συνεχίζεται.


 


Η Αρκούδα του Μήνα!


Η Ειρήνη γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1995. Κατασχέθηκε περίπου ένα χρόνο αργότερα, τον Μάρτιο του 1996, στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής όταν ένας επίδοξος αρκουδιάρης προσπάθησε να την εισάγει παράνομα στη χώρα μας.


Ηταν πολύ ταραγμένη και φοβισμένη, έντονα κακοποιημένη και εκδήλωνε μόνιμα στερεοτυπική συμπεριφορά γλύφοντας συνεχώς την πατούσα των μπροστινών της ποδιών, με ταυτόχρονο έμμονο γρύλισμα. Δεν θα μπορούσε να επιβιώσει μόνη της στη φύση – θα χρειαζόταν ανθρώπινη φροντίδα για όλη της τη ζωή. Και αυτή τη φροντίδα της την προσέφερε, και συνεχίζει να της την προσφέρει με τη βοήθεια των υποστηρικτών του, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ.


Οταν ήρθε στο Κέντρο μας, η Ειρήνη ήταν δεκατεσσάρων μηνών και ζύγιζε 14 κιλά. Αργησε αρκετά να προσαρμοστεί...


Τώρα είναι δεκατέσσερα χρονών και ζυγίζει πάνω από 80 κιλά ! Είναι μια δυνατή αρκούδα, πολύ φιλική, αλλά καχύποπτη με τους ανθρώπους και τα ζώα που δεν γνωρίζει. Υπερασπίζεται πάντα τους φίλους της, και τον χώρο που ζει, και είναι αυτόνομη και μοναχική, όταν χρειάζεται.


Ο αγαπημένος της φίλος, ο Γιωργάκης, είναι η αρκούδα που θα δούμε πιο συχνά να είναι κοντά της. Πιο σπάνια, επιτρέπει και στον νεαρό Κυριάκο να την πλησιάζει, όμως πλέον δεν έχει καθόλου σχέσεις με τον δυνατότερο Μανώλη. Με το προσωπικό, είναι πάντα ευγενική, και υπομονετική, ενώ με τους επισκέπτες προτιμάει να κρατά μια πιο επιφυλακτική στάση, κοιτώντας τους από μακριά, χωρίς να τους πλησιάζει πολύ.


Οπως κάθε χρόνο, έτσι και τα περασμένα Χριστούγεννα, λίγο πριν πέσει σε χειμέριο ύπνο, η Ειρήνη πέρασε τις πιο χαρούμενες μέρες του χρόνου της με παιχνίδια και τούμπες στο χιόνι. Δεν την πειράζει αν χιονίζεται η γούνα της, ή αν κάνει κρύο, η Ειρήνη, με παρέα ή όχι, ξαπλώνει με τις ώρες στο χιόνι, κατρακυλάει σαν βαρελάκι, και γλιστράει στις κατηφόρες σαν μικρό παιδί!


Αυτή την εποχή βρίσκεται σε χειμέριο ύπνο...


 


Διαδραστική παιδική παρουσίαση animation


Μια ηλεκτρονική παρουσίαση για τις δράσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ με στόχο την ενημέρωση των παιδιών και την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα προστασίας της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος.


Μέσα από ευχάριστα κόμικ, φωτογραφίες άγριας ζωής αλλά και animation τα παιδιά πληροφορούνται για τον βιολογικό ρόλο της αρκούδας και του λύκου στο δάσος και γιατί είναι σημαντικό οι άνθρωποι να προστατεύουν την άγρια ζωή. Παράλληλα, εξοικειώνονται με όρους όπως η επιστημονική δράση στο πεδίο μέσω της οποίας συλλέγουμε δεδομένα για τα μεγάλα θηλαστικά που ζουν στις ορεινές περιοχές της χώρας μας, η περιβαλλοντική εκπαίδευση που κυρίως αποσκοπεί στην ενεργοποίηση των μικρών παιδιών, η ευαισθητοποίηση του κοινού και οι τρόποι προστασίας της άγριας ζωής με έμφαση στην εκτροφή και παροχή γνήσιων ελληνικών ποιμενικών σκύλων στους κτηνοτρόφους.


Η παρουσίαση κλείνει με τις ιστορίες των 13 πρώην αιχμάλωτων αρκούδων που φιλοξενεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στο Καταφύγιο της Καφέ Αρκούδας στο Νυμφαίο. Τα παιδιά γνωρίζουν τις «τυχερές του πολέμου» Μπάρμπαρα, Μίσα, και Βέσνα τις πρώην αρκούδες χορεύτριες όπως ο Αντρέας και ο Γιώργος αλλά και αυτές που ζούσαν κάτω από δύσκολες συνθήκες σε ζωολογικούς κήπους όπως η Κατερίνα και ο Μήτσος.


Για να προμηθευτείτε το cd της παρουσίασης επικοινωνήστε: Χαρούλα Κρομυάδου, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, 2310555920, hkromiadou@arcturos.gr


 


Ο λύκος μας ενώνει


Επιζήμιο είδος ή προστάτης των δασών; Καλός, κακός ή ανώτερο θηλαστικό είδος; Ανταγωνιστής του ανθρώπου ή παρεξηγημένος κυνηγός; Ιερό ζώο ή αιτία κακών; Τα ερωτήματα αυτά αντανακλούν τις απόψεις των ανθρώπων για τον λύκο από την αρχαιότητα ως σήμερα. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ από την πλευρά του, εδώ και χρόνια υλοποιεί δράσεις προκειμένου ο λύκος να μην κινδυνεύσει με εξαφάνιση αφενός και αφετέρου να προστατευτούν οι περιουσίες των κτηνοτρόφων που απειλούνται από επιθέσεις του.


Στο πλαίσιο των δράσεων αυτών φίλοι και εθελοντές της οργάνωσης κάθε ειδικότητας ξεκινούν κύκλο συζητήσεων και έρευνας για τον λύκο στον πολιτισμό, την ιστορία, τη βιολογία, την οικολογία και την τέχνη.