header image

forfree.gr : Online οδηγός για τα τζάμπα της πόλης

30/03/2009




Pierre Alechinsky, "Με μελάνι και νερό"




Η « T.Kambani gallery» παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα σχέδια και ακουαρέλες του μεγάλου ζωγράφου Pierre Alechinsky. Η επιλογή των έργων έγινε από τον ίδιο, από το εργαστήριό του, και αποτελεί μεγάλη τιμή για τη γκαλερί και τη χώρα μας.


Έργα του καλλιτέχνη βρίσκονται σήμερα στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Το 2004, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Centre Pompidou στο Παρίσι οργάνωσε μια αναδρομική έκθεση με 100 σχέδια του Alechinsky από πέντε δεκαετίες και τίτλο «Dessins de cinq décennies», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία του σε χαρτί. Τον Νοέμβριο του 2007 έγινε στις Βρυξέλλες, στο Palais des Beaux Arts, η τελευταία αναδρομική έκθεσή του και φέτος στο ίδιο μουσείο έγινε η αναδρομική έκθεση του κινήματος Cobra. Ο Pierre Alechinsky είναι ο τελευταίος εν ζωή καλλιτέχνης του κινήματος.


Ο Pierre Alechinsky γεννήθηκε στις Βρυξέλλες το 1927. Μοναχοπαίδι, από γονείς ιατρούς. Από το 1944 έως το 1948 σπούδασε χαρακτική και εικονογράφηση βιβλίου στην Ανωτάτη Σχολή Αρχιτεκτονικής και Διακοσμητικών Τεχνών στις Βρυξέλλες. Στη διάρκεια των σπουδών του επηρεάστηκε από τους σουρεαλιστές, Dubuffet, Klee και Kandinsky. Το 1949 έγινε μέλος του κινήματος Cobra. Η βαθιά φιλία του με τον ποιητή του κινήματος Christian Dotremont, τον έφερε κοντά στη δυαδική σχέση ζωγραφικής-ποίησης, γραφής-εικόνας, έναν συνδυασμό πάνω στον οποίο θεμελίωσε όλη τη μετέπειτα εξέλιξη της δουλειάς του. Ένας άλλος σημαντικός συγγραφέας και ζωγράφος που τον επηρέασε επίσης με τα σχέδιά του με μελάνι ήταν ο Henri Michaux. Σύντομα, το ενδιαφέρον του για την ανατολίτικη καλλιγραφία τον έσπρωξε να πάει στην Ιαπωνία και να διδαχθεί από τους Δασκάλους του Shodo (ο δρόμος της γραφής).


Το 1965, στη Νέα Υόρκη, κοντά στον φίλο του Κινέζο ζωγράφο Wallace Ting, έκανε την αποφασιστική στροφή στη ζωγραφική του, εγκαταλείποντας το λάδι σαν χρώμα και υιοθετώντας τα ακρυλικά. Όπως το μελάνι, έτσι και τα ακρυλικά, είχαν την απαραίτητη ρευστότητα και αμεσότητα που τον βοηθούσαν να εκφραστεί. Ο πίνακάς του «Central park» το 1965, θα καθορίσει τη μετέπειτα πορεία του: ένα κεντρικό θέμα στη μέση με έντονα εξπρεσιονιστικά χρώματα και, γύρω γύρω, σαν κορνίζα, ασπρόμαυρα σχέδια εν είδει σχολίων.


Έκτοτε, ο καλλιτέχνης θα περάσει σε μια κατάσταση εγρήγορσης: όρθιος, με το σώμα γερμένο πάνω απ’ το χαρτί, το χαρτί στο πάτωμα, η παλάμη ελεύθερη, με την «ιδέα στην άκρη του πινέλου», του πινέλου του από καλάμι και τρίχες ζώου που περιστρέφεται, κλυδωνίζεται, κινείται, εκτινάσσεται, δημιουργεί. Η εξουσία του «άλλου χεριού», του αριστερού. Του χεριού απ’ όπου ξεχύνεται η φαντασία και ο αντικομφορμισμός, το ατελείωτο εικονικό καλαμπούρι και το ανελέητο χιούμορ. Ο Pierre Alechinsky, ενώ γράφει με το δεξί, ζωγραφίζει με το αριστερό.


Το χαρτί είναι το βασικό υπόστρωμα στο έργο του Pierre Alechinsky. Χρησιμοποιεί κάθε τύπο χαρτιού. Τα μαλακά αλλά πολύ σταθερά κινέζικα και ταϊβανέζικα χαρτιά, παλιά χειρόγραφα που βρίσκει στα παλαιοπωλεία, παλιούς λογαριασμούς, λογιστικά βιβλία, χρησιμοποιημένους χάρτες, γκραβούρες βοτανικής του 19ου αιώνα, πλάνα του μετρό και ό,τι άλλο του κινεί την περιέργεια. Το κάθε χαρτί είναι γι’ αυτόν μια πηγή έμπνευσης που τον προτρέπει να το εξιχνιάσει, να ανακαλύψει το παρελθόν του, να αναλύσει τη μυρωδιά του και να πλέξει έναν φανταστικό ιστό γύρω του.


Το σχέδιο, επομένως, είναι για τον Pierre Alechinsky μια ταπεινή καθημερινή διαδικασία, που αποτελεί τη βάση όλου του δημιουργικού του οικοδομήματος για πάνω από πενήντα χρόνια. Το χαρακτικό του έργο επίσης είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δημιουργίας του. Η συνεργασία του με ποιητές, συγγραφείς και άλλους ζωγράφους υπήρξε πάντα γι’ αυτόν μια αληθινή απόλαυση.


Η έκθεση στην «T.Kambani gallery» περιλαμβάνει 28 σχέδια και χαρακτικά, και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Μαΐου.


Μέχρι 30/5


Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 10 π.μ.-4 μ.μ. Σάβ. 11 π.μ.-3 μ.μ.


T. Kambani, Βασιλέως Παύλου 82 (πίσω από τη Eurobank),Βούλα, 2104818386, www.tkambani.gr/joomlagr








Μαθήματα και σεμινάρια στον Κρατήρα


Ο ΚΡΑΤΗΡΑΣ είναι ένας χώρος εργασίας και έρευνας. Τα βασικά του μέλη είναι χορευτές, ηθοποιοί, μουσικοί και εικαστικοί καλλιτέχνες. Καθημερινά φιλοξενεί μαθήματα και σεμινάρια. Στο χώρο γίνονται παραστάσεις και δοκιμές παρουσία του κοινού, καθώς επίσης εκθέσεις και μουσικά happenings.


Στόχος μας είναι η συνύπαρξη και η συνεργασία διαφορετικών ανθρώπων με κοινές αγωνίες. Τα μέλη του ΚΡΑΤΗΡΑ συνεργάζονται για την προετοιμασία και διεξαγωγή των παραστάσεων και συναποφασίζουν για το πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις του χώρου.


Ο ΚΡΑΤΗΡΑΣ συντηρείται από την προσωπική εργασία και την οικονομική υποστήριξη των μελών του και ενισχύεται από τη εισφορές των φίλων του χώρου.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2008-2009
ΔΕΥΤΕΡΑ
11.00-13.00 ακροβατικά
18.00-19.30 σύγχρονος χορός

ΤΡΙΤΗ
18.00-19.30 σύγχρονος χορός

ΤΕΤΑΡΤΗ
11.00-13.00 ακροβατικά
18.00-19.30 σύγχρονος χορός

ΠΕΜΠΤΗ
παραδοσιακοί χοροί:
19.00-20.30 αρχάριοι
20.30-22.00 περσινοί
22.00-23.30 προπέρσινοι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
11.00-13.00 ακροβατικά
18.00-19.30 σύγχρονος χορός

ΣΑΒΒΑΤΟ
12.00-13.30 σύγχρονος χορός


ακροβατικά : Camilo Bentancor, Χριστίνα Σουγιουλτζή
σύγχρονος χορός: "sinequanon" Ερμής Μαλκότσης, Έντι Λάμε, Μπέτυ Δραμισιώτη, Κική Μπάκα, Δημήτρης Σωτηρίου, Σταυρούλα Σιάμου
παραδοσιακοί χοροί: Ανδρέας Σεγδίτσας
Από Δευτέρα μέχρι Σάββατο


Κρατήρας, Αγίου Όρους 5, Κεραμεικός, www.kratiras.gr